Κλείσιμο

Ανησυχία για τη σκόνη από τη Σαχάρα

Ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία προκαλεί η σκόνη από τη Σαχάρα που "έπνιξε" την Αττική και κατευθύνθηκε προς τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες τα αιωρούμενα σωματίδια που περιέχονται στην σκόνη δεν αποβάλλονται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Επιπλέον, έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών που αποκαλύπτει η εφημερίδα "Τα Νέα" καταδεικνύει την ύπαρξη εννέα βαρέων μετάλλων, ανάμεσα στα οποία ο μόλυβδος και το αρσενικό. Πάντως, το ενδεχόμενο η σκόνη να είναι ραδιενεργή αποκλείστηκε τελείως.

Όπως εξήγησαν οι καθηγητές που πραγματοποίησαν την έρευνα, συνέλεξαν δείγμα από τη σκόνη που είχε κατακαθήσει στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2006. Επρόκειτο για μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, αφού η σκόνη είχε μετατραπεί σε κόκκινη λάσπη, εξαιτίας των βροχοπτώσεων που είχαν σημειωθεί την ίδια περίοδο στον ελλαδικό χώρο.

Στη συνέχεια ζήτησαν κατεπείγουσα έγκριση από την ΕΕ και υπέβαλαν τα δείγματα σε πολυήμερες εξετάσεις στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης στη Γερμανία, όπου και αποκαλύφθηκε η ύπαρξη των βαρέων μετάλλων, όπως μόλυβδος, αρσενικό, σίδηρος, μαγγάνιο, βανάδιο, νικέλιο, χρώμιο, χαλκός και ψευδάργυρος, ουσίες που θεωρούνται επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η τοξική σκόνη οφείλεται στο γεγονός ότι η έρημος της Σαχάρας είναι ιδιαίτερα μολυσμένη από την ανθρώπινη δραστηριότητα, ενώ τα βαρέα μέταλλα που είχαν προσκολληθεί στους κόκκους προέρχονταν από πηγές όπως διάφορα μέταλλα, σκουπίδια, κράματα, δομικά υλικά και από ρυπογόνα φορτία εξατμίσεων και βιομηχανικών καύσεων.
Πηγή: skai.gr