Αποζημίωση προβλέπεται στο εξής για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας

Της Ιωάννας Μάνδρου

 

Αποζημίωση θα μπορούν στο εξής να ζητούν οι πολίτες για δηλώσεις κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων, όταν αυτές τους εμφανίζουν ως ενόχους πριν δικαστούν, παραβιάζοντας έτσι το τεκμήριο αθωότητας, το οποίο πολύ συχνά κακοποιείται ακόμα και από χείλη θεσμικών παραγόντων.

Η ρύθμιση ευρωπαϊκής προέλευσης ενσωματώνεται στη νομοθεσία μας, και θα ισχύσει μόλις ψηφιστεί στο πλαίσιο νομοσχεδίου, που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου με πληθώρα διατάξεων.

Στο νομοσχέδιο εκτός της ρύθμισης για την αποζημίωση, που θα ζητά ο θιγόμενος πολίτης από το κράτος για δηλώσεις κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων, χρήσιμη ρύθμιση η οποία θα τύχει συχνής εφαρμογής καθώς οι θιγόμενοι δεν είναι και λίγοι.

Σημαντική είναι η διάταξη που καταργεί την αυτόφωρη διαδικασία για τα αδικήματα τα τελούμενα διά του Τύπου με αποτέλεσμα να μην συλλαμβάνονται στο εξής δημοσιογράφοι για εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμιση και λοιπά, ενώ στο νομοσχέδιο, περιλαμβάνονται και διατάξεις που ενισχύουν με εμπειρογνώμονες και ειδικούς με τεχνογνωσία τις Εισαγγελίες Οικονομικού Εγκλήματος και Διαφθοράς.

Επίσης με άλλες διατάξεις ορίζονται οι διαδικασίες αλλά οι προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ένας εισαγγελέας για να επιλεγεί ως ευρωπαίος εισαγγελέας, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στο πλαίσιο της λειτουργίας του νέου θεσμού για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιλογή του ευρωπαίου εισαγγελέα θα γίνεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης μεταξύ τριών υποψηφίων που θα προτείνονται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ανάμεσα στους υποψηφίους με προσόντα σε μεταπτυχιακά, διδακτορικά και σχετικά νέους εισαγγελείς καθώς ορίζεται ότι οι υποψήφιοι μπορεί να είναι εισαγγελείς πρωτοδικών η εφετών αλλά να έχουν μπροστά τους δέκα χρόνια υπηρεσίας ως τη συνταξιοδότησή τους, δηλαδή να είναι το πολύ 57 χρόνων.

Παράλληλα προβλέπονται διατάξεις για τους δικηγόρους και για τους πολίτες, που δεν έχουν οικονομική άνεση σε ότι αφορά την κάλυψη - σε περιπτώσεις απορίας- και των εξόδων παράστασης δικηγόρου στα συναινετικά διαζύγια που γίνονται πια από τους συμβολαιογράφους.

Τέλος για τους κρατούμενους επεκτείνεται σε περισσότερες φυλακές ο ευεργετικός υπολογισμός για όσους εργάζονται μέσα στη φυλακή ( μία μέρα μετράει για δύο) προκειμένου να βγαίνουν νωρίτερα. Η επέκταση γίνεται εργαζόμενους σε μονάδες όπως αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία που έχουν ορισμένες φυλακές.