Ακατάλληλα σαρακοστιανά

Νέα μεγάλη ποσότητα κατεψυγμένων, εισαγομένων αλιευμάτων από τρίτες χώρες, κατάσχεσαν οι ελεγκτές της νομαρχίας Πειραιά από την ιχθυόσκαλα Κερατσινίου.

Πρόκειται για θράψαλα , καλαμάρια και χταπόδια, το βάρος των οποίων ξεπερνά τον ενάμιση τόνο.

Τα αλιεύματα ήταν στην διαδικασία απόψυξης προκειμένου να προωθηθούν στην αγορά ως νωπά ελληνικά. Τα προϊόντα βρέθηκαν κάτω από άθλιες υγειονομικές συνθήκες, επικίνδυνες για την δημόσια υγεία και εκτεθειμένα στη βροχή.

Μετά τα νέα κρούσματα αλλοιωμένων θαλασσινών, οι ακατάλληλες ποσότητες που έχουν κατασχεθεί από την Παρασκευή στην ιχθυόσκαλα, στην Αθήνα και στο Σκαραμαγκά, ξεπερνούν τους 14 τόνους.

Την Παρασκευή, η νομαρχία Πειραιά, κατάσχεσε στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, περισσότερους από οκτώ τόνους ακατάλληλων για κατανάλωση θαλασσινών.

Πρόκειται για αλιεύματα τα οποία εισήχθησαν κατεψυγμένα από τρίτες χώρες και αποψύχθηκαν προκειμένου οι έμποροι να τα προωθήσουν στην αγορά.

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν 6 τόνοι καταψυγμένα εισαγόμενα αλιεύματα, όπως καλαμάρια, χταπόδια κ.α, τα οποία βρίσκονταν μέσα σε "βούτες" που τροφοδοτούνταν με θαλασσινό νερό, προκειμένου να αποψυχθούν και να φαίνονται σαν φρέσκα.

Παράλληλα εντοπίστηκαν 1,8 τόνοι θαλασσινά που είχαν αλιευθεί πρόσφατα, είχαν καταψυχθεί και αποψυχθεί προκειμένου να προωθηθούν στην αγορά ως νωπά.

Την ίδια ώρα αυξάνεται όσο πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα, η κίνηση στην ψαραγορά, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν εντατικοποιηθεί και οι έλεγχοι των κλιμακίων της νομαρχίας και του αρμόδιου υπουργείου.

Αλλοιωμένα θαλασσινά και στο Ηράκλειο Κρήτης. Περίπου 470 κιλά αλλοιωμένων θαλασσινών καθώς και αλλαντικών και μικροποσότητας κρέατος βρέθηκαν το Σάββατο σε πολυκατάστημα του Ηρακλείου από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Υγιεινής της Νομαρχίας Ηρακλείου και καταστράφηκαν.

Επρόκειτο για το δεύτερο κρούσμα με αλλοιωμένα τρόφιμα μέσα σε δυο ημέρες, αφού τη Παρασκευή, σε άλλο πολυκατάστημα της πόλης είχαν βρεθεί 375 κιλά θαλασσινών, τα οποία επίσης κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

Η Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας έχει ήδη υποβάλλει μηνύσεις κατά των υπευθύνων, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά που είναι εις βάρος της υγείας των πολιτών.
Πηγή: skai.gr