Αποκαλύψεις από τον Γιάννο Παπαντωνίου. Βιβλίο του καταγράφει το παρασκήνιο της δίωξης του

Της Ιωάννας Μάνδρου

Για τη δικαστική του περιπέτεια και τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν, που τον οδήγησαν σε προσωρινή κράτηση 17 μήνες αναφέρεται σε βιβλίο με τον τίτλο "Προσωπική Μαρτυρία" ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, υπεραμυνόμενος την νομιμότητα του εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών, απόφαση που ελήφθη επί των ημερών του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Για τον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών του αποδόθηκε κατηγορία από τις δικαστικές αρχές, όπως και για χρήματα που βρέθηκαν σε λογαριασμούς του, για τα οποία ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι υπήρξαν προϊόν απολύτως νόμιμων διαδικασιών.

Ο πρώην υπουργός, ο οποίος αποφυλακίστηκε μετά απόρριψη πολλών αιτημάτων που είχε υποβάλει, αποκαλύπτει  στο βιβλίο του πολλές άγνωστες πτυχές γύρω από την δικαστική εμπλοκή του ιδίου και τους συζύγου του και παραθέτει νέα στοιχεία για το παρασκήνιο της ενοχοποίησης του.
Σε ό,τι αφορά τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης του, που εκκρεμεί μετά από μακράς διάρκειας ανακρίσεις, η δικαιοσύνη έχει διατάξει πρόσθετη αξιολόγηση και έρευνα, καθώς κρίθηκε ότι τα μέχρι τούδε στοιχεία της δικογραφίας έχρηζαν συμπλήρωσης.

Ο πρώην υπουργός ενόψει της παρουσίασης του νέου του βιβλίου δηλώνει μεταξύ άλλων.
 
• Αυτό που καθιστά την περίπτωσή μου πρωτοφανή είναι το γεγονός ότι μετά από 17 μήνες προφυλάκιση, και μετά την απόρριψη τεσσάρων αιτήσεων αποφυλάκισης με ψέματα και παραποιήσεις καταθέσεών μου, οι δικαστικές αρχές παραδέχτηκαν ότι οι κατηγορίες είναι έωλες, δεν στοιχειοθετούνται, και ότι χρειάζεται... περαιτέρω έρευνα: Κατηγορήθηκα ότι ο εκσυγχρονισμός των 6 φρεγατών τύπου S, με κόστος 381 εκατ. ευρώ, ήταν επιζήμιος για το Δημόσιο.
 
• Όμως, αυτές οι εκσυγχρονισμένες φρεγάτες αποτελούν την αιχμή της θαλάσσιας ισχύος της χώρας επί 20 σχεδόν χρόνια και καμία κυβέρνηση δεν σχεδίασε την υλοποίηση άλλου προγράμματος μέχρι σήμερα. Αγορά νέων φρεγατών θα κόστιζε το δεκαπλάσιο, 4 δισ. ευρώ, που δεν υπήρχαν. Ακόμα και στην υποθετική περίπτωση που υπήρχαν, ο χρόνος αναμονής για την απόκτηση των νέων φρεγατών θα προσέγγιζε τα 12 χρόνια, με αποτέλεσμα την απώλεια του θαλάσσιου ελέγχου του Αιγαίου για μία περίπου δεκαετία λόγω ραγδαίας απαξίωσης και απόσυρσης των μη εκσυγχρονισμένων παλαιών φρεγατών. Με την απόφασή μας κρατήσαμε ισχυρή την άμυνα της χώρας στη θάλασσα για 20 χρόνια με το ένα δέκατο του κόστους της εναλλακτικής λύσης!
 
• Η κατηγορία για απιστία κατά του Δημοσίου ήταν από την αρχή φαιδρή. Όσο για «παράνομα έσοδα», όπως αναλύω στην "Προσωπική Μαρτυρία", το ποσό για το οποίο κατηγορούμαι, περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, προήλθε από εισοδήματα εργασίας στο εξωτερικό (ΟΟΣΑ, κλπ.), αποταμιεύσεις και χορηγίες από μέλη της οικογένειάς μου, τα οποία, από την πλευρά ιδιαίτερα του πατέρα μου, είχαν μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Το κυριότερο είναι ότι δεν εντοπίστηκε κανένα απολύτως ίχνος ροής χρήματος από οποιονδήποτε είχε –ή θα μπορούσε να έχει– σχέση με προμήθειες του Δημοσίου προς εμένα. Τα χρήματα είναι αυταπόδεικτα δικά μου και της συζύγου μου. Η κατηγορία αυτή, για δήθεν ξέπλυμα, ήταν στημένη και αυθαίρετη. Πρόκειται για παράδειγμα δικαστικού αυταρχισμού κατά πολιτικού, που θα διδάσκεται στο μέλλον στις Νομικές Σχολές.
 
• Τρομάζουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν συντελεστεί στο δικαστικό χειρισμό της υπόθεσής μου. Αποτελεί πρόκληση για το πολιτικό σύστημα να αναγνωρίσει ότι, για αρκετούς πολίτες, η Ελλάδα δεν αποτελεί κράτος δικαίου και να αναλάβει δράση, ξεκινώντας από την παραδειγματική τιμωρία όσων αποδεδειγμένα παραβιάζουν το Σύνταγμα, ώστε να ολοκληρωθεί ο αγώνας για την αποκατάσταση της δημοκρατίας που ξεκίνησε  το 1974.
 
• Η προφυλάκισή μου διατάχτηκε εννέα μέρες μετά την εξαγγελία του «δόγματος Πολάκη». Έχω την εντύπωση ότι χρησιμοποίησα πρώτος τον όρο, που έχει πλέον εισαχθεί στο πολιτικό λεξιλόγιο. Το δόγμα Πολάκη κατέγραψε μια γενικότερη αντίληψη αυταρχικών πολιτικών ηγετών, που επιχειρούν να θεμελιώσουν την παραμονή τους στην εξουσία πάνω στην ηθική και πολιτική εξόντωση των αντιπάλων τους. Ο Τσίπρας και η ομάδα του βάδισαν στα χνάρια του Τσάβες, του Ερντογάν και του Πούτιν.
 
• Ήμουν προφανής στόχος τέτοιων μεθοδεύσεων. Ταυτιζόμουν με τα θετικά επιτεύγματα της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, και ιδιαίτερα την ένταξη στο ευρώ. Όλες οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις από τη Νέα Δημοκρατία μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ, περνώντας και από το αντι-εκσυγχρονιστικό τμήμα το ΠΑΣΟΚ, επιδίωξαν να δυσφημήσουν την οκταετία Σημίτη. Η θητεία μου στο Υπουργείο Άμυνας αμέσως μετά τη βεβαρημένη περίοδο του προκατόχου μου Άκη Τσοχατζόπουλου πρόσφερε άφθονες ευκαιρίες για λασπολογικές επιθέσεις. Ήμουν εν δυνάμει ύποπτος, έτοιμος να ενοχοποιηθώ. Εξάλλου, η παρουσία μου στο δημόσιο βίο ενοχλούσε ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες –αν κρίνω από μεθοδευμένες επιθέσεις συγκεκριμένων ΜΜΕ– καθώς και πολιτικούς ανταγωνιστές, εκτός και εντός ΠΑΣΟΚ. Η διαγραφή μου από τον Γιώργο Παπανδρέου το 2006 εντασσόταν σε πολιτική «εκκαθαρίσεων» προσώπων που θα μπορούσαν να τον αμφισβητήσουν.
Ζητώ τη δικαίωση, το ταχύτερο δυνατόν. Και μία συγγνώμη για την απίστευτη, πρωτοφανή ταλαιπωρία, τον διασυρμό, το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος για τη φυλάκισή μου επί ενάμιση χρόνο, και της συζύγου μου επί πέντε μήνες, όχι μόνο χωρίς δίκη, αλλά ούτε καν παραπομπή σε δίκη!
 

Πηγή: skai.gr