Οι 4 συνταγές που πρέπει να δοκιμάσεις να φτιάξεις αυτό το Σαββατοκύριακο

Κάθε Σαββατοκύριακο είναι και μια νέα ευκαιρία για να ξεκουραστείς και να κάνεις όλα όσα δεν προλαβαίνεις μέσα στην εβδομάδα. Να δεις τη σειρά που έχεις αφήσει στη μέση, να διαβάσεις το βιβλίο που εδώ και μέρες μένει κλειστό στο κομοδίνο, να δοκιμάσεις και να δεις νέα πράγματα.

Εάν μέσα στα πλάνα σου για αυτό το Σαββατοκύριακο είναι να πειραματιστείς σε μερικές νέες συνταγές μαγειρικής, εδώ θα δεις τις δικές μας αγαπημένες για να πάρεις ιδέες!

Τα μπισκότα του Σαββατοκύριακου

Υλικά για περίπου 20-24 μπισκότα:

3 φλιτζάνια (360 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¾ από ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 φλιτζάνι (226 γραμμάρια) ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1¾ φλιτζάνια (350 γραμμάρια) κρυσταλλική ζάχαρη
1 μεγάλο (50 γραμμάρια) αυγό
1 μεγάλος κρόκος αυγού
2 κουταλάκια του γλυκού (9 γραμμάρια) εκχύλισμα βανίλιας
¾ του φλιτζανιού(12 γραμμάρια) κατεψυγμένα μούρα ή φράουλες ή κάποιο μείγμα

Εκτέλεση:

Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγειρική σόδα. Στον κάδο από το μίξερ χτύπα το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει, περίπου για 3 λεπτά. Πρόσθεσε το αυγό και τον κρόκο αυγού και ανακάτεψε να ενωθούν. Πρόσθεσε τη βανίλια και το μείγμα με το αλεύρι, το αλάτι και τη σόδα και ανακάτεψε ξανά.

Σε ένα μούλτι χτύπα τα κατεψυγμένα φρούτα μέχρι να γίνουν μια λεπτή σκόνη.

Χώρισε τη ζύμη στη μέση και άσε τη μισή στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ πρόσθεσε τη σκόνη μούρων και την υπόλοιπη μισή ζύμη και χτύπα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν.

Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώσε σε ένα ταψί ένα χαρτί ψησίματος.

Για να φτιάξεις τα μπισκότα, πάρε ένα μικρό κομμάτι από κάθε ζύμη και ένωσέ τα μεταξύ τους, να φαίνεται όμως η διαφορά στο χρώμα. Τακτοποίησε τα μπισκότα στο ταψί αφήνοντας ένα μικρό κενό μεταξύ τους.

Ψήσε για περίπου 9 με 10 λεπτά. Τα μπισκότα μπορούν να διατηρηθούν σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ημέρες.

Σπιτικό κουλούρι Θεσσαλονίκης

Υλικά:

340ml χλιαρό νερό
20 γραμμάρια προζύμι με μαγιά
90 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
260 γραμμάρια αλεύρι ολικής
120 γραμμάρια ελιές ροδέλα
4 γραμμάρια αλάτι
σουσάμι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακάτεψε το προζύμι με το χλιαρό νερό και 90 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί με τα 60 γραμμάρια από το αλεύρι ολικής άλεσης και άφησέ το στην άκρη για 25 λεπτά. Αφού έχει περάσει η ώρα βάλε τα άλλα 200 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης με το αλάτι και ζύμωσε. Πρέπει να γίνει μια μαλακή ζύμη. Μόλις έχει σχηματιστεί η ζύμη πρόσθεσε μέσα τις ελιές και ζύμωσε ξανά. Άφησε τη ζύμη στην άκρη για 30 λεπτά.

Κόψε το ζυμάρι σε μπαλάκια των 80 γραμμαρίων. Σχημάτισε ένα κορδόνι και κάνε το κύκλο. Άλειψε με λίγο νερό και πασπάλισε προαιρετικά με σουσάμι. Τοποθέτησε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήσε στους 220 βαθμούς για 15-18 λεπτά.

Άφησέ τα να κρυώσουν και αποθήκευσέ τα για να τα απολαμβάνεις όποια στιγμή της ημέρας θέλεις!

Παραδοσιακά φασολάκια με ένα twist

Υλικά:

Για τα φασολάκια:

450 γραμμάρια φασολάκια (καθαρισμένα)
2 καρότα
2 φρέσκα κρεμμύδια
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
200 ml χυμός τομάτας
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας αλάτι Ιμαλαΐων
1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το πλιγούρι:

150 γραμμάρια πλιγούρι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Για τα φασολάκια:

Καθάρισε και ψιλόκοψε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό), τα καρότα και τη σκελίδα σκόρδο. Σε μία κατσαρόλα ζέστανε το ελαιόλαδο. Τσιγάρισε για 4 λεπτά τα λαχανικά που ψιλόκοψες εκτός από το σκόρδο, το οποίο πρόσθεσε στο τέλος κι ανακάτεψε για 1 λεπτό. Πρόσθεσε τα φασολάκια κι ανακάτεψε. Πρόσθεσε τον χυμό ντομάτας, τα μπαχαρικά και 250ml ζεστό νερό. Κλείσε το καπάκι, μείωσε την ένταση της θερμοκρασίας σε μέτρια άφησέ τα για 20 λεπτά.

Για το πλιγούρι:

Σε μία κατσαρόλα ζέστανε το ελαιόλαδο. Πρόσθεσε το πλιγούρι κι ανακάτεψε. Ρίψε 250ml νερό και κλείσε το καπάκι. Χαμήλωσε τη θερμοκρασία κάτω από τη μέση και περίμενε για 8-10 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα και τα δύο, είτε τα ανακατεύεις είτε σερβίρεις το πλιγούρι και τα φασολάκια με τη σάλτσα από πάνω.

Ζεστή σοκολάτα για το απόγευμά σου

Τι θα χρειαστείς:

500 ml γάλα (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και γάλα αμυγδάλου ή κάποιο άλλο της αρεσκείας σου)
100 γραμμάρια κακάο σε σκόνη
50 γραμμάρια ζάχαρη (προαιρετικά)
1 ξυλάκι κανέλας
2 κομματάκια φλούδα πορτοκαλιού

Πώς θα τη φτιάξεις:

Σε ένα κατσαρολάκι ζέστανε το γάλα σε μέτρια θερμοκρασία και πριν βράσει ρίξε το κακάο και τη ζάχαρη. Ανακάτεψε καλά, πρόσθεσε την κανέλα και τις φλούδες πορτοκαλιού και βγάλε το από το μάτι της κουζίνας. Για να σερβίρεις αφαίρεσε την κανέλα και τις φλούδες από το πορτοκάλι. Εάν δεν την καταναλώσεις όλη μπορείς να την κρατήσεις στο ψυγείο, σε ένα αεροστεγές δοχείο.

Διαβάστε ακόμη:

4 DIY συνταγές για να κάνεις τα ασημένια σου κοσμήματα ολοκαίνουργια ξανά

The French Dispatch: Μία έκθεση στο Λονδίνο μάς περιηγεί στα αληθινά σκηνικά της ταινίας

Πηγή: savoir ville