Αποτύπωμα: Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην καθημερινότητα

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics και πρώην Υπουργός Επικρατείας, Ηλιας Μόσιαλος, καθώς και η καθηγήτρια Παθολογίας, Ελένη Γιαμαρέλου, μίλησαν στην εκπομπή «Αποτύπωμα» του ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, για τον κορωνοϊό και το κατά πόσο κινδυνεύουμε.

Επίσης, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ξενάγησε τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μιλώντας για τα σχέδια της κυβέρνησης για τη τεχνολογία. 

Η καθηγήτρια Παθολογίας και λοιμωξιολόγος, κα. Ελένη Γιαμαρέλου, μιλώντας στην εκπομπή είπε για τον κορωνοϊό, ότι το 85% θα νοσήσει πολύ ελαφριά, δηλαδή λαιμός, συνάχι, λίγος πυρετός. «Στο υπόλοιπο 15% ο ιός θα αρχίσει να κατεβαίνει στους πνεύμονες και ένα 2% με 3% θα χρειαστεί ΜΕΘ. «Αυτός ο ιός προσβάλλει και τους δύο πνεύμονες, όχι τον έναν όπως η γρίπη», πρόσθεσε η κα. Γιαμαρέλου. 

Από τη πλευρά του, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics και πρώην Υπουργός Επικρατείας, Ηλιας Μόσιαλος, μιλώντας στην εκπομπή, σημείωσε πως «αν καταγραφούν όλα τα κρούσματα, επειδή πολλοί το περνάνε ελαφριά και δεν καταγράφονται, ο δείκτης θνησιμότητας θα πέσει ακόμα πιο κάτω»

Η κα. Γιαμαρέλου υπογράμμισε από τη πλευρά της πως «αν έχεις να ιχνηλατήσεις 300 κρούσματα, τότε ο ιός σου ξέφυγε», φέρπντας ως παράδειγμα την Ιταλία, προσθέτοντας ότι οι νεκροί έφτασαν στη γειτονική χώρα τους 14 και 500 τα κρούσματα. 

Ο κ. Μόσιαλος, έφερε ένα παράδειγμα λέγοντας «αν πούμε ότι θα έχουμε 1000 κρούσματα, κι εγώ πιστεύω ότι θα φτάσουμε εκεί, τότε ένα 15% ίσως χρειαστεί ΜΕΘ. Πιστεύω πως μπορούμε να το διαχειριστούμε, σε συνεργασία και με τα στρατιωτικά νοσοκομεία».

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κλείσει τα σύνορα. «Δεν μπορούμε να το κάνουμε μονομερώς, αντιβαίνει στις διεθνείς συνθήκες ελεύθερης διακίνησης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος.

Από τη πλευρά της η κα. Γιαμαρέλου είπε ότι «μας προβληματίζει ο μακρύς χρόνος επώασης, σε σπάνιες περιπτώσεις φτάνει και σε 27 ημέρες».

Σχετική με τη χρήση μασκών, τόνισε πως «δεν προστατεύουν» και «πολλοί τη φοράνε κάτω από τη μύτη, χωρίς κορδόνια, την πιάνουν και την τραβάνε και πιάνουν όλα τα μικρόβια»!

Ο κ. Μόσιαλος πρόσθεσε στα λεγόμενα της κας Γιαμαρέλου, σχετικά με τις μάσκες, πως «είναι επικίνδυνο, γιατί την πιάνουν όλη την ώρα, τη φτιάχνουν και έτσι μεταφέρουν ότι μικρόβιο υπάρχει».

Δηλώσεις Πιερρακάκη στο «Αποτύπωμα»

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είπε για την κινητή τηλεφωνία, ότι «έχουμε δει κάποιες ενέργειες από τη πλευρά των παροχών (κινητής τηλεφωνίας) σε σχέση με το κόστος των δεδομένων. Έχουμε δει μια πτωτική καμπύλη η οποία είναι κάτι που μας ικανοποιεί. Θα θέλαμε να δούμε ακόμη μεγαλύτερη πτώση προφανώς. Αυτό είναι κάτι που ακουμπά και τη φορολογία, δηλαδή και τη πολιτική του κράτους απέναντι στα δεδομένα». Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «βλέπουμε πως το κόστος του Gigabyte είναι κάτω από ευρώ. Είναι κάτι που θέλουμε να το βλέπουμε να πέφτει συνεχώς και είναι κάτι που θα συμβεί».

Σχετικά με τη νέα νομοθεσία για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και αν έγινε ευκολότερη η εγκατάστασή τους, ο κ. Πιερρακάκης είπε: «Ναι, γιατί έπαιρνε μέχρι σήμερα δύο χρόνια περίπου για να μπορέσει να βγει μια άδεια. Ουσιαστικά κάναμε πιο γρήγορη τη διαδικασία εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις. Ψηφιοποιήσαμε, επιταχύναμε, τη διαδικασία του να δίνονται οι άδειες για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας». 
Ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι στην Ελλάδα έχουμε 16.500 κεραίες, σε 14.500 μοναδικές τοποθεσίες. «Κάθε χρόνο η ελληνική επιτροπή ατομικής ενέργειας ελέγχει περίπου 2.600 κεραίες. Πάνω από το όριο ακτινοβολίας ήταν 4 κεραίες», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα με την ακτινοβολία είναι πολύ περιορισμένο. 

Για τη νέα τεχνολογία 5G το οποίο βρίσκεται στα πλάνα στρατηγικής της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «η δημοπρασία του φάσματος του 5G θα έχει ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2020. Πρόκειται για ταχύτητες πολύ μεγαλύτερες από τις σημερινές. Τουλάχιστον 20πλάσιες». 
Σχετικά με την πρόσληψή του στη θέση αυτή, στη προσπάθεια συντονισμού να κάνει η Ελλάδα ένα γρήγορο άνοιγμα προς τον ψηφιακό κόσμο, καθώς απέχει σχέση με άλλες προηγμένες τεχνολογικά χώρες, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι του έγινε πρόταση από τον Πρωθυπουργό επειδή είχε εμπειρία, διότι πριν, εργαζόταν ως διευθυντής ερευνών του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις», όπου συντόνιζε σειρά ερευνητικών ομάδων με έμφαση σε μελέτες που είχαν ως κύριο αντικείμενο την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο κ. Πιερρακάκης παρόλο που υπήρξε στην κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι «το 2015 και μετά βρέθηκα εκτός πολιτικής. Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ, ήμουν ένας από τους χιλιάδες πολίτες που τον ψήφισαν. Και τότε ήμουν και μέλος της ΝΔ γιατί πιστεύω βαθιά στο προσωπικό του όραμα και αυτό που θέλει να κάνει ευρύτερα για τη χώρα». 

Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν πιστεύει στην παλαιά πολιτική γεωγραφία, τονίζοντας ότι «η παλιά πολιτική γεωγραφία της αριστεράς, δεξιάς και του κέντρου έχει αναιρεθεί από τη συγκυρία. Δεν υφίσταται σήμερα. Έχουμε νέες διαχωριστικές γραμμές. Δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στη χώρα».  
 

Πηγή: skai.gr