Κλείσιμο

Αλλαγή τιμών για 6.000 φάρμακα

Nέες τιμές σε 6.000 φάρμακα από τον προσεχή Φεβρουάριο προανήγγειλε η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Λούκα Κατσέλη, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της τροπολογίας για την επαναφορά της λίστας φαρμάκων.

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε τον ηλεκτρονικό έλεγχο συνταγογράφησης σε όλα τα ταμεία από το Μάιο του 2010, εκτιμώντας παράλληλα ότι από τον έλεγχο αυτό το κέρδος θα αγγίξει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Τόσο οι δυο υπουργοί, όσο και η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων, τα οποία απέδωσαν στην ασυδοσία στο χώρο του φαρμάκου.

"Η κατάσταση έφτασε στο μη περαιτέρω, στο ρουά ματ. Το σύνολο δαπανών στα ιδιωτικά φαρμακεία ξεπερνούν τα 4,5 δισ, όταν στο Βέλγιο με 500.000 λιγότερους κατοίκους είναι λιγότερο από 2,5 δισ. Οι αυξήσεις τα τέσσερα τελευταία χρόνια είναι 10%, 10%, 13% και 25%, όταν στη Γερμανία είναι 5.5% και στις ΗΠΑ 6,5% αντιστοίχως", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος. 

Με επιφυλάξεις ως άρνηση αντιμετώπισαν την επαναφορά της λίστας αγορητές της ΝΔ. Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε ότι πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν ο ηλεκτρονικός έλεγχος της συνταγογράφης:

"Η λίστα έχει δοκιμαστεί και υπάρχουν πολλοί και μέσα στο ΠΑΣΟΚ που εκφράζουν αντιρρήσεις. Εμείς δεν συμφωνούμε να σας δώσουμε λευκή επιταγή", είπε ο κ.Χατζηδάκης, που αντιπρότεινε οριζόντια μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 10% και απελευθέρωση της αγοράς των "γενόσιμων φαρμάκων" (των αντιγράφων πρωτοτύπων).

Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα, αλλά και δημόσια παραγωγή και δωρεάν διάθεση των φαρμάκων, αντιπρότεινε ο εισηγητής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους, υπογραμμίζοντας ότι "η λίστα ευτελίστηκε μόνη της κυρίως με τα "αναντικατάστατα".

Το κράτος πρέπει να εισπράξει τα 350 εκατομμύρια ευρώ που του οφείλουν οι φαρμακοβιομηχανίες, σημείωσε ο αγορητής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας τόνισε ότι η κυριαρχία του εμπορικού κριτηρίου είναι που εκτίναξε τις τιμές των φαρμάκων και πρότεινε η οργάνωση της διακίνησης του φαρμάκου να γίνει αποκλειστικά από το υπουργείο Υγείας, ενώ να προσεχθεί πολύ η στελέχωση της επιτροπής κατάρτισης της λίστας.

Η τροπολογία της λίστας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Πηγή: skai.gr