Έντονη διαμαρτυρία της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στις 199 Εθνικές Επιτροπές UNESCO των κρατών μελών του Οργανισμού, με την οποία ζητεί την ρητή καταδίκη της εν λόγω ενέργειας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή, με αυτή την ενέργεια , όχι μόνο παραβιάζεται ο μουσειακός χαρακτήρας του Μνημείου, αλλά επιδεικνύεται πλήρης έλλειψη σεβασμού προς τη Συνθήκη της UNESCO του 1972 «Για την Προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς» καθώς και προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή.

Η κυρία Τζιτζικώστα σε δήλωσή της ανέφερε μεταξύ άλλων: «η εγγραφή της Αγίας Σοφίας στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO επιβεβαιώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο την αναγνώριση του οικουμενικού και διαπολιτισμικού χαρακτήρα της. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς, καθώς μνημεία τόσο υψηλού συμβολισμού ανήκουν στο σύνολο της ανθρωπότητας».
 

Πηγή: skai.gr