Αυτοψία στο χώρο του αναβατήρα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να έχει ακριβή εικόνα όσον αφορά την βλάβη του μηχανήματος.

Όπως εξακριβώθηκε ο μηχανισμός ανάβασης, μετά από μία δεκαπενταετία συνεχούς λειτουργίας από την εγκατάστασή του, είναι ήδη γηρασμένος και δυσλειτουργικός. 

Επιπλέον αδυνατεί να εξυπηρετήσει ηλεκτροκίνητα αμαξίδια, διότι το μέγιστος βάρος ανόρθωσης είναι περιορισμένο. 

Κοινή διαπίστωση αποτελεί ότι πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα  η αντικατάσταση  του αναβατορίου με νέο συγχρόνων προδιαγραφών, ώστε να πληρούνται οι απολύτως οι προϋποθέσεις της ασφάλεια  των επισκεπτών, της ασφάλειας των εργαζόμενων και της συμβατότητας με την αισθητική του χώρου 

Ωστόσο, ώσπου να υπάρξει η οριστική επίλυση του προβλήματος με την εγκατάσταση νέου τύπου αναβατορίου, η υπουργός ζήτησε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες χρονοδιάγραμμα για την άμεση επίλυση του προβλήματος και την ασφαλή λειτουργία του υπάρχοντος μηχανισμού.

Αργά το μεσημέρι η υπουργός Πολιτισμού σε νέα τηλεφωνική της επικοινωνία με την Διευθύντρια της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών ενημερώθηκε ότι έχει δρομολογηθεί για αύριο η αντικατάσταση των φθαρμένων εξαρτημάτων, ώστε να  αποδοθεί το αναβατόριο σε πλήρη λειτουργία πιθανόν και εντός της ημέρας.   

Επιπρόσθετο αίτημα από τους υπηρεσιακούς παράγοντες ήταν και η ενημέρωση ως αύριο το μεσημέρι για τις απαραίτητες ενέργειες και για το συναφές κόστος, που απαιτούνται ώστε στο μεσοδιάστημα το αναβατόριο να λειτουργήσει  απρόσκοπτα και με εγγυήσεις για την ασφάλεια των χρηστών και των εργαζομένων.

Η υπουργός Πολιτισμού ζήτησε εκτός των παραπάνω  να εξεταστεί και το πώς η πρόσβαση στον Περίπατο ως τη βάση του αναβατορίου θα ομαλοποιηθεί έτι μάλλον για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, ώστε να καταστεί δυνατή  για τα πάσης φύσεως αμαξίδια.

Σημειώνεται ότι από την σχετική υπηρεσία στην αυτοψία παρίσταντο η κ. Αμ. Ανδρουλιδάκη, Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, ο κ. Κ. Φρισήρας, Διευθυντής Μελετών και Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων, ο κ. Δ. Σβολόπουλος, Διευθυντής Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, με τους συνεργάτες του, η κ. Β. Ελευθερίου, Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, με τους συνεργάτες της, η κ. Ε. Μπάνου, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών, με τους συνεργάτες της, καθώς και ο εκπρόσωπος της εταιρείας, που είχε τοποθετήσει και έχει αναλάβει την συντήρηση του υφισταμένου ανελκυστήρα. 

Τέλος η υπουργός ευχαρίστησε τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες οι οποίες όπως επισημαίνεται επέδειξαν σωστά αντανακλαστικά στην διαχείριση του προβλήματος και για αυτό το λόγο η υπουργός τις ευχαρίστησε.  

Για την επαναλειτουργία του αναβατήρα θα βγει σχετική ανακοίνωση.