Κλείσιμο

Τα πιο φανταστικά γλυκά ψυγείου για να φτιάξεις το καλοκαίρι

Μπαίνοντας στο αγαπημένο μας καλοκαίρι, έχουμε ανάγκη από συνταγές που θα δώσουν μια δροσερή πινελιά στο διατροφικό μενού της ημέρας μας. Κι επειδή η διάθεση για γλυκό υπάρχει ανεξαρτήτως καιρού και θερμοκρασιών, πιο κάτω θα βρεις πανεύκολες συνταγές που θα σου δώσουν ανάσα ανανέωσης. Γλυκά πανεύκολα και πεντανόστιμα που θυμίζουν τα αγαπημένα γλυκά των παιδικών μας χρόνων. 

Σοκολατογλυκό ψυγείου με μπισκότα

ΥΛΙΚΑ:
Για την κρέμα σοκολάτας:
150 γρ. ζάχαρη
100 γρ. κορν φλάουρ
1 λίτρο γάλα
2 κρόκοι αυγών
60 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους)
160 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)

Για την γκανάς:
150 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)

Για το στήσιμο:
20 μπισκότα (της επιλογής σου)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια ένταση.

Μέσα στην κατσαρόλα βάζουμε το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, τους κρόκους και το γάλα.

Χτυπάμε καλά μέχρι να αρχίσει να δένει το μείγμα.

Μόλις δούμε ότι έσφιξε βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι, ρίχνουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως και να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα.

Βάζουμε τα μισά μπισκότα στη βάση του ταψιού και απλώνουμε τη μισή ποσότητα από την κρέμα.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και ισιώνουμε την επιφάνεια του γλυκού.

Βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα μπολ.

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και λίγο πριν βράσει την αδειάζουμε στο μπολ με την κουβερτούρα.

Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η κουβερτούρα και στη συνέχεια περιχύνουμε το γλυκό.

Μεταφέρουμε στο ψυγείο και αφήνουμε να δέσει για τουλάχιστον 2 ώρες.

Γλυκό ψυγείου με μπισκότα και γιαούρτι

ΥΛΙΚΑ:
Για τη στρώση μπισκότου:
250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
90 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος

Για την κρέμα γιαουρτιού:
800 γρ. γιαούρτι κλασικό
4 κ.σ. μέλι
Ξύσμα από 1 λεμόνι

Για την επικάλυψη:
300 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας μας
Χυμό από ½ λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
Ετοιμάζουμε τη στρώση μπισκότου. Βάζουμε τα μπισκότα σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι) και τα αλέθουμε.

Μεταφέρουμε τα μπισκότα σε μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο αγελάδος σε μικρή κατσαρόλα και το ρίχνουμε στα μπισκότα.

Ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί τριφτό μείγμα.

Πιέζουμε το μισό μείγμα να εφαρμόσει σε γυάλινο σκεύος (ψυγείου).

Σε μπολ βάζουμε το γιαούρτι και προσθέτουμε το μέλι και το ξύσμα λεμονιού.

Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Απλώνουμε ομοιόμορφα το μισό μείγμα γιαουρτιού πάνω στη βάση μπισκότου.

Από πάνω πασπαλίζουμε με άλλο μισό μείγμα μπισκότου, φροντίζοντας να καλυφθεί η επιφάνειά του.

Καλύπτουμε με το άλλο μισό μείγμα γιαουρτιού, ισιώνοντας όσο μπορούμε την επιφάνειά του.

Σε μπολ ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με το χυμό λεμονιού.

Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα μαρμελάδας πάνω στο γλυκό.

Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες, πριν το σερβίρουμε.

Μπορούμε να φυλάμε το γλυκό στην κατάψυξη, καλυμμένο με διάφανη μεμβράνη, για να είναι πιο σφιχτό και δροσιστικό.

Αφράτο γλυκό λεμόνι με σαβαγιάρ

ΥΛΙΚΑ:
1 συσκευασία μπισκότα σαβαγιάρ
200 γρ. χυμό πορτοκάλι
200 γρ. νερό (βραστό)
100 γρ. ζελέ λεμόνι
175 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 μεγάλο λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
400 γρ. γάλα εβαπορέ (στην κατάψυξη για 2 ώρες)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
Βρέχουμε τα σαβαγιάρ με το χυμό πορτοκάλι και τα στρώνουμε σε ένα ταψί 25×35.

Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το ζελέ, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν τα υλικά.

Αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε το γάλα με το μίξερ σε δυνατή ένταση, μέχρι να αφρατέψει (σαν μαρέγκα).

Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα με το ζελέ στο γάλα και ανακατεύουμε με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, ώστε να μην μείνουν υγρά στον πάτο του μπολ.

Μόλις είναι έτοιμη η αφράτη κρέμα, την στρώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τα σαβαγιάρ.

Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν το κόψουμε.

Εύκολη μους με αλατισμένη καραμέλα

ΥΛΙΚΑ:
Για την καραμέλα:
2 φύλλα ζελατίνης
160 γρ. ζάχαρη
80 ml νερό
80 ml κρέμα γάλακτος 35%
1 κ.γ. φυσικό αλάτι

Για την μους και το γαρνίρισμα:
380 ml κρέμα γάλακτος 35%
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
4 κ.σ. μπισκότα της επιλογής μας, θρυμματισμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
Βυθίζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν.

Ετοιμάζουμε την καραμέλα. Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και την ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.

Δεν ανακατεύουμε για να μην σχηματιστούν κρύσταλλοι ζάχαρης στα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Αφήνουμε την καραμέλα να βράσει μέχρι να πάρει χρώμα, για περίπου 8-10 λεπτά.

Προσέχουμε για να μην σκουρύνει πολύ η καραμέλα και γίνει πικρή.

Κλείνουμε την φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος προσεκτικά, γιατί θα φουσκώσει και το μείγμα είναι πολύ καυτό.

Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει για 5 λεπτά.

Στραγγίζουμε τα φύλλα ζελατίνης και τα προσθέτουμε στην καραμέλα, ανακατεύοντας καλά να διαλυθούν.

Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει εντελώς, σε θερμοκρασία δωματίου.

Ετοιμάζουμε την μους. Σε μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός την κρέμα γάλακτος και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να σχηματιστεί σαντιγί.

Προσθέτουμε την καραμέλα και την ενσωματώνουμε εντελώς (μέχρι να έχει ενιαίο χρώμα το τελικό μείγμα) στην σαντιγί με απαλές κίνήσεις, χρησιμοποιώντας σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.

Μοιράζουμε την μους σε μπολ ή ποτηράκια και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Σερβίρουμε την μους πασπαλίζοντας αν θέλουμε με θρυμματισμένα μπισκότα.

Κορμός λευκής σοκολάτας με δαμάσκηνα και αμύγδαλα

ΥΛΙΚΑ:
250 γρ. λευκή κουβερτούρα
100 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
200 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
80 γρ. ζάχαρη άχνη
¼ κ.γ. αλάτι
200 γρ. δαμάσκηνα, τεμαχισμένα στα 3
100 γρ. αμύγδαλα ψημένα, κοπανισμένα
200 γρ. μπισκότα τύπου digestive

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
Βάζουμε σε ανοξείδωτο μπολ την κουβερτούρα μαζί με την κρέμα γάλακτος και τα λιώνουμε σε μπεν μαρί.

Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να λιώσει τελείως η κουβερτούρα.

Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Σε μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να αφρατέψουν.

Με το μίξερ να δουλεύει, ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα κουβερτούρας και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Σπάμε τα μπισκότα σε μεγάλα κομμάτια πάνω απ’ το μπολ και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τα αμύγδαλα.

Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, να ενωθούν τα υλικά.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ και μεταφέρουμε το μείγμα του κορμού.

Κλείνουμε σφιχτά και βάζουμε στην κατάψυξη για 2-3 ώρες μέχρι να παγώσει.

Βγάζουμε τον κορμό από την κατάψυξη και τον αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα.

Κόβουμε προσεκτικά σε φέτες και όσο περισσέψει τον φυλάμε στην κατάψυξη μέχρι το επόμενο σερβίρισμα.

Γιαουρτογλυκό κατάψυξης με φρούτα του δάσους

ΥΛΙΚΑ:
Για τη βάση:
200 γρ. χουρμάδες
500 ml καυτό νερό
150 γρ. λευκά αμύγδαλα
¼ κ.γ. αλάτι

Για τη γιαουρτόκρεμα:
800 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
120 γρ. μέλι ανθέων
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
200 γρ. κατεψυγμένα φρούτα του δάσους

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
Ετοιμάζουμε τη βάση.

Βάζουμε τους χουρμάδες σε μπολ, τους περιχύνουμε με καυτό νερό και τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 5 λεπτά.

Παράλληλα βάζουμε τα αμύγδαλα και το αλάτι σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι), χτυπάμε να αλεστούν καλά και μεταφέρουμε σε μπολ.

Στραγγίζουμε καλά τους χουρμάδες, τους πολτοποιούμε στο μούλτι και τους ρίχνουμε στο μπολ με τα αμύγδαλα.

Ανακατεύουμε καλά να σχηματιστεί πηχτή ζύμη.

Μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα ταψάκι που έχουμε περάσει με λαδόκολλα.

Την πιέζουμε ομοιόμορφα στο πάτο (με το χέρι μας ή με τη βοήθεια ποτηριού).

Βάζουμε στην κατάψυξη όσο ετοιμάζουμε τη γιαουρτόκρεμα.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το μέλι και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε τα κατεψυγμένα φρούτα και τα ενσωματώνουμε.

Ρίχνουμε τη γιαουρτόκρεμα πάνω στη βάση και απλώνουμε ομοιόμορφα.

Καλύπτουμε πολύ καλά με 2 κομμάτια διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στο γιαούρτι και συνεχίζουμε με αλουμινόχαρτο.

Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες.

Βγάζουμε από την κατάψυξη, αφήνουμε για 10-15 λεπτά στον πάγκο και κόβουμε σε μερίδες.

Σερβίρουμε ως έχει ή με επιπλέον φρούτα του δάσους.

Φυλάμε τα υπόλοιπα κομμάτια καλά καλυμμένα στην κατάψυξη για 5 μέρες.

Πηγή: Sigmalive