Κλείσιμο

Αντιτρομοκρατική: Έρευνα για σύνδεση συλληφθέντων με Ο.Λ.Α. και βομβιστική επίθεση ΣΚΑΪ

Δυο άνδρες, παλιοί γνώριμοι της Αστυνομίας, αλλά και μια γυναίκα έπεσαν στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς πρόκειται για άτομα που φέρονται να συμμετείχαν σε ένοπλές επιθέσεις και βομβιστικές ενέργειες ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να πρόκειται για μέλη της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών.

Οι τρεις έπεσαν στα χέρια της αντιτρομοκρατικής μετά από μια τετραπλή επιχείρηση που ξεκίνησε απόγευμα Τετάρτης. Είχαν εντοπίσει στο Κουκάκι στην οδό Ζίννη ένα διαμέρισμα που φαίνεται ότι λειτουργούσε ως γιάφκα.  Εκεί εντόπισαν τον 42χρονο που νοίκιαζε το διαμέρισμα και τον συνέλαβαν στα Πετράλωνα συνελήφθησαν ένας άνδρας και μια γυναίκα στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 2 πιστόλια.  Η επιχείρηση συνεχίστηκε στη Νέα Ιωνία στο σπίτι του 42χρονου, ενώ στην Κυψέλη ερευνήθηκε ένα καφέ-βιβλιοπωλείο.

Σημειώνεται πως μετά την επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στην Καθημερινή, οι αστυνομικοί είχαν χαρτογραφήσει και χρονομετρήσει τις πιθανές διαδρομές που είχαν ακολουθήσει οι βομβιστές. Είχαν επικεντρωθεί σε Κουκάκι και Πετράλωνα. Εκεί αναζητούσαν γιάφκα σε χώρο στάθμευσης, αποθήκη ή ακόμη και κοντινό τόπο διαμονής των δραστών τα επίθεσης. Αναζητούσαν  ενοικιάσεις τέτοιου είδους ακινήτων. Τον τελευταίο χρόνο οι αστυνομικοί εντόπισαν ύποπτους χώρους, μεταξύ των οποίων και την αποθήκη της οδού Αναστασίου Ζίννη. 

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, τον τελευταίο χρόνο είχαν θέσει σε έντονη ηλεκτρονική και φυσική παρακολούθηση τον 42χρονο, τον 38χρονο και την 36χρονη φίλη του όπως και την αποθήκη της οδού Αναστασίου Ζίννη. 

Αργότερα διαπίστωσαν και το «εκρηκτικό» της περιεχόμενο αναμένοντας την παρουσία κάποιου από τους ενοικιαστές, την οποία φαίνεται να επιδίωξαν. 
 
Τα «Ιχνη» που θα δειξουν Ο.Λ.Α.

  • «Άσκαστη» βόμβα υπουργείο Εργασίας 12 Δεκεμβρίου 2016 (DNA-Αποτυπώματα)

Για περισσότερες από 2,5 ώρες τα στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, αφού προέβησαν σε τουλάχιστον τρεις ελεγχόμενες εκρήξεις-διασπάσεις, κράτησαν αλώβητα τα περισσότερα κομμάτια της βόμβας. Από αυτή φαίνεται να υπάρχει «ορφανό» DNA και δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία θα συγκριθούν με αυτά των τριών συλληφθέντων.
Στο χημείο θα γίνει ανάλυση της εκρηκτική ύλη εκείνης της βόμβας προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι ίδιας σύστασης με αυτή που βρέθηκε στο Κουκάκι.
 

  • Τα «θαμμένα» πρωτότυπα των προκηρύξεων από τις 8 ενέργειες της ΟΛΑ και κυρίως αυτής που αφορούσε την βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΙ, καθώς μετά από αυτή η οργάνωση σίγησε

 

  • Υπολογιστές-USB, ηλεκτρονικοί υπολογιστές tablet, φορητές μονάδες αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων, όπου και σε αυτές γίνεται ανάσυρση δεδομένων που θα μπορούσαν να συνδέονται με τρομοκρατικές επιθέσεις

 

  • Αναζητούν κλειδιά που ενδεχομένως ανοίγουν και άλλες «γιάφκες» καθώς αναζητούν τα δύο πολεμικά καλάσνικοφ-«ταυτότητα» της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών, τα οποία έχει χρησιμοποιήσει σε τέσσερις επιθέσεις της.

 

  • Από κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM που έχουν εντοπιστεί θα αναζητηθούν επικοινωνίες με πιθανούς ασύλληπτους συνεργούς, ενώ ερευνάται και 
  • η γυναικεία «παρουσία», καθώς σε δύο επιθέσεις της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών, στα γραφεία της Ν.Δ. και στο ΣΕΒ, είχε πιστοποιηθεί συμμετοχή γυναίκας σε αυτές.

Το ύποπτο εύρημα που οδήγησε στα πετράλωνα και που σχετίζεται με την τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΙ και Καθημερινής

Λίγα μέτρα από το σημείο που εισέβαλαν οι άντρες της Αντιτρομοκρατικής στα Πετράλωνα εντοπίστηκε ένα μαύρο όχημα να φλέγεται τα ξημερώματα της 17ης Σεπτεμβρίου του 2018, 15 λεπτά μετά το προειδοποιητικό τηλεφώνημα για τον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στα γραφεία του ΣΚΑΙ. Τότε και αυτόπτες μάρτυρες είχαν καταγράψει την κίνηση των δραστών που εγκατέλειψαν το κλεμμένο όχημα στο σημείο που είναι δεκάδες μέτρα από το σημείο που συνελήφθησαν ο 38χρονος και η 36χρονη. Έτσι η αντιτρομοκρατική εξετάζει αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των συμβάντων. Σημειώνεται ότι

Γιάφκα Κουκάκι

Το σπίτι είχε ενοικιαστεί από έναν 42χρονο που παρουσιάστηκε στον ιδιοκτήτη ως εκδότης βιβλίων από την Θεσσαλονίκη.

Τι υποστήριξε ο 42χρονος : 

«Είμαι εκδότης από την Θεσσαλονίκη. Θέλω να ενοικιάσω το χώρο για να αποθηκεύσω βιβλία».

Μάλιστα είχε φροντίσει να προπληρώσει αρκετά ενοίκια ώστε να μην έχει ιδιαίτερες επαφές με τον ιδιοκτήτη, ενώ ο αριθμός κινητού που του έδωσε δεν ανήκε σε κάποιο υπαρκτό πρόσωπο. Όταν τον συνέλαβαν οι αστυνομικοί είχε μαζί του καθαριστικά είδη και φαίνεται ότι σκόπευε να αδειάσει το διαμέρισμα-γιάφκα.

Πρόκειται για ένα άτομο γνωστό στις διωκτικές αρχές καθώς συνελήφθη στις 20 Αυγούστου του 2008 μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα  για την απαγωγή του εφοπλιστή  Γιώργου Μυλωνά. Είχε καταδικαστεί αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικού όρους. Τον Οκτώβριο του 2014 είχε συλληφθεί εκ νέου, όταν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους και επιχείρησε να βγει από τη χώρα. 

Ο δεύτερος άνδρας, ηλικίας 38 ετών είχε συλληφθεί ξανά στις 17 Σεπτεμβρίου του 2010 για ληστεία σε τραπεζα στα Ψαχνά Ευβοίας, αλλά αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών. Μαζί του σε σπίτι  στα Πετράλωνα συνελήφθη και μια 36χρονη

Αυτό που επιχειρούν είναι να ταυτοποιήσουν τους συλληφθέντες με στοιχεία που έχουν προκύψει από ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι 3 συλληφθέντες βρέθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα ποινικής δίωξης υπο δρακόντεια μέτρα ο οποίος μελετά την ογκώδη βιβλιογραφία που διαβιβαστηκε από την αντιτρομοκρατική ενώ 30-40 άτομα βρίσκονται μπροστά στα δικαστήρια προς υποστήριξη των συλληφθέντων. 

Πηγή: skai.gr