Αποσπάστηκε στην Αθήνα ο φαντάρος που εντόπισε ναζιστικό σύνθημα στη Λέσβο

Αποσπάστηκε παρά τη θέλησή του στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) στην Αθήνα ο νεαρός φαντάρος ο οποίος κατήγγειλε την ύπαρξη του συνθήματος, εμπνεύσεως του στρατάρχη της ναζιστικής Γερμανίας και καταδικασμένου εγκληματία πολέμου Έριχ Φον Μάινσταιν στο Μανταμάδο. Ο φαντάρος βρισκόταν σε άδεια εκτός Λέσβου.
  
Με ερώτηση τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Λιάνα Κανέλλη και Θανάσης Παφίλης καταγγέλλουν το γεγονός ως «εκδικητική πράξη» κι αυτό γιατί όπως αναφέρουν «ο φαντάρος είχε ζητήσει να παραμείνει στη μονάδα που υπηρετεί. Γιατί με αυτό τον τρόπο εξέφραζε την πρόθεσή του να ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία σε παραμεθόρια μονάδα, όπως είναι ο Μανταμάδος της Λέσβου».

Και η ερώτηση των τριών βουλευτών καταλήγει ρωτώντας τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας «Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει την αδικαιολόγητη απόσπαση του φαντάρου; Τι ενέργειες θα γίνουν από την κυβέρνηση ώστε να μην ξαναγραφτούν τέτοια συνθήματα σε στρατιωτικές μονάδες;».

Εξάλλου, συνέντευξη τύπου με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα έδωσε ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος.

Πρόκειται για το ρητό: «η αυτοπεποίθηση των απλών στρατιωτών, εξαρτάται απόλυτα από τη δύναμη του χαρακτήρα του διοικητή τους» με την υπογραφή του ναζί στρατάρχη η οποία φαίνεται όμως, ότι είχε γραφτεί τα προηγούμενα χρόνια πριν αναλάβει ο σημερινός διοικητής. του στρατοπέδου στο Μανταμάδο. Κανείς δεν είχε διαμαρτυρηθεί την περίοδο που αναγράφηκε. Το εντόπισε όμως πρόσφατα ένας νεαρός στρατιώτης, που παρουσιάστηκε στην αναφορά εκφράζοντας την άποψη πως θα έπρεπε να σβηστεί. Ακολούθησε η ταυτοποίηση της προέλευσης του συνθήματος κι ο διοικητής έδωσε εντολή να σβηστεί από τον τοίχο του στρατοπέδου.

Σημειώνεται, ότι όπως αποκάλυψε ο κ. Τάσσος στη συνέντευξη Τύπου το συγκεκριμένο ρητό είναι γραμμένο μαζί με άλλα στρατιωτικά αποφθέγματα σε επίσημο βιβλίο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο χρησιμοποιείται από τον ελληνικό στρατό και το οποίο υπογράφει ο πρώην διοικητής ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Κωσταράκος.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η αναγραφή μιας τέτοιας φράσης στον τοίχο ενός ελληνικού στρατοπέδου, αποτελεί πρόκληση και δίνει τροφή για την ανάπτυξη φασιστικών και άλλων ακροδεξιών αντιλήψεων. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν πολλά ρητά και αποφθέγματα που έχουν ειπωθεί από Έλληνες αξιωματικούς και υπερασπιστές της πατρίδας και κάλλιστα θα μπορούσε να αναγραφεί στους τοίχους του στρατοπέδου ένα από αυτά, και όχι το απόφθεγμα ενός ναζιστή στρατηγού, που οδήγησε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης χιλιάδες αμάχους της Πολωνίας: «Οι φαντάροι και τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι παιδιά του λαού μας, ταγμένα να υπερασπίζονται την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα τής χώρας μας και δεν έχουν καμία σχέση, ούτε με τις ιμπεριαλιστικές αποστολές και επεμβάσεις εκτός Ελλάδας, αλλά ούτε και με φασιστικές ιδεολογίες που στηρίζονται στην επιβολή του δυνατού επί του αδυνάτου, οξύνουν και θεοποιούν τις ανισότητες και καλλιεργούν το μίσος ανάμεσα στους ανθρώπους και τους λαούς».

«Οι ενέργειες αυτές, αποθρασύνουν τη "Χρυσή Αυγή" που παριστάνει την αντισυστημική δύναμη.
Οι οπαδοί της, παριστάνουν επίσης τους Έλληνες πατριώτες. Αν είναι δυνατόν οι πολιτικοί απόγονοι και οι θαυμαστές ανθελλήνων συνεργατών των ναζί, των ταγματασφαλιτών, των γερμανοτσολιάδων, των κουκουλοφόρων, των μαυραγοριτών, να είναι πατριώτες» συνέχισε.

Και ο κ. Τάσσος κατέληξε αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες, γιατί παρά τις κορώνες περί "μετώπων ενάντια στην Ακροδεξιά", συνεχώς προσκαλεί ναζιστές βουλευτές σε ασκήσεις και εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και πραγματοποιεί κοινές επισκέψεις μαζί με υπόδικους της Χρυσής Αυγής».