Επιστροφή στην κανονικότητα από το Σάββατο - Τι αλλάζει σε ψυχαγωγία, γήπεδα και εκδρομές

Αφετηρία για την επιστροφή στην κανονικότητα αποτελεί το προσεχές Σάββατο, ημέρα ορόσημο, μετά το «πράσινο φως» που άναψε η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων την Τετάρτη, για την άρση περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.  

Υπό το πρίσμα αυτό, από την εν λόγω ημέρα επιστρέφουν οι όρθιοι στη διασκέδαση, ενώ η είσοδος σε εστίαση και χώρους διασκέδασης θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε εμβολιασμένους με την υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. 

Σε ότι αφορά τα γήπεδα, αυξάνεται η πληρότητα στο 50%, ενώ  μειώνεται το ποσοστό τηλεργασίας. Σε κάθε περίπτωση, η εισήγηση της επιτροπής των ειδικών έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, ενώ οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ. 

Στη συνεδρίαση της επιτροπής των επιστημόνων στην οποία συμμετείχε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αποφασίστηκε ακόμη ότι αίρονται από την προσεχή εβδομάδα οι περιορισμοί στις μονοήμερες εκδρομές των σχολείων και από 1η Μαρτίου στις πολυήμερες εκδρομές, με την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι θα έχει προηγηθεί η διενέργεια ράπιντ τεστ στους συμμετέχοντες εντός 48ωρου πριν την αναχώρηση.
Επιπροσθέτως, στις πολυήμερες εκδρομές θα γίνονται και τα τεστ που προβλέπονται μέσα στην εβδομάδα με την επίβλεψη των εκπροσώπων των σχολείων.

Κατά συνέπεια, από την προσεχή Δευτέρα, οπότε και θα είναι σε ισχύ τα νέα μέτρα,  θα μπορούν να πραγματοποιηθούν κανονικά  οι εκπαιδευτικές εκδρομές, οι διδακτικές επισκέψεις, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις κ.ο.κ. με τήρηση βέβαια όλων των μέτρων που προβλέπονται σε θέματα υγιεινής.

Τι θα γίνει με τις Απόκριες

Την ίδια ώρα, ερωτηματικό παραμένει το εάν και με ποιο τρόπο θα γίνουν οι εκδηλώσεις στις Απόκριες. Σήμερα, η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου  και  ενδεχομένως  να έχουμε απάντηση, ωστόσο, οι πληροφορίες μέχρι τούτη την ώρα, κάνουν λόγο για μη πραγματοποίηση των μεγάλων καρναβαλικών εκδηλώσεων. 

Στη δεδομένη χρονική συγκυρία πάντως, η χώρα βρίσκεται σε μία τροχιά αποκλιμάκωσης, ενώ παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες στην πλειοψηφία τους, εμφανίζονται θετικοί στη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών, εκφράζουν την πεποίθηση ότι ακόμη, δεν έχει φτάσει η χρονική στιγμή για να αρθούν στο σύνολό τους οι απαγορεύσεις. 
Στο πλαίσιο αυτό, την αντίθεσή του στο σενάριο περί άμεσης και απόλυτης χαλάρωσης των μέτρων εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
 «Αν πούμε 'ελεύθερα στα γήπεδα', σε 3 – 4 ματς θα έχει παραπάνω κόσμο διότι ο μέσος όρος των εισιτηρίων στη Σούπερ Λίγκα είναι κάτω από 1000. Στα ντέρμπι θα υπάρχει συνωστισμός. Να κάνουμε ‘ελεύθερα’ τα καρναβάλια και όρθιοι στα κέντρα (που υπάρχουν) να βγάλουμε και τις μάσκες, θα μειωθεί πιο γρήγορα η επιδημία, αλλά με πολύ μεγαλύτερο κόστος» επισήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος. 

Αναφορικά με το πότε θα απαλλαγούμε από τη μάσκα, ο κ. Βασιλακόπουλος, εξήγησε ότι εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε κοινωνίας και το ποσοστό εμβολιασμού. «Στις χώρες που αίρονται τα περισσότερα μέτρα οι άνω των 60 είναι όλοι εμβολιασμένοι, κι είναι αυτοί που προκαλούν το πρόβλημα. Οπότε και να κολλήσει ένας νεαρός που έχει δυο φορές εμβολιαστεί η πιθανότητα να κινδυνέψει είναι πάρα πολύ μικρή». 
«Κάθε μέρα πεθαίνουν 70- 80 άνθρωποι, ανεμβολίαστοι, οι περισσότεροι πεθαίνουν τελείως άδικα, αν είχαν εμβολιαστεί κατά 90% δε θα πέθαιναν» σημείωσε ο καθηγητής. 

Τόνισε δε, ότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. «Είναι γεγονός ότι είναι πιο βραδεία απ’ ό,τι αναμέναμε αλλά πλέον είναι τελείως σαφής, έχουμε 350 εισαγωγές κατά μέσο όρο  από 550, δύο εβδομάδες πριν».  Τέλη Φεβρουαρίου, εκτίμησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, η εικόνα θα είναι καλύτερη και το Μάρτιο θα είναι ακόμα καλύτερη. 

Την Τετάρτη πάντως, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 19.509 νέες μολύνσεις, 82 νεκρούς και 485 διασωληνωμένους. Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική με 5.918 κρούσματα, η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 2.140 νέες μολύνσεις, ενώ στην Αχαΐα 872 κρούσματα. 

Την ίδια ώρα υψηλά ποσοστά θετικότητας καταγράφηκαν στη Μύκονο ξεπερνώντας μάλιστα το 9%, καθώς το ιικό φορτίο στο νησί έφτασε στο 9,17%. Υψηλά ποσοστά θετικότητας κορωνοϊού καταγράφηκαν ακόμη στη Ροδόπη (6,33%), στη Σάμο (6,46%) και στη Λήμνο (6,29).

Πηγή: skai.gr