Δεσποτόπουλος-Καραϊτίδης σε ΣΚΑΪ: Ο ρόλος Ερντογάν σε Λιβύη, Μεσόγειο και οι αμερικανικές εκλογές

Δεσποτόπουλος-Καραϊτίδης σε ΣΚΑΪ: Ο ρόλος Ερντογάν σε Λιβύη, Μεσόγειο και οι αμερικανικές εκλογές

Για την έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη και το ρόλο του Ερντογάν μίλησαν στον ΣΚΑΪ και στους Αταίριαστους ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος και ο Πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Καραϊτίδης.

Όπως εξήγησε ο κ. Καραϊτίδης, οι εξελίξεις στη Λιβύη ασκούν μια σοβαρή επίδραση στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

«Σχετικά με εμάς έχουν προφανή βαρύτητα οι εξελίξεις αυτές κατόπιν του δεδηλωμένου και πραγματοποιηθέντος ενδιαφέροντος της Τουρκιάς να αναμειχθεί στις εξελίξεις και κατόπιν του τουρκολιβυκού συμφώνου, που εμείς καλώς χαρακτηρίσαμε παράνομο. Η κατάσταση είναι ασαφής και συγκεχυμένη.», είπε.

Σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση του Σαββατοκύριακου ο πρέσβης επεσήμανε πως πάντα υπάρχει ενδεχόμενο αναζωπύρωσης των γεγονότων στην περιοχή, που βρίσκεται σε τέτοια ρευστότητα με δύο αντιμαχόμενες για την εξουσία πλευρές.

Για την Αγία Σοφία, ο πρέσβης είπε ότι όσο πιθανό είναι να προχωρήσει στη μετατροπή της σε τζαμί, άλλο τόσο πιθανό είναι να αναστείλει την απόφασή του.

«Κλασικό και χαρακτηριστικό δείγμα της λειτουργίας της Τουρκικής ηγεσίας. Επισείει έναν κίνδυνο, θέτει μια απόφαση χωρίς να προσδιορίζει τον χρόνο πραγματοποίησης της και αναμένει να σφυγμομετρήσει τις αντιδράσεις και να εκτιμήσει σε ποια χρονική στιγμή συμφέρει να υλοποιηθεί η απόφαση. Και κυρίως έναντι ανταλλαγμάτων.»

Τέλος, ο κ. Καραϊτίδης εκτίμησε ότι «υπάρχει μια ζωηρή αντίδραση και διεθνώς. Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Ερντογάν θα θελήσει να εδραιώσει ή να ενισχύσει την παρουσία του στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο είναι και το ενδεχόμενο να μην επανεκλεγεί ο Τραμπ.»

Όπως είπε, «η Τουρκία συνηθίζει να επιχειρεί αυτά που προαναγγέλλει.» Αν της δοθεί ευκαιρία θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις. Η Γερμανία, ωστόσο, δε θέλει αναταραχές αυτή την περίοδο.

«Τον Ιούνιο ο Ερντογάν μας επιβεβαίωσε ότι ετοιμάζεται να κάνει έρευνες νοτίως της Κρήτης κατ’ εφαρμογήν του τουρκολιβυκού συμφώνου. Το θέμα είναι κατά πόσο θα επιταχύνει αυτές τις ενέργειες.», σχολίασε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Όπως εξήγησε ο διεθνολόγος, «έχουμε αμερικανικές εκλογές. Καταλαβαίνει ότι ο Τραμπ μπορεί να μην επανεκλεγεί και θα χάσει έτσι έναν σύμμαχο. Η ένταση αυτή ωθεί μια διαδικασία να βρεθεί μια πολιτική λύση στη Λιβύη. Αν αισθανθεί ο Ερντογάν ότι η κατάσταση στη Λιβύη θα εξελιχθεί διαφορετικά με μια πολιτική ηγεσία που θα είναι διαφορετική από τη σημερινή και αν αισθανθεί ότι χάνει και έναν από τους μεγαλύτερους συμμάχους του, τότε αυτά τα γεγονότα ίσως επιταχύνουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.»

Υπενθυμίζεται πως ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό ποιος έκανε τις επιδρομές στη Λιβύη του Σαββατοκύριακο.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Δεσποτόπουλος η κατάσταση στη Λιβύη «δεν είναι απλά ένας εμφύλιος πόλεμος. Είναι ένας πόλεμος δια πολιτικών αντιπροσώπων, από τον οποίο πυροδοτούνται μεγάλες γεωπολιτικές συγκρούσεις.»

«Η ΕΕ για ακόμη μια φορά δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει μια ενιαία πολιτική στη Μεσόγειο.», προσέθεσε.

Σχετικά με τις βλέψεις του Ερντογάν να κάνει την Αγία Σοφία τζαμί, ο κ. Δεσποτόπουλος είπε πως μπορεί η Αγία Σοφία να συνεχίσει να λειτουργεί ως μουσείο και μια μέρα την εβδομάδα να λειτουργεί ως τζαμί.

«Όσο ο Ερντογάν υπολήπτεται των δημοσκοπήσεων θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να ανακάμψει. Είναι καθαρά ψηφοθηρική η προσέγγισή του στο θέμα της Αγίας Σοφίας. Επίσης, θέλει να στείλει στους Μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο ότι εκείνος προστατεύει τα θρησκευτικά ιδεώδη.», επεσήμανε.

Το θέμα είναι κυρίως πολιτιστικό, υποστήριξε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό, όπως εκτίμησε, να πιέσουν οι ΗΠΑ να μην υπάρξουν συγκρούσεις μέχρι το Νοέμβριο που έχουν εκλογές.
 

Πηγή: skai.gr