Αεροπορική έναρξη: H ακτινογραφία αφίξεων και ελέγχων στα ελληνικά αεροδρόμια

Στις 39 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των πτήσεων της αεροπορικής απελευθέρωσης με 25 εξ αυτών να είναι τακτικές πτήσεις οι οποίες σε χρονικό πλαίσιο 12,5 ωρών έχουν προορισμό το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η λίστα των πτήσεων αλλά και αναλυτικά στοιχεία, για την «πρεμιέρα» των αφίξεων («πράσινα», «κόκκινα» αεροδρόμια αριθμός ταξιδιωτών και εθνικότητες τους είχε φτάσει από χθες στο βράδυ στην ΓΓΠΠ.

Στις 12 υπολογίζονται οι ιδιωτικές πτήσεις, λίαρ τζετ οι οποίες και μετέφεραν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος συνολικά 45 επιβάτες.

Πρόκειται για ταξιδιώτες 16 χωρών από τις συνολικά 31 που έχουν πάρει το «πράσινο φως» για μετακινήσεις προς την Ελλάδα.

Έλεγχοι στις μισές πτήσεις

Σημειώνεται πως την ίδια ώρα έγινε και μια επιλογή πτήσεων «ελέγχου» στο 50% των πτήσεων.

Συγκεκριμένα, 11 πτήσεις μπήκαν στο «μικροσκόπιο» των μικτών συνεργείων της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας.

Με βάση το παραπάνω αναμένεται να γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι, σε συνολικά 1560 εκ των 3.240 ταξιδιωτών.

Όσον αφορά το πώς έγινε η επιλογή των 11 προαναφερθέντων πτήσεων, από τα λεγόμενα «κόκκινα αεροδρόμια» ελέγχθησαν 3 από το Άμστερνταμ, 1 από το Παρίσι, 1 από την Ντόχα, 1 Ρώμη, 1 από Βρυξέλλες, 1 από Βελιγράδι, 1 από Μιλάνο και μια από Τίρανα.

Σημειώνεται ότι από χθες είχαν φτάσει 12 πτήσεις με 1440 επιβάτες. Από αυτές εντοπίστηκαν 2 θετικά κρούσματα κορωνοιού.

Πρόκειται για πτήσεις από Φρανκφούρτη και Παρίσι ενώ ένα κρούσμα ακόμη είχε εντοπιστεί σε πτήση από Βουκουρέστι.

Τι ισχύει σε περίπτωση κρούσματος

Αρχικώς ο ταξιδιώτης που προέρχεται από αεροδρόμια που είναι εντός λίστας ευρωπαικού οργανισμού ασφάλειας της αεροπορίας υποβάλλεται σε δειγματοληπτικούς ελέγχους. 
Εν συνεχεία γίνεται σύσταση για αυτοπεριορισμό σε ξενοδοχείο διαμονής μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ.

Σε περίπτωση που ο ταξιδιώτης είναι θετικός στον κορωνοιό τίθεται σε 14ήμερη σε δωμάτιο καραντίνας του ξενοδοχείου, αν ωστόσο δεν υπάρχει τέτοιο δωμάτιο στο ξενοδοχείο διαμονής, ειδοποιείται η ΓΓΠΠ προκειμένου το άτομο να μεταφερθεί εσπευσμένα σε ξενοδοχείο καραντίνας.

Πηγή: skai.gr