Κλείσιμο

Αλέξης Γρηγορόπουλος: Το χρονικό της δολοφονίας που συγκλόνισε την Ελλάδα (VID)

Ανήμερα του Αγίου Νικολάου, λίγο μετά τις 9 το βράδυ στην πλατεία Εξαρχείων. 

Ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος με την παρέα του κάνει βόλτα στην συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα. 

Όταν πήγαν την πρώτη φορά με το περιπολικό στην οδό Τζαβέλλα οι Κορκονέας και Σαραλιώτης πέταξαν μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης. Τη δεύτερη πήγαν με τα πόδια. Ο Κορκονέας σκόπευσε και πυροβόλησε δυο φορές δολοφονώντας τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. 

Έχουν περάσει 12 χρόνια από την δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου, μια δολοφονία που συντάραξε όλη τη χώρα. 

Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία της ταινίας "Νεκρός Αδερφός" σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μάνου Τσίζεκ, βασισμένη σε ντοκουμέντα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η ταινία κυκλοφορεί με αγγλικούς υπότιτλους για το διεθνές κοινό, με ένα ντοκουμέντο από την ζωή του Αλέξανδρου. 


«Όταν είσαι παιδί μπορείς να μιλάς όπως θες, γιατί θα πουν όλοι, δεν πειράζει παιδί είναι. Αλλά όσο μεγαλώνεις θα πρέπει να εμπλουτίζεις το λόγο σου. Κάποιοι λένε πως ο λόγος μας, μας καθορίζει. Εγώ πιστεύω ότι κάθε στιγμή έχει και τον δικό της λόγο»

Το απόσπασμα είναι από σχολική έκθεση που είχε γράψει ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, δυο μήνες πριν τη δολοφονία του, στην οποία περιγράφει τα στάδια της ζωής. Μιας ζωής που δεν πρόλαβε να ζήσει. 

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας αφού εξέτισε 11 χρόνια στη φυλακή, αποφυλακίστηκε με το ελαφρυντικό του σύννομου βιου, προκαλώντας την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ζητήσει αναίρεση αυτής της απόφασης. 

«Κατά της απόφασης αυτής κινήθηκε εγκαίρως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο κ. Πλειώτας, κάνοντας αναίρεση και ζητώντας την εξαφάνιση αυτής της σκανδαλώδους δικαστικής κρίσης. Η αναίρεση δικάστηκε τον Σεπτέμβριο του 20 και περιμένουμε μέχρι σήμερα την απόφαση», αναφέρει η Ζωή Κωνσταντοπούλου συνήγορος της οικογένειας του Αλέξη.

Πηγή: skai.gr