Κλείσιμο

Αυτά είναι θηριώδη πυροσβεστικά αεροσκάφη Ilyushin Il-76 που στέλνει η Ρωσία στην Ελλάδα (vid)

Νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη στέλνει άμεσα η Ρωσία στην Ελλάδα, μετά την επικοινωνία που είχαν με τους ρώσους ομολόγους τους ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δενδιας. To ελληνικό αίτημα έγινε δεκτό και η συμφωνία περιλαμβάνει δύο αεροσκάφη Ilyushin Il-76, που θα καταφθάσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και δύο ελικόπτερα Mil Mi-8.

Το ρωσικό Beriev που έχει ενοικιαστεί από την αρχή της αντιπυρικής σεζόν, ήδη λαμβάνει μέρος στην μάχη με τις φλόγες στην ελληνική επικράτεια. Οι λεπτομέρειες οριστικοποιήθηκαν σε επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τον ρώσο υπουργό Μεταφορών, Βιτάλι Σαβέλιεφ. Σε tweet η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα επισημαίνει ότι έγινε δεκτό το αίτημα της Ελλάδας από τον πρόεδρο Πούτιν για έκτακτη αποστολή επιπλέον εναέριων μέσων πυρόσβεσης από τη Ρωσία. «Η ανταπόκριση θα είναι άμεση», επισημαίνεται.

Yπενθυμίζεται ότι νωρίτερα τη Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, τον οποίο και ευχαρίστησε για τη διάθεση του Beriev Be-200, το οποίο συνέβαλε και συμβάλλει ουσιαστικά στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, ενώ συζήτησαν το ενδεχόμενο παροχής επιπλέον βοήθειας σε αεροπορικά μέσα. Ακόμη, εκτεταμένη τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε επίσης τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Συζητήθηκε η καταπολέμηση των πυρκαγιών και ζητήθηκε να εξεταστεί η δυνατότητα να αποσταλεί ακόμα ένα Beriev BE-200 προκειμένου να συνδράμει», γνωστοποίησε μέσω Twitter ο κ. Δένδιας.

Πηγή: skai.gr