Απεβίωσε η σλοβάκα υψίφωνος Εντίτα Γκρουμπέροβα, η «βασίλισσα της κολορατούρας»

Η σλοβάκα υψίφωνος Εντίτα Γκρουμπέροβα απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών, έπειτα από μισό αιώνα καριέρας στις σκηνές ολόκληρου του κόσμου, όπου η τεχνική της και η δύναμη της φωνής της την έκαναν σημείο αναφοράς, έγινε σήμερα γνωστό από τον καλλιτεχνικό πράκτορά της.

«Με λύπη οφείλουμε να σας ανακοινώσουμε ότι η σοπράνο Εντίτα Γκρουμπέροβα απεβίωσε στη Ζυρίχη σε ηλικία 74 ετών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρακτορείου του Μονάχου Hillbert Artists management.

Η σοπράνο, η οποία ήταν κάτοικος Ελβετίας, απεβίωσε χθες, Δευτέρα, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Γνωστή ως η «βασίλισσα της κολορατούρας» για το μέταλλο και την ευκινησία της φωνής της, αυτή η ακούραστη εργάτρια της όπερας έκανε εμφανίσεις σ' ολόκληρο τον κόσμο και έδωσε εκατοντάδες παραστάσεις στις Όπερες της Βαυαρίας, της Βιέννης, της Ζυρίχης ή της Βαρκελώνης.

Γεννημένη στην Μπρατισλάβα, η Εντίτα Γκουμπέροβα εκπαιδεύτηκε σε χορωδίες και στο ωδείο της σλοβακικής πόλης, πριν φθάσει στην αυστριακή πρωτεύουσα, όπου άρχισε αληθινά η καριέρα της το 1970.

Έκανε εκεί το ντεμπούτο της με τον Μαγικό Αυλό του Μότσαρτ, ερμηνεύοντας τη Βασίλισσα της Νύχτας, η οποία θα γίνει ένας από τους ρόλους - φετίχ της και θα τον ερμηνεύσει σχεδόν 70 φορές στη σκηνή της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, της Staatsoper.

Αυτή η τελευταία της απέτισε ηχηρό φόρο τιμής: η Εντίτα Γκρουμπέροβα «δεν ήταν μόνο ένας θρύλος, αλλά άφησε επίσης το αποτύπωμά της σ' αυτή την Όπερα με τις ερμηνείες της σε περισσότερες από 700 παραστάσεις», χαιρέτισε σε ανακοίνωσή του ο Μπόγκνταν Ρότσιτς, διευθυντής της Κρατικής Όπερας της Βιέννης.

«Η τόσο εγκωμιασμένη φωνητική τελειότητά της ουδέποτε υπήρξε αυτοσκοπός, αλλά ήταν πάντα στην υπηρεσία της χωρίς συμβιβασμούς αφιέρωσής της στη μουσική και στην καλύτερη δυνατή ερμηνεία», υπογράμμισε.

Η σοπράνο θριάμβευσε ιδιαίτερα στους ρόλους της Ζερμπινέτα (Αριάδνη στη Νάξο, του Στράους), της Ροζίνα (Ο Κουρέας της Σεβίλλης, του Ροσίνι) ή της Λουτσία (Λουτσία ντι Λαμερμούρ, του Ντονιτσέτι), κάνοντας τις ερμηνείες της «σημεία αναφοράς για τις μελλοντικές γενιές» και «στιγμές-φάρους της ανθρώπινης έκφρασης», σύμφωνα με την Staatsoper.

«Αυτή η μαχητική ντίβα, η οποία δεν διευκόλυνε πάντα το έργο των καλλιτεχνικών διευθυντών, έδινε πάντα μάχη ώστε η μουσική και τα συναισθήματα να βρίσκονται στο προσκήνιο», υπογράμμισε αποτίοντάς της φόρο τιμής η υπεύθυνη της πόλης της Βιέννης για τον πολιτισμό Βερόνικα Κάουπ-Χάσλερ.

Η Εντίτα Γκρουμπέροβα είχε αποχαιρετίσει την Όπερα της Βιέννης με μια εορταστική συναυλία τον Ιούνιο 2018, πριν αποσυρθεί από τη λυρική σκηνή στα τέλη του 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ