Tέλος Ιουνίου η απόφαση για τα αναδρομικά

Της Ιωάννα Μάνδρου


Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να έχει εκδόσει σύντομα απόφαση για το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων, καθώς η όποια απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου αφορά χιλιάδες απόμαχους της εργαςίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος προσπαθεί η απόφαση να εκδοθεί ως το τέλος του δικαστικού έτους, δηλαδή τον προσεχή Ιούνιο, οπότε αποχωρεί και ο ίδιος από την Προεδρία του ΣτΕ.

Λόγω της υπολειτουργίας της δικαιοσύνης στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, ως σήμερα έχει γίνει μόνον μία διάσκεψη των ανώτατων δικαστών, της Ολομέλειας δηλαδή του ΣτΕ που δίκασε και την υπόθεση, χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει ακόμα το δικαστήριο σε τελική απόφαση.

Αλλωστε η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου δεν έχει πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, τηλεδιάσκεψη, καθώς προς το παρόν δεν είναι τεχνολογικά εφικτό κάτι τέτοιο με το μεγάλο αριθμό των δικαστικών που μετέχουν στην Ολομέλεια, σε αντίθεση με τα τμήματα του ΣτΕ όπου διασκέψεις γίνονται με τη χρήση της τεχνολογίας.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα αφορά αίτημα του ΕΦΚΑ για το αν συνταξιούχοι, ποιοί και για πόσο χρονικό διάστημα δικαιούνται αναδρομικά, κάτι που αφορά ιδιαίτερα τους ίδιους του συνταξιούχους αλλά και το δημόσιο για το κόστος που θα συνεπάγεται η όποια απόφαση του ΣτΕ.

Πάντως, ανώτατες δικαστικές πηγές τόνιζαν, με έμφαση, ότι απόφαση ακόμα δεν έχει εκδοθεί, χωρίς να αποκλείεται η έκδοση της μέχρι τον Ιούνιο, για αυτό άλλωστε καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια και από τον Πρόεδρο του ΣτΕ.

Αν τελικώς η απόφαση εκδοθεί, εκτιμάται ότι τα αναδρομικά που θα αναγνωριστούν θα αφορούν σε λίγους μήνες, και ενδεχομένως να δοθούν μόνον σε εκείνους που ήδη προςέφυγαν.