Άγνωστοι επιτέθηκαν με βαριοπούλες σε αρχαιοφύλακα στην Πνύκα

Δύο άτομα που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και κρατούσαν βαριοπούλες επιτέθηκαν αρχαιοφύλακα στην Πνύκα χθες Τετάρτη 28 Νοεμβρίου.

Ο φύλακας κατάφερε να σπεύσει εντός του φυλακίου προκειμένου να προστατευτεί. Οι δράστες τότε προέβησαν σε βανδαλισμό του φυλακίου και εν συνεχεία τράπηκαν σε φυγή.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με ανακοίνωσή του, «καταδικάζει την επίθεση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «άμεσα κλήθηκε η Αστυνομία, η οποία πραγματοποίησε έρευνες στην περιοχή χωρίς όμως αποτέλεσμα. Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού επικοινώνησε με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και ζήτησε εντατική αστυνόμευση του χώρου».

«Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαβεβαιώνει τους εργαζόμενους και τους πολίτες ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών, των εργαζομένων και του μνημείου», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Για το περιστατικό μάλιστα τοποθετήθηκε και η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), μέσω ανακοίνωσης της:

«Δυο κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στον αρχαιοφύλακα που εκτελούσε βάρδια εκείνη την ώρα σε φυλάκιο στον λόφο της Πνύκας, απειλώντας τον, εκφοβίζοντας τον και σπάζοντας το τζάμι του φυλακίου με βαριοπούλα», αναφέρει η ανακοίνωση υπογραμμίζοντας πως «Είναι απαράδεκτο λίγους μήνες μετά το θάνατο του άτυχου νεαρού στους λόφους του Φιλοπάππου να μην έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα τόσο για την προστασία των εργαζομένων αρχαιοφυλάκων, όσο και του αρχαιολογικού χώρου».

Οι αρχαιοφύλακες ζητούν «την άμεση αντιμετώπιση από τους αρμόδιους φορείς (πολιτική ηγεσία ΥΠΠΟΑ, Δήμου Αθηνών, Ελληνική Αστυνομία) ώστε επιτέλους να μην ξανασυμβούν παρόμοια περιστατικά.

Είναι αδιανόητο να μην μπορεί η πολιτεία να προστατεύσει τους εργαζομένους του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου παρά και τις αλλεπάλληλες ενημερώσεις από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων», Καταλήγει η ΠΕΥΦΑ συμπληρώνοντας ότι προκειμένου να καταστεί εφικτή η προστασία των εργαζομένων στην περιοχή, αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση της «να τοποθετήσει όλα τα μέλη της (Αρχαιοφύλακες – Νυχτοφύλακες) σε ασφαλές μέρος έως ότου ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».