Ανοίγει η χωματερή μόνο για σκουπίδια

Καρπούς απέδωσε η σύσκεψη που συγκάλεσε στο γραφείο του ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, παρουσία όλων των συναρμόδιων φορέων. Ο νομάρχης και οι δήμαρχοι της περιοχής εισηγήθηκαν στην Επιτροπή Αγώνα, την αναστολή του αποκλεισμού του ΧΥΤΑ μόνο για τα απορρίμματα, ενώ συνεχίζουν να αποκλείουν την είσοδο και την απόθεση της λυματολάσπης. Η Επιτροπή Αγώνα μετά από δίωρη σύσκεψη αποφάσισε ομόφωνα να γίνει δεκτή η πρόταση.
Ωστόσο, δεσμεύονται ότι έως τις 15 Ιουνίου θα επανεξεταστεί και το θέμα της λυματολάσπης, δεδομένου του κινδύνου περιβαλλοντικής μόλυνσης του Σαρωνικού, με αποτέλεσμα να καθίσταται αναγκαία η συντομότερη διευθέτηση και αυτού του προβλήματος.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ελήφθησαν υπόψη δύο δεδομένα: η οριστική δημοπράτηση δύο νέων ΧΥΤΑ εκτός Δ. Αττικής, καθώς και η προωθούμενη ως το τέλος του 2005 λύση από την κυβέρνηση για την αναθεώρηση του συνολικού περιφερειακού σχεδιασμού με νέες τεχνολογίες που θα αφορούν στη διαχείριση απορριμμάτων ανεξαρτήτως κόστους.
Ο περιφερειάρχης Αττικής, Χαράλαμπος Μανιάτης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ είπε ότι οι κάτοικοι των Ανω Λιοσίων έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται διότι - όπως είπε - «επί 25 χρόνια η πολιτεία έκρυβε το πρόβλημα κάτω από το χαλί». Διαβεβαίωσε ότι ο σχεδιασμός για δημιουργία νέων ΧΥΤΑ προχωρά και σημείωσε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει τροποποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός και στα Ανω Λιόσια δε θα μεταφέρονται πλέον απορρίματα, αλλά μέρος των υπολειμμάτων τους.
Με συνέντευξή της στο ΣΚΑΪ η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε ότι «το κλείσιμο της χωματερής δεν οδηγεί σε λύσεις και δεν μπορεί ν` αποτελέσει μοχλό πίεσης». Χαρακτήρισε την κατάσταση «εφιαλτική» τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για την εικόνα της πρωτεύσας την τουριστική περίοδο, ενώ άφησε αιχμές για την περιβαλλοντική πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
«Κοιτάμε τα οικονομικά συμφέρονται και αδιαφορούμε για το περιβάλλον και τους κατοίκους» τόνισε στο ΣΚΑΪ ο κοινοτάρχης Γραμματικού, Θ. Παπαγεωργίου. Όπως υποστήριξε, η τέως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου είχε αναθέσει σε ιδιωτική εταιρία να συντάξει μελέτες καταλληλότητας των χώρων. «Αυτή η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΧΩΔΕ, από τον ενιαίο σύνδεσμο - και το τονίζω τον ενιαίο σύνδεσμο- και από την περιφέρεια Αττικής. Πήραν αρκετά εκατομμύρια» υποστήριξε ο κ. Παπαγεωργίου.
Να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουν λύσεις κάλεσε τους εμπλεκόμενους ο υπουργός τουριστικής ανάπτυξης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο υπουργός έκανε λόγο για «απαράδεκτη εικόνα», ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι - όπως είπε - τελευταία σε συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων.
Φιλική προς το περιβάλλον
Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου εδαφοποίησης της λυματολάσπης αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος σε εκδήλωση που έγινε στον Πειραιά. Ο κ. Σουφλιάς επισήμανε ότι η μέθοδος εφαρμόζεται με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη και κάλεσε το δήμαρχο Ανω Λιοσίων, τους δημοτικούς συμβούλους και τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής να επισκεφθούν την Τετάρτη τη συμπρωτεύουσα.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι η προτεινόμενη μέθοδος για την επεξεργασία της λυματολάσπης είναι φιλική προς το περιβάλλον, εφαρμόζεται διεθνώς και αποτελεί μονόδρομο. Επανέλαβε επίσης ότι το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά σε 2 χρόνια, με την κατασκευή της μονάδας ξήρανσης στην Ψυτάλλεια.
Η απόφαση των δημαρχων να μην δεχτούν την λυματόλασπη στη χωματερή Ανω Λιοσίων δημιουργεί νέα δεδομένα με τρομακτικές διαστάσεις, δήλωσε ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας.
Πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν μπορούν να αναπνεύσουν και αυτό τους αναγκάζει να κλιμακώσουν τους αγώνες για τη απομάκρυνση της λυματόλασπης από την Ψυτάλλεια
Αύριο πραγματοποιείται σύσκεψη με πρωτοβουλία του κ.Μίχα.
Πηγή: skai.gr