Από «μηδενική βάση» η συζήτηση για το όνομα του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Από «μηδενική βάση» θα επανεξεταστεί το θέμα της ονομασίας του πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόταση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του, καθηγητή, Χρήστου Μασσαλά, να δοθεί στο πανεπιστήμιο το όνομα «Αιάνειο» με σήμα τον κρόκο Κοζάνης.
Ο νομάρχης Φλώρινας, Γιάννης Στρατάκης, με αφορμή το θέμα δήλωσε πως η πρόταση ήταν λανθασμένη καθώς δεν εκφράζει την τοπική κοινωνία. «Ζητούμε να παραμείνει η ονομασία ως έχει, με σήμα κάποιο σχήμα που θα παραπέμπει γεωγραφικά σε ολόκληρη την περιοχή».
Υπέρ της εξεύρεσης ενός ονόματος κοινής αποδοχής τάσσεται και ο νομάρχης Κοζάνης, Ιορδάνης Ανδρεάδης ο οποίος επισημαίνει: «Δεν νομίζω ότι το θέμα είναι πώς θα λέγεται το πανεπιστήμιο, αλλά τα ίδια τα προβλήματά του, δηλαδή η χρηματοδότηση, η καθυστέρηση στη δημιουργία υποδομών. Τασσόμαστε, πάντως, υπέρ ενός ονόματος κοινής αποδοχής για να μην δημιουργηθεί τριβή ανάμεσα στους τέσσερις νομούς».
Αντίθετος ως προς την ονομασία «Αιάνειο» είναι ο νομάρχης Καστοριάς, Κωνσταντίνος Λιάντσης: «Πιστεύουμε ότι η ονομασία θα πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει. Το Αιάνειο προσδιορίζει μόνο μία περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ο κρόκος ως σήμα είναι αστείο. Εμείς είπαμε να ονομαστεί «Αλεξάνδρειο», ενώ δείχνουμε συναίνεση να παραμείνει ως πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας».
Θέση για όνομα κοινής αποδοχής εκφράζει και ο νομάρχης Γρεβενών, Δημήτρης Ρίγκος: «Εγώ δεν θα διαφωνούσα με την ονομασία Αιάνειο, όμως δεν με πειράζει να παραμείνει ως πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας».
Η Διοικούσα Επιτροπή προτείνει στους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως τα τέλη Απριλίου για το όνομα και το σήμα του πανεπιστημίου. Οι προτάσεις θα παρουσιαστούν σε ανοιχτή εκδήλωση για να επιλεγεί μία κοινή, η οποία θα υποβληθεί στο υπουργείο Παιδείας. Η καθιέρωση του λογότυπου του πανεπιστημίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση εγγραφής του στις διάφορες οργανώσεις των Πανεπιστημίων.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr