Καραμανλής: Τσουχτερά πρόστιμα για παραβίαση Λ.Ε.Α το 2020 – Έρχονται (;) τα χιονολάστιχα

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την αυστηροποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για μία σειρά παραβάσεων όπως αυτή της παραβίασης των Λωρίδων Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α) και τον ορισμό τσουχτερών προστίμων από το 2020 προανήγγειλε από τη Βουλή ο Υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Πρόστιμα «φωτιά» το 2020 για την παραβίαση ΛΕΑ

Όπως αποκάλυψε απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Φωτεινής Πιπιλή, η οποία ζήτησε «εξοντωτικά» πρόστιμα για τη συγκεκριμένη παράβαση του ΚΟΚ, το Υπουργείο βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς για την αναπροσαρμογή του υφιστάμενου πλαισίου που προβλέπει μεν πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες από 20 που ίσχυε παλιά, αλλά όπως επισήμανε στην πράξη δεν εφαρμόζεται.

«Στόχος είναι το 2020 να κάνουμε με όλους τους φορείς αναπροσαρμογή του ΚΟΚ για τα πρόστιμα, ώστε για ορισμένες παραβάσεις όπως αυτή της ΛΕΑ να είναι υψηλά. Δεν θα είμαστε απλά αυστηροί για τις ΛΕΑ αλλά θα παρακολουθούμε και την εφαρμογή του νόμου», δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής.

Εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση χιονολάστιχων για συγκεκριμένη περίοδο

Παράλληλα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αποκάλυψε ότι μετά και το πρόσφατο περιστατικό με τον πολύωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού λόγω χιονόπτωσης και προς αποφυγή επανάληψής του, εξετάζεται το ενδεχόμενο νομοθέτησης της υποχρεωτικής χρήσης χιονολάστιχων για συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους.

Ο ίδιος επισήμανε τα προβλήματα που διαπιστώνονται από τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για την τοποθέτηση των οποίων απαιτείται πολύς χρόνος, προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία, τονίζοντας ότι η χρήση χιονολάστιχων εφαρμόζεται ήδη σε πολλές βαλκανικές χώρες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Και εξετάζουμε και διάταξη για την παρακώλυση κυκλοφορίας σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Όταν θα λέει η Τροχαία ότι ο δρόμος κλείνει και δεν μπορείς να πας χωρίς όλα τα απαραίτητα μέσα σε αυτόν θα υπάρχει αυστηρό πρόστιμο», κατέληξε ο ίδιος, προϊδεάζοντας για αυστηροποίηση των ποινών και γι’ αυτή την παράβαση.  

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ