Διαπολιτισμική γέφυρα επικοινωνίας σε δημοτικά του Αμαρουσίου

Όπως ανακοινώθηκε, στο 3ο & 11ο Δημ. Σχ. Αμαρουσίου κατά το έτος 2020-2021, θα εκπονηθούν τα παρακάτω προγράμματα:

Α) Ισθμία – Κάιρο –Κωνσταντινούπολη-Μαρούσι-Νίκαια :
«Διαγενεακή, διαπολιτισμική γέφυρα επικοινωνίας»
  σε συνεργασία με το Δημ. Σχ. Ισθμίας και τα Κ.Α.Π.Η Δήμου Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη  
                                 καθώς και  με σχολεία της Ελληνικής Παροικίας:
α)  της Κων/πόλης  με το Ζωγράφειον Λύκειον και
β)  της Αιγύπτου  με την Αχιλοπούλλειον  Σχολή του Καΐρου
το διαγενεακό  διαπολιτισμικό πρόγραμμα συνεργασίας με τίτλο:


Β)                             Αλεξάνδρεια-Μαρούσι:
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΙΔΕΩΔΗ: διαπολιτισμική γέφυρα επικοινωνίας»
σε συνεργασία με το Τοσίτσαιο -Πρατσίκειο Σχολείο της Αλεξάνδρειας 

Σκοπός της δράσης Ισθμία -Κάιρο –Κωνσταντινούπολη –Μαρούσι -Νίκαια :«Διαγενεακή, διαπολιτισμική γέφυρα επικοινωνίας» είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων να "συνομιλήσουν" με άτομα της ηλικίας τους αλλά και με άτομα τρίτης ηλικίας, να  μοιραστούν στοιχεία της κουλτούρας τους και να αναγνωρίσουν ομοιότητες και διαφορές ώστε να εμπλουτίσουν το πολιτισμικό τους κεφάλαιο και να κατανοήσουν τη συνέχεια του ελληνισμού στον χρόνο.
Μέσα από αυτή την επαφή να κατανοήσουν ήθη και έθιμα, παραδόσεις κτλ που έχουν ως βάση την κοινή καταγωγή τους αλλά και τις επιρροές από τη χώρα όπου μένουν, να αντιληφθούν την πολιτισμική πολυμορφία και τις συνήθειες του Ελληνικού Έθνους, τη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία μεταξύ των απανταχού Ελλήνων.

Σκοπός της δράσης «ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΙΔΕΩΔΗ: διαπολιτισμική γέφυρα επικοινωνίας» είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων μπορούν να "συνομιλήσουν" με άτομα της ηλικίας τους και μέσα από δράσεις για τα «ΠΑΝΑΘΡΩΠΙΝΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΙΔΕΩΔΗ» όπως η δικαιοσύνη, η ελευθερία, η ισότητα, η δημοκρατία, η φιλαλληλία, ο αλτρουισμός κτλ, να κατανοήσουν το σεβασμό στο συνάνθρωπο, το σεβασμό και την εξοικείωση με τις πολιτισμικές ιδιομορφίες άλλων χωρών και ηπείρων, το σεβασμό  στο διαφορετικό, την ανεκτικότητα, τη διαπολιτισμική προσέγγιση. Επίσης, να μοιραστούν στοιχεία της κουλτούρας τους και να αναγνωρίσουν ομοιότητες και διαφορές ώστε να εμπλουτίσουν το πολιτισμικό τους κεφάλαιο και να κατανοήσουν τη συνέχεια του ελληνισμού στον χρόνο.

Οι στόχοι, οι οποίοι εξειδικεύονται μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, αναπτύσσουν γνωστικές, συναισθηματικές και ειδικές δεξιότητες.
Οι συνομήλικοι αλλά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα αποτελέσουν γέφυρα για τη μετάδοση της πολιτισμικής παράδοσης.
Η τεχνολογία θα άρει τις αποστάσεις και θα αποτελέσει το επικοινωνιακό μέσο για το αντάμωμα των διαφορετικών γενεών και ταυτόχρονα θα γίνει αξιοποίηση εργαλείων ΤΠΕ στην εκπαίδευση για τον πολιτισμό (π.χ. παραγωγή βίντεο, ψηφιακή τέχνη, κινούμενη εικόνα).


Επικοινωνία: mail@3dim-amarousiou.att.sch.gr
                     mail@11dim-amarousiou.att.sch.gr
                     mail@dim-isthm.kor.sch.gr

 

Πηγή: skai.gr