Ανακαλύπτοντας τη γειτονιά μας: Πώς η καραντίνα μάς κάνει να κοιτάξουμε γύρω μας με άλλο μάτι

Πόσο καλά, αλήθεια, γνωρίζουμε τη γειτονιά στην οποία κατοικούμε; Αν η ερώτηση αυτή γινόταν πριν την έναρξη της πρώτης καραντίνας, αρκετοί, πιθανότατα, θα απαντούσαμε “ελάχιστα”. 


Ειδικότερα μένοντας σε μία μεγαλούπολη, όπου ο χώρος εργασίας, όπως επίσης και τα σπίτια συγγενών και φίλων, βρίσκονται συχνά αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το δικό μας, το να γνωρίζουμε ελάχιστα την περιοχή γύρω από την κατοικία μας δεν είναι καθόλου απίθανο. Όμως, οι περιορισμοί της καραντίνας έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα σε αυτό το επίπεδο το τελευταίο διάστημα.

Μένοντας σπίτι και έχοντας, σε πολλές περιπτώσεις, τη δυνατότητα να κινούμαστε μόνο σε μικρή χιλιομετρική απόσταση γύρω από αυτό, ειδικότερα τις περιόδους που οι περιορισμοί σκληραίνουν, η γειτονιά αποκτά πλέον διαφορετική αξία για εμάς. Και αυτό ίσως κρύβει και ευχάριστες εκπλήξεις. 

Το να ανακαλύψουμε ένα πάρκο στο οποίο δεν είχαμε ξαναπάει μερικά τετράγωνα από το σπίτι, να απολαύσουμε ένα όμορφο σημείο με θέα για αστικό ηλιοβασίλεμα ή να κάνουμε μία ξένοιαστη βόλτα φωτογραφίζοντας σημεία που δεν είχαμε ξαναπροσέξει, είναι κάτι που κάνει την καραντίνα λιγάκι πιο ευχάριστη. 

Εξερευνώντας στην τύχη ή στοχευμένα
Διαφορετική έχει γίνει η επαφή και με τα καταστήματα της γειτονιάς μας. Μπορεί ένα πολυκατάστημα ή ένα εμπορικό κέντρο στο κέντρο της πόλης - ή και ένα μεγάλο σουπερμάρκετ - πάντα να μας δελέαζαν για αγορές αλλά και βόλτες με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αυτή την περίοδο ωστόσο, εξερευνώντας τη γειτονιά μας ακόμη και μόνοι, διαπιστώσαμε ότι κρύβει “διαμαντάκια”. 


Με μία μικρή εξερεύνηση βρήκαμε καταστήματα με προϊόντα που αξίζουν την προσοχή μας, στα οποία έως τώρα δεν είχαμε δώσει την πρέπουσα σημασία. Ένα μικρό delicatessen με όλα εκείνα τα προϊόντα που ψάχναμε σε ολόκληρη την πόλη, ένας φούρνος που μας καλεί να μπούμε μέσα και μόνο από τη μυρωδιά σε όλη τη γειτονιά ή ένα μικρό pet shop για τις λιχουδιές του αγαπημένου μας φίλου, αξίζουν μία επίσκεψη και την ευκαιρία να γίνουν για εμάς τα καταστήματα που θα προτιμήσουμε κατά τη διάρκεια της καραντίνας αλλά και μετά.


Μην τα αφήνετε όμως όλα στην τύχη! Μια έξυπνη ιδέα είναι να ανατρέξετε σε μια μηχανή αναζήτησης με χάρτες, να πληκτρολογήσετε μια κατηγορία καταστήματος ή προϊόντος που σαν ενδιαφέρει (π.χ. φούρνος, βιβλιοπωλείο, βιολογικά προϊόντα) και να δείτε τι υπάρχει κοντά στην τοποθεσία σας. Οι βαθμολογίες άλλων χρηστών θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν αξίζει ένα κατάστημα την επίσκεψή σας, ενώ μπορείτε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες και από την ιστοσελίδα της επιχείρησης, αν έχει. 

Σχέση εμπιστοσύνης με την τοπική αγορά
Δεν είστε οι μόνοι που αγαπάτε την περιοχή σας: σύμφωνα με έρευνα της Mastercard που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2020, 3 στους 4 καταναλωτές (74%) πραγματοποιούν πλέον ολοένα και περισσότερες αγορές στα καταστήματα της γειτονιάς τους, από το ξέσπασμα της πανδημίας και έπειτα,. Στην ίδια λογική, 3 στους 4 καταναλωτές (72%) σημειώνουν ότι προτιμούν να αγοράζουν προϊόντα από εμπόρους που γνωρίζουν, ενώ το ίδιο ποσοστό (72%) αναφέρει πως εμπιστεύεται πολύ περισσότερο τις προτάσεις τους για τις αγορές τους.

Η σχέση εμπιστοσύνης με τους καταστηματάρχες της γειτονιάς είναι από τα θετικά που έφερε η κατάσταση των ημερών και εννοείται ότι θα πρέπει να τη διατηρήσουμε και μετά τη λήξη των περιορισμών. 


Φυσικά, σε αυτή την περίοδο, πριν από οποιαδήποτε μετακίνηση εκτός σπιτιού, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Φοράμε τη μάσκα μας, κρατάμε τις απαιτούμενες αποστάσεις από τους άλλους σε ουρές, εξωτερικούς (και κυρίως εσωτερικούς) χώρους, απολυμαίνουμε τα χέρια μας και φροντίζουμε όλα όσα πρέπει για να μην εκθέσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας στους κινδύνους της πανδημίας. Και, εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα, κλείνουμε το ραντεβού μας τηλεφωνικά στο κατάστημα. 

Ραντεβού στο κατάστημα της γειτονιάς μας
Πέρα από τα εμπορικά καταστήματα, φυσικά διαφορετική είναι την τελευταία περίοδο και η σχέση με διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς, μεταξύ άλλων και με την τράπεζα της γειτονιάς μας. Οι περιορισμοί μάς έχουν κάνουν να αναπτύξουμε ξεχωριστούς δεσμούς με το κατάστημα της περιοχής μας και τους ανθρώπους του, ειδικότερα σε περίπτωση που χρειαζόμαστε κάτι που δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί διαδικτυακά - παρά την τεράστια ανάπτυξη αυτή τη χρονιά της ηλεκτρονικής τραπεζικής και των online συναλλαγών. 


Υπηρεσίες όπως το “Ραντεβού στο κατάστημα” μας διευκολύνουν προς αυτή την κατεύθυνση, κάνοντας τη σχέση με το κατάστημα της γειτονιάς μας πιο ουσιαστική. Πρόκειται για τη δυνατότητα κλεισίματος ραντεβού στο υποκατάστημα της τράπεζας που επιθυμούμε, για συναλλαγές εκτός ταμείου ή Κέντρου Αυτόματων Συναλλαγών, με ασφάλεια και αποφεύγοντας την ουρά. Ουσιαστικά, είναι μία υπηρεσία η οποία είχε προγραμματιστεί να λανσαριστεί και πριν το ξέσπασμα του κορωνοϊού, ωστόσο επισπεύσθηκε λόγω της κατάστασης - με επιπλέον λόγο την αποφυγή του συνωστισμού και των ουρών. 


Αξιοποιώντας τη νέα αυτή δυνατότητα, ο πελάτης απολαμβάνει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, πραγματοποιώντας τις συναλλαγές του την ημέρα και ώρα που τον εξυπηρετεί βάσει του δικού του προγράμματος, ενώ έχει δυνατότητα να κλείσει ραντεβού με τρεις διαφορετικούς τρόπους:  μέσω του site της τράπεζας (απαντώντας σε ερωτήσεις όπως το για το αν είναι ιδιώτης ή επαγγελματίας, ποιο προϊόν ή υπηρεσία τον ενδιαφέρει και σε ποιο κατάστημα θέλει να εξυπηρετηθεί), μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω email (στην πόρτα του καταστήματος υπάρχει αναρτημένη ειδική επικοινωνία με τα απαραίτητα στοιχεία που θα χρειαστεί ο πελάτης για το κλείσιμο του ραντεβού). 


Με τη χρήση της υπηρεσίας “Ραντεβού στο κατάστημα” επιτυγχάνεται η παροχή εξυπηρέτησης υψηλού επιπέδου στους πελάτες της τράπεζας, καθώς, βάσει του δικού τους προγράμματος και με ευελιξία, μπορούν να κανονίζουν τα ραντεβού τους την ημέρα και ώρα που τους εξυπηρετεί, συναντώντας με ασφάλεια στελέχη του καταστήματος, χωρίς συγχρωτισμούς και παραμονή σε ουρά.
 

Πηγή: skai.gr