7 δροσερές σαλάτες, μια για κάθε ημέρα της εβδομάδας

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για να κάνεις αποτοξίνωση από το junk food ή τα πιο λιπαρά και “βαριά φαγητά” αφού η ζέστη σε κάνει να στρέφεσαι σε πιο δροσερές λύσεις. Με λίγα λόγια, το καλοκαίρι είναι η εποχή της σαλάτας!

Οι σαλάτες είναι εύκολες, νόστιμες και ιδιαιτέρως δροσερές. Για να σου λύσουμε το πρόβλημα του “τι θα φάμε πάλι αύριο” εδώ θα δεις τις επτά αγαπημένες μας σαλάτες, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας.

Δευτέρα – Κινόα με κοτόπουλο

Υλικά:

2 φλιτζάνια μαγειρεμένο κοτόπουλο, τεμαχισμένο σε κομματάκια
1 φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα
1-2 φλιτζάνια ντοματίνια, κομμένα στη μέση
400 γραμμάρια καθαρισμένες και ψιλοκομμένες αγκινάρες
1/2 φλιτζάνι βινεγκρέτ της επιλογής σου
μια χούφτα σπανάκι ή άλλα φρέσκα χόρτα της επιλογής σου
αλάτι, πιπέρι, σκόνη σκόρδου

Εκτέλεση:

Απλά ανάμειξε όλα τα υλικά, μαζί με τη βινεγκρέτ, το αλάτι, το πιπέρι και τη σκόνη σκόρδου, μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Αυτή η σαλάτα είναι για περίπου τέσσερα άτομα. Εάν θέλεις να τη φτιάξεις ατομική ή για περισσότερα άτομα θα πρέπει να προσαρμόσεις ανάλογα και τα υλικά σου.

Τρίτη – Σαλάτα με σπανάκι, φράουλες και αποξηραμένες ελιές

Υλικά:

200 γραμμάρια σπανάκι baby
250 γραμμάρια φράουλες
1/2 ματσάκι άνηθο
40 γραμμάρια καβουρδισμένα σπασμένα αμύγδαλα
40 γραμμάρια αποξηραμένες μαύρες ελιές
Για το dressing θα χρειαστείς:

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα με τσάι του βουνού και γλυκάνισο
1 κουταλιά του γλυκού λεμόνι
1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη

Εκτέλεση:

Καθάρισε τα λαχανικά με νερό και ξύδι. Πρόσθεσε σε μπολ το σπανάκι χωρίς να το κόψεις (μόνο εάν υπάρχουν μεγάλα φύλλα). Κόψε τις φράουλες σε ροδέλες. Ψιλόκοψε τον άνηθο. Πρόσθεσε όλα τα υλικά μαζί και ανακάτεψε.

Στο τέλος ανακάτεψε όλα τα υλικά για το dressing και περίχυσε τη σαλάτα.

Τετάρτη – Σαλάτα ζυμαρικών του Καίσαρα

Υλικά για 4 με 6 μερίδες:

Για το dressing:

¼ του φλιτζανιού μουστάρδα Ντιζόν
¼ του φλιτζανιού φρέσκο ​​χυμό λεμονιού
2 μικρά αβοκάντο, καθαρισμένα και κομμένα
1 κουταλιά της σούπας σκόνη σκόρδο
½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο τυρί παρμεζάνα, καθώς και περισσότερα για σερβίρισμα
2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα από πολτοποιημένες αντζόυγιες
¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τη βάση της σαλάτας:

250 γραμμάρια ζυμαρικά, όπως πένες, βίδες ή φιογκάκια
2 καρδιές μαρουλιού
1½ φλιτζάνια κρουτόν

Εκτέλεση:

Για το dressing: Σε ένα μπλέντερ, βάλε τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, τα αβοκάντο, το σκόρδο και την πάστα από αντζούγιες. Χτύπα μέχρι να αναμειχθούν καλά και στη συνέχεια, ρίξε στο ελαιόλαδο και χτύπα για λίγο ακόμα. Μετάφερε το dressing σε ένα μπολ και ρίξε την παρμεζάνα και το πιπέρι.

Για τη σαλάτα: Βράσε αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Πρόσθεσε τα ζυμαρικά και μαγείρεψέ τα για 8 έως 10 λεπτά, ή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στράγγιξε τα ζυμαρικά. Μετάφερέ τα σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος για να κρυώσουν ελαφρά. Κόψε τις καρδιές μαρουλιού σε κομμάτια και, στη συνέχεια, πρόσθεσέ τες στο μπολ με τα ζυμαρικά. Πρόσθεσε το dressing και ανακάτεψε καλά. Πρόσθεσε τα κρουτόν και γάρνιρε με παρμεζάνα. Σέρβιρε αμέσως ή βάλε τη σαλάτα στο ψυγείο, μέχρι να την σερβίρεις.

Συμβουλή: Εάν δεν σερβίρεις αμέσως τη σαλάτα, μην προσθέσεις τα κρουτόν για να αποφύγεις το να μαλακώσουν πολύ. Για να αποθηκεύσεις τη σαλάτα, κάλυψέ με την με μια μεμβράνη ή βάλε την σε ένα μπολ με καπάκι και άφησέ την στο ψυγείο έως και 48 ώρες.

Πέμπτη – Η μεσογειακή

Υλικά:

1 μικρό αγγούρι, σε κύβους
1/2 φλιτζάνι ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1-2 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
ελαιόλαδο
7-8 ελιές
1/3 φλιτζάνι ρεβίθια, είτε σε κονσέρβα είτε καλά πλυμένα και βρασμένα
1 κουταλιά της σούπας τζατζίκι
2 κουταλιές της σούπας χούμους
2-3 κουταλιές της σούπας κινόα μαγειρεμένη
πιπέρι

Εκτέλεση: 

Πλύνε όλα τα λαχανικά, κόψε τα και βάλτα σε ένα μπολ. Πρόσθεσε ελαιόλαδο, ξύδι και αλάτι όσο θέλεις. Πρόσθεσε στο μπολ τα ρεβίθια, τις ελιές και την κινόα. Στο πλάι πρόσθεσε 2 κουταλιές της σούπας χούμους και 1 κουταλιά της σούπας τζατζίκι συν το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Παρασκευή – Κινόα, αρακά και λευκά φασόλια

Υλικά:

75 γραμμάρια κόκκινη κινόα
15 γραμμάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
15 γραμμάρια μέντα, ψιλοκομμένη
1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
130 γραμμάρια μαγειρεμένα λευκά φασόλια
100 γραμμάρια μαγειρεμένο αρακά
1 μεσαίο λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράσε σε μια μεσαία κατσαρόλα νερό. Πρόσθεσε την κινόα και μαγείρεψέ την για 10 λεπτά. Στράγγιξε την κινόα, ξέπλυνέ την με κρύο νερό και άφησέ την στην άκρη, ώστε να στεγνώσει λίγο. Μόλις η κινόα στραγγιστεί καλά, μετάφερέ την σε ένα μεγάλο πιάτο ή μπολ, πρόσθεσε τα υπόλοιπα υλικά και ανακάτεψε. Στο τέλος βάζεις όσο αλάτι και πιπέρι θέλεις και σερβίρεις.

Σάββατο – Σαλάτα στο φούρνο

Υλικά:

4 φλιτζάνια γλυκοπατάτες κομμένες σε κυβάκια
400 γραμμάρια μαύρα φασόλια
1 φλιτζάνι κινόα
1 φλιτζάνι καλαμπόκι, αποψυγμένο
2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
2 κουταλάκια του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
1/2 φλιτζάνι πράσινα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση:

Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανάμειξε όλα τα συστατικά, εκτός από τα πράσινα κρεμμύδια, σε ένα ταψί 9×13 εκατοστών με λίγο νερό και λάδι και ψήσε για 35 λεπτά έως ότου δεν υπάρχουν πια υγρά και έχουν μαλακώσει οι γλυκοπατάτες. Στο τέλος και πριν σερβίρεις πρόσθεσε τα πράσινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα.

Κυριακή – Σαλάτα με φακές

Υλικά:

200 γραμμάρια καστανή φακή
200 γραμμάρια κόκκινη φακή
1 μεγάλο αγγούρι
1 μεγάλο κρεμμύδι
10 τοματίνια
1/2 ματσάκι μαϊντανός
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Ντιζόν
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι
χυμό από 2 λάιμ

Εκτέλεση:

Σε 1 λίτρο νερό βράσε τις φακές. Όταν είναι έτοιμες, σούρωσέ τες για να φύγει το νερό. Ψιλόκοψε το αγγούρι, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και τα τοματίνια. Πρόσθεσέ τα όλα σε μία σαλατιέρα μαζί με τις φακές. Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και τον χυμό από τα λάιμ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίξε τη σως πάνω στη σαλάτα και ανακάτεψε καλά, ώστε να πάει παντού. Είναι έτοιμη!

Διαβάστε ακόμα:

Η Άννα ταξιδεύει ανά τον κόσμο έχοντας ως βάση της την καρδιά της Ευρώπης, το Μόναχο

Αποτύπωσε όλες τις στιγμές του καλοκαιριού με τη νέα φωτογραφική μηχανή της Νikon

Πηγή: savoir ville