Αυτές είναι οι περιοχές που πλήττει περισσότερο η κακοκαιρία «Σοφία»

Πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, βροχές, θυελλώδεις ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, φέρνει η κακοκαιρία «Σοφία», που θα επηρεάσει την Ελλάδα έως και το Σάββατο.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η χιονοκάλυψη θα είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη σήμερα, Πέμπτη, και την Παρασκευή. 

Το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Σοφία» θα είναι το δριμύ ψύχος, καθώς αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο, με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και του Σαββάτου, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα. 

Χιονόπτωση στα Γιάννινα και στα ορεινά της Άρτας

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές προκαλώντας προβλήματα από τον ισχυρό παγετό, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. 

Χιονίζει σε πολλές περιοχές του νομού Λάρισας 

Σήμερα, Πέμπτη, αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα κεντρικά και νότια, καθώς και στο Ιόνιο και το Αιγαίο και τις παραθαλάσσιες σε αυτά περιοχές.

Έντονες χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές της Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας. Τα φαινόμενα στο Κεντρικό Ιόνιο, στο Αιγαίο (κυρίως στο Κεντρικό και στο Νότιο), καθώς επίσης στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Έντονη η χιονόπτωση στο νομό Καρδίτσας

Χιονοπτώσεις αναμένονται από την αρχή της ημέρας στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά και γρήγορα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Ηπείρου, της Μακεδονίας και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς και της Βόρειας Πελοποννήσου. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές σε Ανατολική Θεσσαλία, Εύβοια και στα βόρεια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς.Η «Σοφία» πάνω από την Φθιώτιδα και την Ευρυτανία.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Χιονόπτωση αναμένεται σε ορεινές περιοχές της Μαγνησίας.

Χιονίζει σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και στα ορεινά της Θεσσαλονίκης.

Χιόνια σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και στα ορεινά της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, έφερε ήδη το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας, η «Σοφία». Δριμύ είναι επίσης το ψύχος και στα πεδινά, ενώ σε ετοιμότητα είναι οι περιφέρειες και οι δήμοι.

Στη Θεσσαλονίκη χιονίζει ήδη στον Χορτιάτη και στα γύρω ορεινά, ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, χιόνι αναμένεται να πέσει και μέσα στην πόλη τις επόμενες ώρες. Η κίνηση των οχημάτων μέχρι αυτή την ώρα στα ορεινά της Θεσσαλονίκης διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα.

Στον αυτοκινητόδρομο Αθήνα-Θεσσαλονίκη καταγράφονται πάνω από 100 εκχιονιστικά μηχανήματα , με τα περισσότερα να είναι κοντά στο Σχηματάρι, τη λίμνη Υλίκη και τη Λάρισα, όπου σημειώνεται έντονη χιονόπτωση. 

15 μηχανήματα εκχιονισμού έχουν δρομολογηθεί και στο τμήμα της Κεντρικής Οδού, κοντά στη Λαμία. 

Στον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα-Πάτρα, 36 μηχανήματα εκχιονισμού και συνοδευτικά οχήματα είναι σε επιφυλακή, για προληπτικούς λόγους. 

Οι θερμοκρασίες στον οδικό άξονα κυμαίνονται μεταξύ 5 και 8 βαθμών Κελσίου και η κυκλοφορία διεξάγεται απρόσκοπτα. 

Η εταιρεία του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος- Τρίπολη-Σπάρτη-Καλαμάτα έχει θέσει σε επιφυλακή 22 μηχανήματα εκχιονισμού και βοηθητικό εξοπλισμό σε περίπτωση που χρειαστεί. 

Χιονισμένη είναι και η Αρναία της Χαλκιδικής, καθώς και τα γύρω ορεινά χωριά, ενώ αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από και προς το χωριό Ταξιάρχης.

Επίσης, χιονίζει σε όλους τους κεντρικούς και περιφερειακούς δήμους του Ν. Ημαθίας και αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται προς το χιονοδρομικό του Σελίου και προς το χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια.

Στο Κιλκίς, αλυσίδες χρειάζονται στην Επαρχιακή Οδό Κιλκίς - Γουμένισσας στο 14 χλμ., ενώ και στις Σέρρες χιονίζει σε όλο το νομό και θα χρειαστούν αλυσίδες τα οχήματα που θα κινηθούν προς το χιονοδρομικό του Λαϊλιά.

Χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων συνεχίζεται η χιονόπτωση στη Δυτική Μακεδονία, με το χιόνι να φθάνει περίπου τα 15 εκατοστά και τη θερμοκρασία να φτάνει και τους -3 βαθμούς Κελσίου.

Στην Κοζάνη αλυσίδες χρειάζονται μόνο τα οχήματα που κινούνται στην Εθνική Οδό Κοζάνης-Φλώρινας μετά το Αμύνταιο και σε όλο το τμήμα του Δήμου Εορδαίας, ενώ στο Ν. Καστοριάς αλυσίδες απαιτούνται στα οχήματα που κινούνται στην Επαρχιακή Οδό Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βιτσίου από το 18ο-28ο χλμ., στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς - Ιωαννίνων μέσω Κοτύλης από το 30-43 χλμ. και Αμυνταίου- Καστοριάς μέσω Κλεισούρας από το 22-32 χλμ.

Στα Γρεβενά δεν υπάρχουν ακόμη ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, ενώ στη Φλώρινα αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην Εθνικό Οδό Φλώρινας - Κρυσταλοπηγής.

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πολίτες πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

-Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

-Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.

-Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της
ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.

-Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

-Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

-Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται η κίνηση των βαρέων οχημάτων στο εθνικό δίκτυο της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας από το 67ο έως το 242ο χιλιόμετρο, λόγω των καιρικών φαινομένων, η ύφεση του τελευταίου διαστήματος δίνει την ευκαιρία πλέον στην Τροχαία να διευκολύνει την κυκλοφορία τους δημιουργώντας κομβόι φορτηγών και προς τη Θεσσαλονίκη και προς την Αθήνα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο εθνικό δίκτυο από το 110ο έως και το 242ο χιλιόμετρο, ενώ η χιονόπτωση είναι αραιή. Αντίθετα το πρόβλημα μεταφέρεται τις τελευταίες ώρες στα όρια της Βοιωτίας.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο οδικό δίκτυο στη Στερεά Ελλάδα, ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην επαρχιακή οδό Λιβαδειάς-Άμφισσας, από το 3ο έως το 37ο χιλιόμετρο, στην παλιά εθνική οδό Λαμίας και Λιβαδειάς, από το 67ο έως το 88ο χιλιόμετρο, καθώς και στο δρόμο Θήβας-Λιβαδειάς από το πρώτο έως το 45ο χιλιόμετρο.

Ακόμη στους δρόμους της Ευρυτανίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στο δρόμο Δομνίστας-Μεσοκώμης ενώ το χωριό Μεσοκώμη του Δήμου Καρπενησίου παραμένει αποκλεισμένο. Όσον αφορά το νομό της Εύβοιας, λόγω πτώσης βράχων κοντά στην περιοχή των Ηλίων, παραμένει αποκλεισμένος ο δρόμος Λουτρών Αιδηψού-Λίμνης.

Στη Φθιώτιδα όπου έπεσε και ο μεγαλύτερος όγκος του χιονιού ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στους τρεις άξονες από Λαμία προς Καρπενήσι από το 20ό χιλιόμετρο έως το 64ο χιλιόμετρο, στο δρόμο Λαμίας Άμφισσας έως το 58ο χιλιόμετρο που περιλαμβάνει τόσο την περιοχή του Μπράλου όσο και το 51ο χιλιόμετρο και τέλος στο δρόμο Λαμίας-Λάρισας από τη Λαμία έως το 54ο χιλιόμετρο μετά τον Δομοκό.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο επαρχιακό δίκτυο της Ευρυτανίας, της Δυτικής Φθιώτιδας, της περιοχής του Δομοκού αλλά και της βορειοδυτικής Φωκίδας είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται και τα εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους.

Χιονίζει στα βόρεια και τα ορεινά της Αττικής, με συνέπεια η Τροχαία να προχωρήσει σε απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών στη Μαλακάσα και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Θηβών, για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος αποκλεισμού του οδικού δικτύου, ενώ και τα ΙΧ χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Έκλεισε πριν από λίγη ώρα και η Περιφερειακή Οδός Πεντέλης-Νέας Μάκρης, λόγω χιονόπτωσης.

Όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, απαγορεύται η κίνηση των οχημάτων από το ύψος του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, έως το ύψος του καταστήματος Πανόραμα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, απαγορεύεται η κίνηση φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στα εξής σημεία:

1.Στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών- Θηβών, από το 6ο χιλιόμετρο στο ρεύμα προς Θήβα, στην περιοχή των Βιλίων.

2.Στη νέα εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, από το 32,5 χιλιόμετρο (διόδια Αφιδνών), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία. Εξαιρούνται μόνο τα φορτηγά που κινούνται προς Χαλκίδα.

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα υπόλοιπα οχήματα στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Θηβών, επίσης στο ρεύμα προς Θήβα στο ύψος των Βιλίων. Υπενθυμίζεται ότι παραμένει κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω.

Οι χιονοπτώσεις στην περιοχή των Καλαβρύτων και της ορεινής Ναυπακτίας έχουν προκαλέσει την διακοπή της κυκλοφορίας σε σημεία του ορεινού δικτύου. Ειδικότερα στην περιοχή των Καλαβρύτων έχει διακοπεί η κυκλοφορία στα παρακάτω σημεία:

- Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Αιγίου μέσω Πτέρης.

- Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Λουσών

- Στην δημοτική οδό που συνδέει την τοπική κοινότητα Περιστέρας με το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων

Στην ορεινή Ναυπακτία έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στις εξής περιοχές:

- Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Πλατάνου από το ύψος της τοπικής κοινότητας Πλατάνου και άνω, καθώς και στις τοπικές κοινότητες Αγίου Δημητρίου, Κλεπάς, Αράχωβας, Λιβαδακίου και Ψήλος Σταυρός.

- Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-'Ανω Χώρας- Κρυονερίων , καθώς και στις τοπικές κοινότητες Λιμνίτσας, 'Ανω Χώρας, Κρυονερίων, Περδικόβρυσης και Αμπελακιώτισσας.

- Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου- Γραμμένης Οξιάς και στις τοπικές κοινότητες Λεύκας, Γραμμένης Οξιάς και Μανδρινής.

Επίσης, είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το ημιορεινό και ορεινό οδικό δίκτυο της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ www.astynomia.gr.

Αξίζει να σημειωθεί πως 6 πτήσεις εξωτερικού και μια εσωτερικού δεν προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης λόγω χαμηλής νέφωσης. Από αυτές η μια προερχόμενη από Στοκχόλμη προσγειώθηκε στο Ελ. Βενιζέλος, ενώ οι υπόλοιπες στο αεροδρόμιο της Καβάλας.  

Την αναστολή της λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου Σελίου - Βερμίου Ημαθίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στην περιοχή, αποφάσισε η διοίκησή του. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του χιονοδρομικού κέντρου, Κώστας Τζελέπης, "με την κίνηση αυτή, ουσιαστικά αποτρέπουμε τον κόσμο να έρθει στις εγκαταστάσεις μας, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Δεν θέλουμε να εκθέσουμε τον κόσμο σε κίνδυνο".

Έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή έντονη χιονοθύελλα και η θερμοκρασία είναι στους -7 βαθμούς Κελσίου και τόνισε ότι ο δρόμος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος.

"Έχουμε ήδη και θα συνεχίσουμε να έχουμε τις επόμενες ώρες ένα με δύο πόντους χιονιού ανά ώρα. Το χιόνι είναι σαν πούδρα και τα μηχανήματα δεν μπορούν να κάνουν δουλειά", είπε και τόνισε ότι το Σαββατοκύριακο το χιονοδρομικό κέντρο στο Σέλι θα λειτουργεί κανονικά.

Δείτε ενδεικτικά βίντεο από τον χιονιά που πλήττει κυρίως Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Πηγή: skai.gr