Αποφυλακίζεται ο Νίκος Ρωμανός

twitter
Αποφυλακίζεται προσεχώς μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για μείωση της ποινής του και ο Νίκος Ρωμανός που εκτίει ποινές πολυετούς κάθειρξης για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012.
 
Στον 26χρονο Νίκο Ρωμανό, αναγνωρίστηκε από τους δικαστές το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς μέσα στη φυλακή και έτσι η αρχική του ποινή σε 18 χρόνια κάθειρξη μειώθηκε στα 14.

Έτσι, με βάση τις προβλέψεις του νόμου για το χρονικό διάστημα που έχει παραμείνει στη φυλακή, σχεδόν 6 χρόνια, σύντομα αναμένεται να λάβει το αποφυλακιστήριο.

 Για την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς στο Νίκο Ρωμανό είχε προηγηθεί  απόφαση του Αρείου Πάγου, στον οποίο είχε προσφύγει ο νεαρός, μετά την αρχική του καταδίκη από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων το 2018, το οποίο δεν του είχε αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. 

Το ανώτατο δικαστήριο αναίρεσε την απόφαση ως προς το σκέλος των ελαφρυντικών  και έτσι η υπόθεση επανεξετάστηκε από το δικαστήριο, το οποίο ευθυγραμμίστηκε με το σκεπτικό των ανώτατων δικαστών.

Ο Άρειος Πάγος έκρινε πως έπρεπε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς μέσα στη φυλακή, καθώς σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε στο δικαστήριο ο συνήγορος του «ο 26χρονος κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του από το 2013 συνέχισε τις σπουδές του, λαμβάνοντας απολυτήριο Λυκείου και στη συνέχεια πέτυχε στις εξετάσεις για την εισαγωγή του στη σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας. 

Από τις 26-10-2016 μάλιστα, και κατόπιν αλλεπάλληλων αξιολογήσεων και αποφάσεων του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού (κι ενώ είχε προηγηθεί απεργία πείνας και είχε υπάρξει τροπολογία που το επιτρέπει), λαμβάνει σε καθημερινή βάση εκπαιδευτικές άδειες με ηλεκτρονική επιτήρηση για παρακολούθηση των μαθημάτων της Σχολής.

Τους όρους της χορήγησης των αδειών αυτών τηρεί μάλιστα απαρέγκλιτα, χωρίς να έχει δημιουργηθεί ποτέ το οποιοδήποτε θέμα με την ηλεκτρονική επιτήρησή του».
 
Εκτός από την τελική καταδίκη του σε 14 χρόνια κάθειρξη για την κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών έχει καταδικαστεί και σε 11 χρόνια για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης το 2013.

Έχει αθωωθεί όμως για  την κατηγορία της συμμετοχής στην τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, που αντιμετώπιζε αρχικά.
 
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο της αποφυλάκισης μόλις ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία της συγχώνευσης των ποινών, ο Θ.Μαντάς δήλωσε:

«Η απόφαση αυτή εκτός από το γεγονός ότι ανοίγει  το δρόμο σε λίγες μέρες να αποφυλακιστεί ο Νίκος Ρωμανός, είναι σημαντική γιατί αναγνωρίζει και επιβραβεύει τη συμπεριφορά μέσα στις φυλακές όταν αυτή έχει θετικά χαρακτηριστικά".
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου