Αντίο lockdown: Τι ισχύει από 14 Μαΐου σε μετακινήσεις, λιανεμπόριο - Τέλος τα SMS

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να γίνει ένα μεγάλο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα μετά από πολύμηνο lockdown και περιορισμών.

Ξεκινούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ο τουρισμός, καταργούνται τα SMS στο 13033, απελευθερώνεται το λιανεμπόριο που θα λειτουργεί χωρίς ραντεβού και γραπτό μήνυμα στο 13032,  και επεκτείνεται το ωραρίου κυκλοφορίας έως τις 00.30 το βράδυ, από τις 14 Μαΐου.

Πιο αναλυτικά:

Η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας από την προσεχή Παρασκευή (14/5) θα αρχίζει στις 00.30.

Καταργούνται τα sms προς το 13033 και 13032.

Αίρονται οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Το λιανεμπόριο επιστρέφει από τις 14/5 στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τμ, χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.

Από 1 Ιουνίου τίθεται σε ισχύ το πράσινο πιστοποιητικό.

Από την προσεχή Παρασκευή μπαίνει σε ισχύ η ελληνική εκδοχή του πράσινου πιστοποιητικού όσον αφορά στις μετακινήσει προς τα νησιά (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς. Ο πολίτης που επιθυμεί να ταξιδέψει θα πρέπει να έχει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 μέρες μετά την 2η δόση) είτε τεστ pcr 72 ωρών είτε rapid test ή self-test 24 ωρών είτε αποδεικτικό νόσησης. Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Η εστίαση θα παραμείνει χωρίς μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου.

Για λίγο αργότερα μετατίθεται η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών (17/5), των θερινών κινηματογράφων (21/5), των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων (28/5).

Από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Πηγή: skai.gr