Η Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μ. Βρετανίας εγκαινίασε τη φιλανθρωπική της δράση με επίσημη τελετή

Πρόσκληση «προς τους απανταχού Έλληνες και τους ανθρώπους της προσφοράς», να συνδράμουν το κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μ. Βρετανίας έκανε ο νέος Αρχιεπίσκοπος κ. Νικήτας, στην ιδρυτική εκδήλωση της Διεθνούς Ένωσης Φίλων της Αρχιεπισκοπής του , που έγινε με επισημότητα στην Αθήνα, στην οποία η πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη ανακηρύχθηκε πρώτο επίτιμο μέλος, παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού, του διπλωματικού και του επιχειρηματικού κόσμου.

«Μπορεί να είμαστε απόδημοι, όμως στην καρδιά μας χτυπάει πάντοτε ο ελληνικός παλμός, στις φλέβες μας ρέει αίμα ελληνικό, είπε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Νικήτας ο οποίος αναφέρθηκε με συγκίνηση στην καταγωγή της οικογένειας του που μετανάστευσε από την Κάλυμνο στην Αμερική , όπου και γεννήθηκε.

Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά σ’ αυτούς που «στους δύσκολους καιρούς της περασμένης δεκαετίας, της μεγάλης κρίσης για την Ελλάδα μετανάστευσαν για να σπουδάσουν , να εργαστούν και τελικά να παραμείνουν στη Μεγάλη Βρετανία».

«Αναλαμβάνετε την διαποίμανση τουλάχιστον 100 κοινοτήτων στην Μ. Βρετανία και την Ιρλανδία, τα ελληνικά και κατηχητικά σχολεία, ποίμνιο που αριθμεί μισό εκατομμύριο ψυχές», τόνισε ο Ιδρυτικός Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Φίλων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γιώργος Παπαγιαννόπουλος, προσθέτοντας ότι, «το Λονδίνο σήμερα είναι ελληνικότερο από ποτέ».

Για το θέμα αυτό, ο Σεβασμιότατος σημείωσε ότι «χρειάζομαι τουλάχιστον 30 ιερείς σε όλη την επαρχία μου των Βρετανικών Νήσων, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στους χιλιάδες Έλληνες ορθόδοξους οι οποίοι ζουν εκεί και έχουν ανάγκη από την σκέπη της Εκκλησίας μας».

Η Αρχιεπισκοπή με την πρωτοβουλία της αυτή απευθύνεται σε οργανωμένους φορείς και προσωπικότητες με τεράστιο ανθρωπιστικό έργο, όπως και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη που έγινε το πρώτο επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ένωσης Φίλων της εν λόγω Αρχιεπισκοπής.

«Αυτή είναι μια ευλογημένη στιγμή όπου ο ανθρωπισμός και η Ορθοδοξία ενώνουν ξανά τους απανταχού Έλληνες δημιουργώντας μια νέα γέφυρα προσφοράς και αγάπης, αυτή τη φορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Μεγάλη Βρετανία», απάντησε η κ. Βαρδινογιάννη αποδεχόμενη την πρόσκληση.

Για «καρποφόρο συνεργασία της ομογένειας με την εκκλησία» μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Ιωάννης Χρυσουλάκης και δήλωσε ότι «θέτει τις δυνάμεις της ομογένειας που συντονίζονται από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού στη διάθεση όσων έχουν ενταχθεί στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας» .

«Η ελληνική παροικία», πρόσθεσε «ξεκινά από την οικοδόμηση ορθόδοξου ναού, ακολουθεί το ελληνικό σχολείο, η ελληνική κοινότητα, το ελληνικό πολιτιστικό κέντρο και η ελληνική εφημερίδα».

Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα των Εσπερίδων του Νομισματικού Μουσείου «στο ωραιότερο νεοκλασικό της Αθήνας, άλλοτε οικία του Ερρίκου Σλήμαν και έργο του περιώνυμου Ερνέστου Τσίλερ», όπως είπε ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου, Γιώργος Κακαβάς, οποίος υποδέχθηκε και ξενάγησε τους προσκεκλημένους.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Κοιν. Ασφαλίσεων Π. Μηταράκης, η πρέσβης της Μ. Βρετανίας Κέιτ Σμιθ, ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ