Αθώοι 108 πρόσφυγες που είχαν καταλάβει την πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη

Αθώους έκρινε σήμερα το τριμελές πλημμελειοδικείο της Μυτιλήνης 108 διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες και δυο Έλληνες αλληλέγγυους στα αιτήματα τους, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για παράνομη κατάληψη δημόσιου κτήματος, στάση από κοινού και αντίσταση κατά της αρχής μετά τη ρατσιστική εις βάρος τους επίθεση στις 22 Απριλίου 2018 στην πλατεία Σαπφούς.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2018, διαμαρτυρόμενοι για ανεπαρκή ιατρική περίθαλψη στη Μόρια, ομάδα περίπου 200 αιτούντων άσυλο πορεύθηκε από τη Μόρια στη Μυτιλήνη και συγκεντρώθηκε στην Πλατεία Σαπφούς της πόλης.

Μια εβδομάδα μετά, στις 22 Απριλίου, μετά την επίθεση από ομάδες ακροδεξιών ενάντια στους πρόσφυγες, η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τη συγκεντρωμένη ομάδα των αιτούντων άσυλο τους οποίους και προσήγαγε μαζί με άλλους δυο Έλληνες.

Στις 23 Απριλίου, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά των προσαχθέντων με τις κατηγορίες της στάσης από κοινού, της αντίστασης κατά της αρχής και της παράνομης κατάληψης δημοσίου κτήματος.

Κατά τη διάρκεια της οκτάωρης ακροαματικής διαδικασίας οι δικαστές ομόφωνα έκριναν ότι οι κατηγορούμενοι, δεν πραγματοποίησαν κατάληψη με τη νομική έννοια του όρου, ούτε αντίσταση ή στάση.
Αναγνωρίστηκε έτσι εμμέσως, σύμφωνα με τους δικηγόρους της οργάνωσης ΗΙΑS Greece που εκπροσωπούσαν τους κατηγορουμένους, το νόμιμο δικαίωμα στη συνάθροιση.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, ανακοινώνοντας την αθωωτική απόφαση είπε: «Αθώοι. Να πάτε στο καλό»!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ