Ύποπτο περιστατικό: Τουρκικό εμπορικό ακούμπησε την κανονιοφόρο Αρματωλός

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα στο Αιγαίο, ανοιχτά της Μυτιλήνης, όταν στις 4 το πρωί τουρκικό εμπορικό πλοίο "ακούμπησε" την κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού, Αρματωλός.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Militaire.gr το τουρκικό εμπορικό πλοίο πλησίασε από αριστερά την κανονιοφόρο που έκανε περιπολία ανατολικά της Μυτιλήνης.

Πραγματοποιώντας ελιγμό, το εμπορικό πλοίο προσέκρουσε πάνω στην κανονιοφόρο και αμέσως μετά ανέπτυξε ταχύτητα και επέστρεψε στα τουρκικά ύδατα.

Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ η κανονιοφόρος δεν έχει υποστεί σημαντικές υλικές ζημιές.

Το επεισόδιο αξιολογείται ως ύποπτο και σοβαρό, όπως αναφέρει το Militaire.gr επικαλούμενο πηγές του.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το Λιμενικό Σώμα προτίθεται να ζητήσει τη σύλληψη του πλοιάρχου του τουρκικού εμπορικού, ενώ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το περιστατικό.

Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Όπως αναφέρεται, του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές αρχές, ενώ επισημαίνεται ότι δεν παρουσιάστηκε μόλυνση του περιβάλλοντος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι πρώτες πρωινές ώρες Παρασκευής 04 Μαΐου 2018, εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Λέσβου, εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνον.

Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές. Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος.

Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ.

Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές.

Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY”, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές

Η κανονιοφόρος ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ συνεχίζει την αποστολή.

Αντιπλοίαρχος Σπυρίδων Πολλάτος ΠΝ
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κανονιοφόρος Αρματωλός συμμετέχει στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY” για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος και ως εκ τούτου αναμένεται η αντίδραση του ΝΑΤΟ για το συμβάν





Πηγή: skai.gr