ΑΠΘ: Το Τμήμα Γεωλογίας στέκεται δίπλα σε φοιτητές και αποφοίτους που καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση

Τη δέσμευση ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για τη διευκόλυνση της διερεύνησης καταγγελιών που αφορούν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης από αφυπηρετήσαντα καθηγητή Γεωλογίας αναλαμβάνει η διοίκηση του Τμήματος, με ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρός του, καθ. Κώστας Παπαζάχος.

Το Τμήμα καταδικάζει απερίφραστα κάθε φαινόμενο παρενόχλησης - σεξουαλικής ή άλλης - και κάθε είδους κατάχρηση εξουσίας, «ιδιαίτερα εντός του ακαδημαϊκού χώρου, ο οποίος οφείλει να αποτελεί πεδίο ελεύθερης έκφρασης και όχι καταπίεσης και καταναγκασμού» και διαβεβαιώνει πως υποστηρίζει τις ενέργειες των Πρυτανικών Αρχών για τη διερεύνηση κάθε καταγγελίας. Παράλληλα, υπογραμμίζει πως «θα σταθεί δίπλα στους φοιτητές και αποφοίτους του που έχουν το θάρρος να καταγγείλουν ανάλογες πρακτικές», τονίζοντας πως «ακόμα και αν κάποιες πράξεις έχουν παραγραφεί ποινικά, δεν έχουν παραγραφεί ηθικά στη συνείδηση του Τμήματος».

Το Τμήμα Γεωλογίας ενθαρρύνει όλους και όλες που έχουν γίνει δέκτες ανάλογης συμπεριφοράς, να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες καταγγελίες. Καλεί τα μέλη του «να συμβάλουν με τη θετική στάση και βοήθειά τους, ώστε το θέμα να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα μη ανοχής και καταδίκης ανάλογων πρακτικών». Προτρέπει δε την Πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ και τις αρχές της να δημιουργήσουν ένα πιο αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης και ελέγχου (κανονισμός δεοντολογίας, Συνήγορος του Φοιτητή) που να υποστηρίζει όσους έχουν δεχτεί ανάλογες συμπεριφορές.

Η ανακοίνωση του Τμήματος καταλήγει ζητώντας συγνώμη από τη φοιτητική κοινότητα σχετικά με όσα έχουν καταγγελθεί και έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας: « Άσχετα με την όποια δικαστική ή άλλη εξέλιξη θα έχουν οι πρόσφατες καταγγελίες, το Τμήμα μας θεωρεί ότι η ηθική ευθύνη που βαραίνει ένα ακαδημαϊκό φορέα στον οποίο εμφανίστηκαν τέτοια φαινόμενα είναι διαχρονική. Για το λόγο αυτό θα ήθελε να ζητήσει συγνώμη από όσες και όσους πέρασαν από τα θρανία του και έγιναν τυχόν δέκτες ανάλογης απαράδεκτης συμπεριφοράς, και να διαβεβαιώσει ότι θα λάβει κάθε μέτρο ώστε στο μέλλον να μην εμφανιστούν ποτέ στο Τμήμα μας ανάλογα φαινόμενα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ