Αρχαία πόλη Τενέας: Εντυπωσιακό φωτορεπορτάζ από τις νέες ανακαλύψεις (pics)

Βήμα-βήμα έρχεται στο φως η αρχαία πόλη της Τενέας στο Χιλιομόδι Κορινθίας. Η αρχαιολογική σκαπάνη εντόπισε σε αρχαίο πηγάδι βάθους 16 μέτρων δίπλα στα ρωμαϊκά λουτρά στην αρχαία Τενέα υστεροαρχαϊκά νομίσματα, γλυπτά πιθανότατα της ελληνιστικής εποχής, κεραμικά, λυχνάρι της ρωμαϊκής εποχής αλλά και μία πυξίδα που χρονολογείται από το 580 π.Χ.

Επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων εργάζονται , υπό την επίβλεψη της αρχαιολόγου Ελενας Κόρκα, φέρνοντας καθημερινά στο φως κτίσματα της αρχαίας πόλης της Τενέας που ο μύθος θέλει να έχει ιδρυθεί από τον Αγαμέμνωνα για να εγκαταστήσει Τρώες αιχμαλώτους του Τρωικού Πολέμου. Τα πρώτα ευρήματα ήρθαν στο φως το 1984 αλλά η συστηματική ανασκαφή άρχισε το 2013 και τα τελευταία δύο χρόνια εργασιών έφεραν στο φως τη γνωστή από τη γραμματεία αλλά άγνωστη ως προς την τοποθεσία πόλη

Μέχρι στιγμής οι ανασκαφικές έρευνες το 2019 στο Χιλιομόδι Κορινθίας, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Αρχαίας Τενέας», αποκάλυψαν μέρος του κεντρικού ιστού της πόλης με δημόσια κτίρια συνολικής έκτασης 600 τ.μ. Συγκεκριμένα, ανασκάφηκε τμήμα δημόσιου λουτρικού συγκροτήματος ρωμαϊκών χρόνων, καθώς και μέρος δημόσιου κτιρίου λατρευτικής χρήσης αρχαϊκών χρόνων. Τα φετινά αρχαιολογικά κατάλοιπα εντοπίστηκαν δυτικά και σε μικρή απόσταση από τις οικιστικές εγκαταστάσεις που ανασκάφηκαν το 2018 και προσφέρουν σημαντικά στοιχεία για τους κεντρικούς δημόσιους χώρους της αρχαίας πόλης. Ταυτόχρονα διενεργήθηκε ευρείας κλίμακας επιφανειακή έρευνα που απέδωσε πολλές καινούργιες πληροφορίες για την τοπογραφία της περιοχής.

Ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Ψύχας εξετάζει με προσοχή φερτά υλικά που βγάζει συνάδελφος του από αρχαίο πηγάδι βάθους 16 μέτρων που βρέθηκε δίπλα σε ρωμαϊκά λουτρά στην αρχαία Τενέα, Χιλιομόδι Κορινθίας. 

Η αρχαιολόγος Βιβή Ευαγγέλογλου εξετάζει τμήμα γλυπτού, μάλλον ελληνιστικής εποχής που απεικονίζει την Αφροδίτη.

Ο νομισματολόγος Κωνσταντίνος Λαγός εξετάζει λυχνάρι ρωμαϊκής εποχής με παράσταση μονομάχων.

Αρχαιολόγος εξετάζει κεραμικά όστρακα.

Αρχαιολόγος εξετάζει πυξίδα του 580π.Χ. 

Ο νομισματολόγος Κωνσταντίνος Λαγός εξετάζει ασημένιο υστεροαρχαϊκό νόμισμα.

Ο νομισματολόγος Κωνσταντίνος Λαγός εξετάζει την πίσω πλευρά λυχναριού της ρωμαϊκής εποχής που φέρει την υπογραφή του κεραμέως ( Σπωθιανός).

Φωτογραφία που τραβήχτηκε με drone από τις αρχαιολογικές ανασκαφές δείχνει πανοραμική άποψη των ρωμαϊκών λουτρών.