Τα 5 εντυπωσιακά οφέλη της μαύρης σοκολάτας που θα σε πείσουν για άλλο ένα κομματάκι

Σίγουρα θα έχεις ακούσει για τις ευεργετικές ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας. Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι ένα κομματάκι μαύρης σοκολάτας κάθε πρωί, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου σου. Αλλά κι αν δεν το έχεις ακούσει, δεν πειράζει. Εμείς είμαστε εδώ, για να σου παρουσιάσουμε κάποια από τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία σου.

Προσοχή όμως. Ναι μεν η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό μας, αλλά πάντα σε φυσιολογικά πλαίσια. Μην αρχίζεις να «αδειάζεις» ό,τι σοκολάτα βρεις μπροστά σου.

Βελτιώνει τη ροή του αίματος

Σύμφωνα με το NCBI, οι φλαβανόλες που περιέχει η μαύρη σοκολάτα, υποστηρίζουν την παραγωγή οξειδίου του αζώτου στην εσωτερική επένδυση των αιμοφόρων αγγείων, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει τη ροή του αίματος και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς όπως είναι ευρέως γνωστό, η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί μέγιστο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η τακτική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μαύρης σοκολάτας δεν βλάπτει την υγεία σου.

Τουναντίον, η καθημερινή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων, θα έχει ως αποτέλεσμα την κατανάλωση περισσότερης προστιθέμενης ζάχαρης, θερμίδων και κορεσμένου λίπους από ό,τι συνιστάται.

Προλαμβάνει την εμφάνιση διαβήτη

Μελέτη του NCBI, διαπίστωσε ότι οι φλαβανόλες στη σοκολάτα μπορούν να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μακροπρόθεσμα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη. Οι Ινδοί Kuna, μια φυλή που εδρεύει στην ακτή του Παναμά, βρέθηκε να έχει μειωμένη συχνότητα διαβήτη στον πληθυσμό της, αλλά και χαμηλότερα ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη και καρκίνου από άλλες φυλές του Παναμά. Αυτά τα αποτελέσματα, έχουν συνδεθεί με την υψηλή πρόσληψη της φυλής σε κακάο, πλούσιο σε φλαβανόλες.

Αυξάνει την καλή χοληστερόλη HDL και προστατεύει τη LDL από την οξείδωση

Σύμφωνα με το Healthline, η σκόνη κακάο μπορεί να μειώσει σημαντικά την οξειδωμένη LDL χοληστερόλη στους άνδρες. Ακόμη, αυξάνει την HDL και μειώνει τη συνολική LDL σε εκείνους που έχουν υψηλή χοληστερόλη. Το κακάο περιέχει μια αφθονία ισχυρών αντιοξειδωτικών, τα οποία προστατεύουν τις λιποπρωτεΐνες από την οξειδωτική βλάβη. Η μαύρη σοκολάτα μπορεί παράλληλα να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες, όπως η καρδιακή νόσος κι ο διαβήτης.

Μειώνει τη δυσκοιλιότητα

Δεν τελειώσαμε ακόμη. Για ‘σένα που λατρεύεις τη μαύρη σοκολάτα, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι περιέχει σημαντική ποσότητα μαγνησίου. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών στο πεπτικό σύστημα, και συνεπώς να επιταχύνει τις κινήσεις του εντέρου.

Βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες, αποτρέπει την απώλεια μνήμης και ενισχύει τη διάθεση

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει, ότι  η κατανάλωση υψηλών συγκεντρώσεων μαύρης σοκολάτας μπορεί να ωφελήσει τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Η μαύρη σοκολάτα, διεγείρει τη νευρική δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή, η οποία με τη σειρά της μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεσή σου.

Σύμφωνα με το Science Daily, η κατανάλωση 48 γραμμαρίων οργανικής σοκολάτας με 70 τοις εκατό κακάο, αυξάνει τη νευροπλαστικότητα στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στη μνήμη, τη γνώση και τη διάθεση.

Διαβάστε ακόμη

Βάλε την προσωπικότητά σου στη διακόσμηση του χώρου σου

Skin Detox: Ας πούμε περισσότερα για τη χλωροφύλλη, τη σπιρουλίνα και τη χλωρέλλα

Πηγή: SAVOIRVILLE