Τα 6 θρεπτικά υπολείμματα φρούτων που πρέπει να αρχίσεις να καταναλώνεις αντί να τα πετάς

Θυμάσαι όταν ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία με την πανδημία, που όλοι παρατείναμε τις ώρες παραμονής μας στο παντοπωλείο της γειτονιάς ή ακόμα και στα σούπερ μάρκετ και τα μανάβικα όσο το δυνατόν περισσότερο; Θυμάσαι, επίσης, που το ρίξαμε όλοι στη μαγειρική;

Λοιπόν, φαίνεται πως απέδωσαν καρπούς όλες αυτές οι ώρες, και μάλιστα παγκοσμίως, μιας που ο κόσμος ξεκίνησε να αξιοποιεί λίγο καλύτερα το «food waste» του σπιτιού του. Η αξιοποίηση, λοιπόν, των υπολειμμάτων λαχανικών και φρούτων απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς βρέθηκαν πολλές χρήσεις τους στη κουζίνα.

Ως υπολείμματα φρούτων και λαχανικών εννοούνται, τα κουκούτσια, οι μίσχοι, τα κοτσάνια, τα σποράκια, τα φύλλα, οι φλούδες και οτιδήποτε δεν ανήκει στο κύριο μέρος του λαχανικού ή του φρούτου ενδιαφέροντος.

Πράσινα Τμήματα Λαχανικών
Ίσως και εσύ να έχεις καταλάβει ότι οι πράσινες κορυφές από τα καρότα θα μπορούσαν να αναμειχθούν σε συνταγές για πέστο ή ακόμα και στο μίγμα των χόρτων που ετοιμάζεις για την χορτόπιτα σου. Άλλα τμήματα λαχανικών, όπως του λάχανου, του μπρόκολου και του κουνουπιδιού μπορούν να αξιοποιηθούν σε διάφορα είδη τουρσί με προσθήκη βοτάνων ή σε ζωμούς και σούπες.

Ντομάτα
Μπορείς να αξιοποιήσεις τα υπολείμματα της ντομάτας σου, όπως τα σποράκια και τις φλούδες για να φτιάξεις τη δική σου σάλτσα με τα μπαχαρικά της αρεσκείας σου ή ακόμη και homemade κέτσαπ.

Φλούδες λαχανικών
Αν θέλεις να πειραματιστείς μπορείς να αποθηκεύσεις φλούδες λαχανικών και να τις χρησιμοποιείς για φυσικές βαφές υφάσματος ή ακόμη και για τα αυγά σου φέτος το Πάσχα! Χρησιμοποίησε υπολείμματα από παντζάρι και από μωβ λάχανο για κόκκινες, μπλε και μοβ αποχρώσεις, φλούδες από κρεμμύδια για πορτοκάλι και κίτρινο και σπανάκι για πράσινο. Για απαλό ροζ μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το κουκούτσι από το αβοκάντο.

Αν και το μαγείρεμα με περισσεύματα λαχανικών δεν περιορίζεται, ωστόσο τι γίνεται με τα φρούτα; Ποια η πιθανότητα να καταναλώσεις τις φλούδες και τα κουκούτσια από τα φρούτα που επιλέγεις εντός της ημέρας;

Φράουλες
Για παράδειγμα, το ήξερες πως μπορείς να καταναλώσεις ολόκληρη την φράουλα μαζί με το πράσινο τμήμα της; Στην πραγματικότητα, όπως και τα υπόλοιπα φρούτα, τα φύλλα φράουλας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Αν δεν θέλεις να φας, βέβαια, τα φύλλα της φράουλας, μπορείς να τα αξιοποιήσεις προσθέτοντας τα σε νερό ή σε τσάι, ώστε να δώσεις λίγο extra γεύση.

Ακτινίδια
Είχες σκεφτεί ποτέ να φας ένα ακτινίδιο χωρίς να το καθαρίσεις πρώτα; Θα πρέπει να ξέρεις πως οι φλούδες από το ακτινίδιο έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά από το σαρκώδες μέρος του φρούτου. Όμως, εάν δεν μπορείς να χωνέψεις την ιδέα του να δαγκώνεις ένα τριχωτό καφέ φρούτο, μπορείς απλώς να το προσθέτεις στο μπλέντερ ολόκληρο, όταν φτιάχνεις smoothies. Όλα ανακατεμένα, δεν θα παρατηρήσεις καν ότι δεν ήταν ξεφλουδισμένο.

Ανανάς
Μπορείς να αξιοποιήσεις τους πυρήνες ανανά και τις φλούδες του για να φτιάξεις tepache, ένα ζυμωμένο μεξικάνικο ποτό που είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία του εντέρου σου. Ακριβώς όπως και ο υπόλοιπος ανανάς, ο πυρήνας είναι γεμάτος φυτικές ίνες και βρωμελαΐνη, ένα ένζυμο που βοηθά στην πεπτική διαδικασία. Just give it a try!

Mήλα
Νομίζεις ότι ξέρεις να τρως ένα μήλο; Όχι εάν δεν τρως και τα κουκούτσια του. Ένας τρόπος αξιοποίησης τους είναι η δημιουργία μηλόξιδου. Εκτός από τους πυρήνες μήλων, τα μόνα άλλα συστατικά που χρειάζεσαι είναι μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και νερό. Αρκετές ημέρες ζύμωσης αργότερα θα έχεις ένα σπιτικό ξίδι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους.

Καρπούζι
Μπορείς να καταναλώσεις την φλούδα από το καρπούζι; Εννοείται! Ένας τρόπος είναι να την φας ωμή, είναι τραγανή και δροσερή, σαν αγγούρι, αλλά γεμάτο γεύση. Αλλά ήξερες ότι μπορείς να το κάνεις τουρσί; Η φλούδα καρπουζιού σε μορφή τουρσί είναι ένα ευχάριστο σνακ και μπορείς να το χρησιμοποιείς ως μεζέ ή ως συνοδευτικό. Πώς; Κόβοντας τη φλούδα σε κύβους και βράζοντάς την με ξίδι μήλου, νερό, ζάχαρη, τζίντζερ, αλάτι και μπαχαρικά πριν το αποθηκεύσεις. Ακόμη, μπορείς να την κάνεις μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού.

Φλούδες από εσπεριδοειδή
Εδώ και αν έχεις επιλογές αξιοποίησης. Πέρα από το να τις χρησιμοποιήσεις στα γλυκά σου, μπορείς να δημιουργήσεις τα δικά σου φυσικά καθαριστικά για την κουζίνα, να τα προσθέσεις σε βραστό νερό ως αρωματικά χώρου ή ακόμη και να τα προσθέσεις στο τσάι και το νερό σου. Όπως καταλαβαίνεις, μπορείς να πειραματιστείς με οποιαδήποτε υπολείμματα φρούτων και λαχανικών έχεις στο σπίτι σου, εδώ σου παρουσιάζουμε μόνο μερικές ιδέες.

Διαβάστε ακόμη:

Άλλαξε το mindset σου για να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση στα οικονομικά σου

Πώς να ενσωματώσεις τη γαλλική φινέτσα στη διακόσμηση της κουζίνας σου

Πηγή: Savoirville
TAGS: φρούτα