Απαλλαγή Μιχαλολιάκου και λοιπών σε δίκη ΧΑ πρότεινε η εισαγγελέας

Ιωάννα Μάνδρου

Την απαλλαγή του Νίκου Μιχαλολιάκου και των λοιπών πολιτικών στελεχών της ΧΑ από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος εισηγήθηκε στο δικαστήριο η Εισαγγελέας της δίκης Αδαμαντία Οικονόμου.

Αν η πρόταση της που προκάλεσε αίσθηση γίνει δεκτή ελάχιστοι θα καταδικαστούν από τους κατηγορούμενους και το αποτέλεσμα της πολύκροτης δίκης θα είναι μαζικές απαλλαγές των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, από την αποτίμηση των στοιχείων της ακροαματικής διαδικασίας δεν προέκυψε ότι  η ηγεσία της Χρυσής Αυγής συμμετείχε καθ’ οποιοιδήποτε τρόπο στο σχεδιασμό των εγκληματικών πράξεων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.

Η εισαγγελέας που ζήτησε την καταδίκη μόνον του Γιώργου Ρουπακιά για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν πείστηκε, όπως είπε, για τα στοιχεία που συγκρότησαν το βαρύ κατηγορητήριο και έκρινε ότι τα περισσότερα από αυτά, φωτογραφίες, ναζιστικά συνθήματα, εμπρηστικές δηλώσεις στελεχών ΧΑ και άλλα, ότι δεν συγκροτούν ποινικώς αξιόλογα ευρήματα που να συνθέτουν το τοπίο για να στηριχθεί η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Άλλωστε και για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα η εισαγγελέας υποστήριξε προκαλώντας αντιδράσεις ότι δεν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο ούτε είχε λόγο η ΧΑ να οργανώσει μία δολοφονία.

Ειδικότερα η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν αποδέχθηκε ότι υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός εγκληματικών πράξεων . Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά για τα οποία δεν φέρει ευθύνη η ηγεσία...".

«Η ιδεολογία ενός πολιτικού κόμματος είναι ποινικά αδιάφορη αυτό που ελέγχεται είναι οι αξιόποινες πράξεις. Οι πολιτικές απόψεις δεν ελέγχονται ποινικά» ανέφερε καθώς δεν διαπίστωσε πως από τα στοιχεία ότι η Χρυσή Αυγή έδρασε ως εγκληματική οργάνωση

Κατά την εισαγγελέα αποτελούν  μεμονωμένα περιστατικά η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η δολοφονία του Σαχζατ Λουκμάν, η επίθεση σε βάρος μαθητή στο Παλαιό Φάληρο, η επίθεση στο στέκι Αντίπνοια.
Η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευση της αναφέρθηκε στην πορεία της Χρυσής Αυγής λέγοντας πως το έτος 1992 αποτέλεσε έτος σταθμό καθώς τότε «αποχώρησαν μέλη ακραία ιδεολογικά».

Σύμφωνα με την εισαγγελέα δεν αποδείχθηκε πως η Χρυσή Αυγή είχε συντάξει κρυφό καταστατικό. Αναφερόμενη σε υποθέσεις που φέρονται να πρωταγωνιστούν μέλη της Χρυσής Αυγής υποστήριξε πως από τα στοιχεία δεν προκύπτει πως είχαν στοχοποιηθεί τα θύματα και συνδέονται με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής.

Μάλιστα, αναφερόμενη στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα επικαλέστηκε συνέντευξη του Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος έλεγε πως «η δολοφονία Φύσσα ήταν η πολιτική δολοφονία της Χρυσής Αυγής» αλλά και στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

«Από ποιο στοιχείο προκύπτει η στοχοποίηση των θυμάτων και ο κεντρικός σχεδιασμός της ηγεσίας; » αναρωτήθηκε και πρόσθεσε «Δεν προκύπτει σχεδιασμός ή εντολή βουλευτών».

«Πράγματι η δολοφονία Φύσσα σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για την Χρυσή Αυγή» είπε η εισαγγελική λειτουργός συμπληρώνοντας πως τελικά το κόμμα δεν κατάφερε να εκλεγεί στις τελευταίες εκλογές.