Κλείσιμο

Ανοιξαν για να ξανακλείσουν τα σχολεία

Κοινή ρότα στο θέμα της αναπλήρωσης των χαμένων ωρών αναζητούν δάσκαλοι και υπουργείο Παιδείας, την ώρα που τα σχολεία έκλεισαν πριν καλά - καλά ξανανοίξουν. Και αυτό γιατί δημοτικά και νηπιαγωγεία θα παραμείνουν σήμερα Τετάρτη κλειστά, λόγω εκλογών των δασκάλων για την ανάδειξη των υπηρεσιακών συμβούλων. Την Πέμπτη τα σχολεία θ‹ ανοίξουν και πάλι για να ξανακλείσουν την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι εκπαιδευτικοί. Παράλληλα, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί θα πραγματοποιήσουν νέες γενικές συνελεύσεις στις 12 και 24 Νοεμβρίου, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
Οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για τους τρόπους αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα. Η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, μετά τη συνάντηση που είχε αργά το βράδυ της Τρίτης με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία δήλωσε ότι υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές να βρεθεί λύση για την ουσιαστική αναπλήρωση της διδακτικής ύλης. Πρόσθεσε ότι αντήλλαξαν απόψεις που βρίσκονται κοντά στην κοινή λογική και το υπουργείο αναμένει τις προτάσεις των δασκάλων την επόμενη εβδομάδα, για να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Από την πλευρά της η ΔΟΕ απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν μαθήματα Σάββατο και αργίες, καθώς και το ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους το καλοκαίρι. Αντίθετα συζητούν την επέκταση του καθημερινού ωραρίου, κατά μία ώρα και την αξιοποίηση κάποιων ωρών από την ευέλικτη ζώνη.
Ο Μ. Έβερτ
Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στα υπό κατάληψη σχολεία κατέθεσε ο Μιλτιάδης Έβερτ. Καλεί την κ. Γιαννάκου να απαντήσει ποιό είναι το ακριβές ύψος των ζημιών, ποιός θα τις πληρώσει και αν θα αποδοθούν ευθύνες ή κυρώσεις σ` αυτούς που δεν διαφύλαξαν την περιουσία των δημόσιων σχολείων. Ζητά επίσης να πληροφορηθεί πώς θα αναπληρωθούν οι διδακτικές ώρες που χάθηκαν από τις απεργίες των εκπαιδευτικών και τις καταλήψεις των μαθητών.
Πηγή: skai.gr