Aναπληρωτής πρωθυπουργός Σκοπίων: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για το όνομα

Οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες για την επίλυση του ονοματολογικού επισήμανε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι, κατά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με την ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι. 

«Έχουμε σημειώσει σοβαρή πρόοδο, και οι δύο χώρες είναι πιο κοντά στην λύση όσο ποτέ άλλοτε. Οι επόμενες ώρες μπορεί να είναι καίριες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και ελπίζω ότι το θετικό αποτέλεσμα θα δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα για την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της "Μακεδονίας" και της Ελλάδας, καθώς και προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της εμβάθυνσης της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οσμάνι από τις Βρυξέλλες.

«Δεσμευόμαστε να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην ατζέντα μεταρρυθμίσεων μετά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης, ως ένα σημαντικό μήνυμα προς τις πρωτεύουσες της ΕΕ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου» τόνισε ακόμα ο Μπουγιάρ Οσμάνι. 
 
Από την πλευρά της, η Φεντερίκα Μογκερίνι «εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις συνεχιζόμενες εργασίες σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας και την ετοιμότητα να συνοδεύσει και να στηρίξει ένα ενδεχόμενο θετικό αποτέλεσμα», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά.

Η συνάντηση ήταν μέρος των τακτικών επαφών που είχε η Ύπατη Εκπρόσωπος με την ηγεσία της ΠΓΔΜ για τις τελευταίες εξελίξεις, «ιδίως όσον αφορά τις συνομιλίες για το ζήτημα του ονόματος και τις προσεχείς συνεδριάσεις του Συμβουλίου».

Οσμάνι και Μογκερίνι συζήτησαν την πρόοδο στην εφαρμογή της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων και την αποφασιστικότητα τα Σκόπια να συνεχίσουν αυτόν το δρόμο.

Πηγή: skai.gr