Δεύτερη κατάδυση

Νέα κατάδυση στην περιοχή που ναυάγησε το Sea Diamond θα πραγματοποιεί, το ρομποτικό σκάφος του ωκεανογραφικού Φιλία.

Την Τρίτη έκανε την πρώτη κατάδυσή του.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες απορρύπανσης του κόλπου των Φηρών.

Μέχρι στιγμής, έχουν αντληθεί περισσότεροι από 120 τόνοι μαζούτ, από τους περίπου 430 που βρίσκονται στο πλοίο.

Ελεγχόμενη προς το παρόν χαρακτήρισε την κατάσταση στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης ο Πρόεδρος του Κέντρου Θαλασσίων Eρευνών, Γιώργος Χρόνης.

Τόνισε ότι τα προληπτικά μέτρα, πριν ακόμη βυθιστεί το κρουαζιερόπλοιο, ήταν εξαιρετικά για να περιορίσουν τη ρύπανση, σε περίπτωση που διαρρεύσει πετρέλαιο.

Όπως δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Χρόνης το ρομπότ δεν μπορεί να διεισδύσει μέσα στους χώρους του πλοίου και εκτίμησε ότι οι δύο αγνοούμενοι πρέπει να έχουν εγκλωβιστεί στα στεγανά.

Το λιμεναρχείο Θήρας, απαγόρευσε την προσέγγιση όλων των σκαφών και την κατάδυση στις περιοχές προσάραξης και βύθισης του κρουαζιερόπλοιου, χωρίς έγγραφη ειδική άδεια.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανόλης Κεφαλογιάννης, μεταβαίνει την Τετάρτη στη Σαντορίνη.

Με απόφαση του κ. Κεφαλογιάννη, διενεργείται προανάκριση από Ανώτατο Αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος, με σκοπό να διερευνηθούν οι συνθήκες και τα αίτια του ναυτικού δυστυχήματος του Sea Diamond.

Η προανάκριση διεξάγεται προκειμένου να εξασφαλισθούν τυχόν αναγκαία στοιχεία για το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και να συγκεντρωθούν απαραίτητα στοιχεία που ενδιαφέρουν την εισαγγελική Αρχή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΕΝ, στο πλαίσιο της προανάκρισης καλούνται μάρτυρες από τους ανακριτικούς υπαλλήλους, μπορεί όμως να εξεταστεί και οποιοσδήποτε δεν έχει κληθεί αλλά επιθυμεί να καταθέσει σχετικά στοιχεία.
Πηγή: skai.gr