Αντιμετωπίσιμη η κατάσταση

Τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε ο αρχιεπίσκοπος, ανακοίνωσαν οι γιατροί του Αρεταίειου νοσοκομείου.

Μίλησαν για τον όγκο που αφαιρέθηκε από το έντερο ενώ για το πρόβλημα στο ήπαρ είπαν ότι δυνητικά είναι αντιμετωπίσιμο. Εξέφρασαν επίσης την ελπίδα ότι εάν η κατάσταση της υγείας του εξελιχθεί όπως εξελίσσεται σήμερα την άλλη εβδομάδα θα πάρει εξιτήριο.

Ομαλά εξελίσσεται η μετεγχειρητική κατάσταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Αρεταίειο Νοσοκομείο που νοσηλεύεται ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσαν ότι σε δύο με τρεις ημέρες θα βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ενώ, όπως είπαν, εάν η κατάστασή του συνεχίζει να εξελίσσεται ομαλά, τότε μετά από μία εβδομάδα θα πάρει εξιτήριο και θα επιστρέψει στο σπίτι του.

Σύμφωνα με τον κ. Βώρο, που είναι ο γιατρός που χειρούργησε τον Αρχιεπίσκοπο, ο κ. Χριστόδουλος εισήλθε στο νοσοκομείο στις 12 Ιουνίου όπου εντοπίστηκε απόφραξη του παχέος εντέρου ενώ κατά τη διάρκεια του προεγχειρητικού ελέγχου εντοπίστηκε χρόνιο πρόβλημα του ήπατος το οποίο ήταν ασυμπτωματικό.

Ο Αρχιεπίσκοπος χειρουργήθηκε στις 13 Ιουνίου για την αντιμετώπιση του οξέος προβλήματος του παχέος εντέρου και αποφασίστηκε από τους γιατρούς, το πρόβλημα στο ήπαρ να αντιμετωπιστεί αργότερα καθώς με την εγχείρηση θα υπήρχαν περισσότερα στοιχεία. Με την ταυτοποίηση των ευρημάτων, σύμφωνα με τον κ. Βώρο, προέκυψε ότι για το μεν παχύ έντερο επρόκειτο για μόρφωμα το οποίο αντιμετωπίστηκε με την αφαίρεση του τμήματος του εντέρου που είχε τον όγκο και ο οποίος προέκυψε από πολύποδα που είχε εξελιχθεί σε αδενοκαρκίνωμα.

Όσον αφορά στο πρόβλημα στο ήπαρ, εντοπίστηκε χρόνια ηπατοπάθεια η οποία σύμφωνα με τους γιατρούς ίσως να σχετίζεται με παλαιότερη ηπατίτιδα που πέρασε ο Αρχιεπίσκοπος και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί στο υπόστρωμα του δεξιού λοβού ένας όζος μερικών εκατοστών. Σύμφωνα με τον κ. Βώρο το εύρημα στο ήπαρ ήταν τυχαίο και είναι πρωτογενές μόρφωμα και όχι μετάσταση από τον όγκο του παχέος εντέρου.

Όπως είπε ο κ. Βώρος το πρόβλημα στο ήπαρ είναι ένα δυνητικά αντιμετωπίσιμο μόρφωμα και πιστεύει ότι όπως αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα στο παχύ έντερο θα αντιμετωπιστεί και αυτό στον κατάλληλο χρόνο και με τις κατάλληλες θεραπευτικές φάσεις.

Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων την οποία ζήτησε να γίνει ο κ. Χριστόδουλος για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για την κατάσταση της υγείας του, παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Νοσοκομείο Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κίττας , ο αντιπρύτανης και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Γιώργος Κρεατσάς και ο διευθυντής της Κλινικής που νοσηλεύεται ο Αρχιεπίσκοπος Στάθης Παπαλάμπρου.
Πηγή: skai.gr