Κλείσιμο

Αλκέτ Ριζάι: Ποιος είναι ο Τάκης- Το «βαρύ» όνομα στη νύχτα και το μακελειό στη Γλυφάδα

Στις 4.30 τα ξημερώματα της 8ης Οκτωβρίου του 2017 και ενώ είχαν περάσει πάνω από τρεις ώρες διασκεδάζοντας με φίλους τους στο Joy Bar της Γλυφάδας, οι δύο Αλβανοί, σεσημασμένοι για υποθέσεις ναρκωτικών, βγήκαν από το κατάστημα κατευθυνόμενοι προς τα αυτοκίνητά τους.

Ο ένας από τους δύο άνδρες που τους περίμεναν απέξω έβγαλε το πιστόλι που είχε κρυμμένο στο φούτερ του και πυροβόλησε προς το μέρος τους τουλάχιστον τέσσερις φορές. Ενας από τους Αλβανούς δέχτηκε δύο σφαίρες στο στήθος και στην κοιλιά και πέθανε πριν από τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Ο δεύτερος, αν και τραυματίστηκε στο στήθος, κατάφερε να επιζήσει. Από τις βολίδες που εξοστρακίστηκαν τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις ακόμα θαμώνες του μπαρ. 

Τέσσερα χρόνια μετά, εκείνη την αιματοβαμμένη νύχτα στην οδό Αγγέλου Μεταξά, στο κέντρο της Γλυφάδας, αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών αποφάσισαν να κλείσουν τον φάκελο της υπόθεσης. Στις 14 Ιανουαρίου υπέβαλαν στον εισαγγελέα δικογραφία εις βάρος Αλβανού, γνωστού στη νύχτα ως «Τάκη» ή «Νότη».

Ο 45χρονος είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις και το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούσε συχνά ταξίδια σε Αλβανία και Αγγλία. Εντοπίστηκε την 29η Ιανουαρίου στη Λαμία. Μαζί του ήταν ο βαρυποινίτης Αλκέτ Ριτζάι που είχε πάρει πενθήμερη άδεια από τις φυλακές Δομοκού και ένας Ελληνας επιχειρηματίας – «βαρύ» όνομα στον κόσμο της νύχτας, με ανάμειξη σε υποθέσεις εκβιασμών και παράνομου στοιχηματισμού. Τους επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση. 

Ο «Τάκης» περιγράφεται από τους αστυνομικούς ως ένας από τους πιο επικίνδυνους κακοποιούς στη χώρα. Στα γραφεία της Ασφάλειας Αττικής, μάλιστα, υπάρχει διάχυτη η πεποίθηση ότι η σύλληψή του θα φέρει στην επιφάνεια στοιχεία για συμβόλαια θανάτου από τον χώρο της νύχτας. Ο ίδιος πάντως, μέσω των συνηγόρων του Χρήστου Μαυρομάτη και Σταύρου Γεωργόπουλου, αρνείται τις κατηγορίες.

Οι κάμερες ασφαλείας που λειτουργούσαν κοντά στο σημείο της δολοφονίας κατέγραψαν, μερικά λεπτά πριν από την ένοπλη επίθεση, τις κινήσεις δύο ανδρών έξω από το Joy Bar και το νυχτερινό κέντρο Opus που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Ο ένας από αυτούς φορούσε ένα στρατιωτικό τζάκετ με κουκούλα και ο δεύτερος ένα φούτερ στο οποίο είχε κρύψει το όπλο. Αφού πρώτα ήλεγξαν τον χώρο, επέστρεψαν, με τον δεύτερο να τραβάει όπλο και να πυροβολεί προς την είσοδο του Joy Bar. 

Γυναίκα θαμώνας του καταστήματος αναγνώρισε στο πρόσωπο του «Τάκη» τον άνδρα που, τη στιγμή που εκείνη έβγαινε από το κατάστημα, βρισκόταν απέξω και την κοίταξε επίμονα. Οταν οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών τής έδειξαν το βίντεο από τις κάμερες του Opus, η μάρτυρας κατέθεσε ότι ο δράστης προσομοιάζει στον 45χρονο συλληφθέντα.

Παρόμοιο είναι το περιεχόμενο κατάθεσης και μιας υπαλλήλου του Joy που τη στιγμή της επίθεσης βρισκόταν δίπλα στο θύμα. Είπε ότι ο «Τάκης» ή «Νότης» προσομοιάζει σε μεγάλο βαθμό στον άνδρα που πυροβόλησε. Οι υπόλοιποι μάρτυρες δεν μπόρεσαν να συνδράμουν την ταυτοποίηση των δραστών, ενώ ο δεύτερος Αλβανός που χτυπήθηκε από τις σφαίρες του δράστη και επέζησε ισχυρίστηκε ότι δεν πρόλαβε να διακρίνει τα χαρακτηριστικά των δραστών. Ο συγκεκριμένος είχε συλληφθεί το 2012 για κατοχή 20 κιλών ηρωίνης και λίγους μήνες μετά είχε απελευθερωθεί από ενόπλους κατά την παραμονή του στο νοσοκομείο Τρικάλων. Λέγεται πως αυτόν ήθελαν νεκρό οι δράστες της επίθεσης στο Joy.

Ο αδελφός του δολοφονηθέντος, που πάντως δεν ήταν παρών στο μπαρ, υπέδειξε τον «Τάκη» ως τον έναν από τους δράστες, ενώ στο βίντεο από τις κάμερες του Joy αναγνώρισε ακόμα έναν από τους θαμώνες του καταστήματος το μοιραίο βράδυ: τον Κωνσταντίνο Ασημακόπουλο.

Ο «μαύρος», όπως ήταν το ψευδώνυμο του Ασημακόπουλου, δολοφονήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη. Σε δικογραφία που σχημάτισε το 2015 το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών, ο «μαύρος» και ο «Τάκης» ανήκαν στην ίδια ομάδα εκβιαστών, που ήλεγχε ο Γιώργος Μ. Σε μια αλυσίδα ένοπλων επιθέσεων και συμβολαίων θανάτου, τον τελευταίο άγνωστοι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον περασμένο Ιούλιο στη Βάρη. 

Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο συλληφθείς για τον φόνο στο Joy έχει ανάμειξη σε μη καταγγελθείσα απόπειρα δολοφονίας εις βάρος ενός κλέφτη αυτοκινήτων στην Ηλιούπολη, ενώ φέρεται να έχει ανάμειξη σε ένοπλη συμπλοκή έξω από μπαρ στο Πεδίο του Αρεως, τον Ιούλιο του 2018.  Ιδιοκτήτης του μπαρ ήταν ο 49χρονος Δημήτρης Μάλαμας, που έπεσε νεκρός με 18 σφαίρες σε ενέδρα τον Νοέμβριο του 2019 στο Χαϊδάρι. 

Αρνείται τα πάντα

Ο «Τάκης» ή «Νότης», πάντως, αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στον φόνο στο Joy. Ενώπιον του ανακριτή κατέθεσε ότι τη στιγμή της δολοφονίας βρισκόταν σε άλλο μέρος και υπέδειξε μάρτυρες που μπορούν να επιβεβαιώσουν τον ισχυρισμό του. Είπε ακόμα ότι μετέβη στο Joy μετά την αιματηρή επίθεση καθώς είχε φιλική σχέση με τα θύματα και υπέδειξε μάρτυρες που, όπως είπε, μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι λίγα λεπτά μετά την επίθεση βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από το 2017 έως σήμερα, στα γραφεία της Ασφάλειας έφτασαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δράστης του φόνου στο Joy ήταν όχι ο «Τάκης», αλλά ένας άλλος Αλβανός που δολοφονήθηκε σε ηλικία 34 ετών στο κελί του στις φυλακές Κορυδαλλού, τον Ιανουάριο του 2019. Στο πλαίσιο της έρευνας, αστυνομικοί φέρονται να επέδειξαν φωτογραφίες του στους αυτόπτες μάρτυρες, που πάντως δεν τον αναγνώρισαν ως τον δράστη της επίθεσης στο Joy..

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ