Κλείσιμο

Δεν κινδυνεύουν οι πυρόπληκτες περιοχές

Kαμία περιβαλλοντική παράβαση δεν θα γίνει στις πυρόπληκτες περιοχές, που έχουν ενταχθεί στο κοινοτικό πρόγραμμα Νατούρα δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς μετά την συνάντησή που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι θα δοθούν 4,5 δισ. ευρώ από το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης για περιβαλλοντικά και δημόσια έργα και μαζί με το τέταρτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης που θα εγκριθεί, το συνολικό ποσό θα αγγίξει 17,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο υπουργός τάχθηκε ξανά κατά της σύστασης αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος παρά το γεγονός ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και κυρίως η κοινή γνώμη ζητούν τη διάσπαση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Αειφορία και ανάπτυξη πρέπει να συνυπάρχουν δήλωσε, προσθέτοντας ότι έπειτα από τρία περίπου χρόνια μπορεί το θέμα να ξανανοίξει.

Εν τω μεταξύ, η αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και η ανασυγκρότηση των πληγεισών από τις πυρκαγιές περιοχών, απασχόλησε σύσκεψη που διεξήχθη στην Τρίπολη υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρο Κοντό και με τη συμμετοχή του

src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGdeiteolo1.png

πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ Γιώργου Ζέρβα.

Στις πυρόπληκτες περιοχές οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις ζωοτροφές που λιγοστεύουν και τα χιλιάδες καμένα ελαιόδενδρα.

Από το ΥΠΑΑΤ έχει ήδη αποφασιστεί η συγκρότηση ειδικής επιτροπής που θα καταγράψει τις ανάγκες, αλλά και τις δράσεις που χρειάζονται ανά νομό.

Το πόρισμα της επιτροπής θα έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός μηνός και το κόστος ανασυγκρότησης θα καλυφθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης και πιστώσεις από το πρόγραμμα Αγροτικής ανάπτυξης του τέταρτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης.

Όλα όσα είπαμε προεκλογικά θα γίνουν πράξη δήλωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι  πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων οι αγρότες θα πάρουν αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν από τις πυρκαγιές..

Την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης Ηλείας παρακολουθεί βήμα προς βήμα το παρατηρητήριο που έχει συστήσει ο ΣΚΑΪ σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο 

Oι ακροατές μπορούν να διατυπώνουν γνώμες και καταγγελίες για τις καμένες περιοχές της Πάρνηθας και της Ηλείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση ''Παρατηρητήριο @.skai.gr.

 

Πηγή: skai.gr