Αθήνα 2004: Παγκόσμιο ρεκόρ τηλεθέασης

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας κατέρριψαν όλα τα ρεκόρ σε επίπεδο τηλεοπτικής κάλυψης και τηλεθέασης, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Αθλητικής Τηλεόρασης, που πραγματοποιήθηκε στο Μονακό, παρουσία του προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, ο οποίος τόνισε ότι η Αθήνα ανέβασε τον πήχυ, καθώς είχε τους περισσότερους τηλεθεατές, εικόνες εκπληκτικής ποιότητας και υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των δικαιούχων ραδιοτηλεοπτικών φορέων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι 3,9 δισ. άνθρωποι είχαν πρόσβαση στην κάλυψη των Αγώνων της Αθήνας, σε σύγκριση με τα 3,6 δισ. για τους Αγώνες του Σίδνεϊ, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα που διεξήγαγε η Sport Marketing Surveys. Επιπλέον, 35.000 ώρες αφιερώθηκαν στην τηλεοπτική μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, έναντι των 20.000 ωρών στη Βαρκελόνη, 25.000 ώρες στην Ατλάντα και 29.600 ώρες στο Σίδνεϊ, χρόνος που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 27%.
Η «ζωντανή» μετάδοση αυξήθηκε κατακόρυφα, με περισσότερους από τους μισούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς σε όλο τον κόσμο να μεταδίδουν απευθείας 4.000 ώρες Αγώνων. Η κάλυψη σε ώρες υψηλής τηλεθέασης αυξήθηκε κατά 55% σε σύγκριση με το Σίδνεϊ, ενώ σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις ωρών κάλυψης και παρακολούθησης στην Κεντρική και Νότια Αμερική και Ασία, παρά τη δυσμενή -για την παρακολούθηση- διαφορά ώρας.
Ωστόσο, εκεί που έγινε ένα ακόμη άλμα για την τηλεοπτική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν το πεδίο πολλών τεχνολογικών καινοτομιών, με τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς ορισμένων χωρών να διαθέτουν βίντεο και στιγμιότυπα των Αγώνων στους χρήστες κινητών τηλεφώνων, με τεχνολογία τρίτης γενιάς, να καθιστούν διαθέσιμα αυτά τα στιγμιότυπα στο διαδίκτυο ή να διατηρούν ιστοσελίδες αφιερωμένες στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης, για πρώτη φορά ο παραγωγός του ραδιοτηλεοπτικού σήματος παρείχε κάλυψη για τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας.
Πηγή: skai.gr