Σαντορινιός οίνος: Με ιστορία 3.500 ετών στη σύγχρονη εποχή οινοποίησης

Η Σαντορίνη όπως την αποκαλούσαν οι Σταυροφόροι, Θήρα σύμφωνα με τους Σπαρτιάτες ή Στρογγύλη κατά τον Ηρόδοτο, είναι ένα από τα 33 νησιά που συγκαταλέγεται στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων με περίπου 14.000 τ.μ αυτόρριζου αμπελώνα από τα 76.000 της εκτάσεως της.

Είναι ένα από τα σπουδαιότερα οινοπεδία της Μεσογειακής ζώνης και ένας από τους αρχαιότερους αμπελώνες του κόσμου, με ιστορία 3.500 ετών.

Η ηφαιστειακή δομή της, δεν επέτρεψε να επιβιώσει το παράσιτο Φυλλοξήρα, το οποίο μεταφέρθηκε από τη Βόρειο Αμερική στα μέσα του 19ου αιώνα, με αποτέλεσμα ο αμπελώνας της να παραμένει απρόσβλητος αποκτώντας έτσι ένα εδαφικό πεδίο ανοσίας. Εν τούτοις, το μαγικό νησί έγινε γνωστό μόλις από τα μέσα του μεσαίωνα, για το γλυκό κρασί της (Vinsanto) ως συνέπεια των ισχυρών εξαγωγών της.

Η Σαντορίνη ήδη από το 1980 κάνει τα πρώτα της βήματα να περάσει μέσα από το παραδοσιακό της ύφος στη σύγχρονη εποχή οινοποίησης, πάντα όμως άρρηκτα δεμένη και σε συνδυασμό με την ιστορία της.

Πλέον βρίσκεται σε ένα συνεχές -ως εξελισσόμενο περιβάλλον οινοποίησης με έναν πολύ έντονα ενεργό αμπελώνα.

Με 21 οινοπαραγωγούς και 13 σύγχρονα οινοποιεία παράγει κρασιά διεθνούς κύρους, υψηλής ποιότητας και εμβέλειας. Σήμερα είναι γνωστή για τις πολυδυναμικές λευκές ποικιλίες της με κύριο πρωταγωνιστή το Ασύρτικο, μια από τις λευκές γηγενείς (αυτόχθονη) ποικιλίες με τρομερές δυνατότητες παλαίωσης, το Αθήρι, το Αιδάνι και τις ιδιαίτερες αλλά εξίσου σημαντικές κόκκινες ποικιλίες τη Μανδηλαριά και το Μαυροτράγανο.

Πηγή: Oia Vineyart

Oia Santorini 84702-Greece
Tel.+30 22860 72046
www.oiavineyart.gr
info@oiavineyart.gr

Πηγή: skai.gr