Η φάβα της Σαντορίνης ή «αρακάς» στην ντοπιολαλιά, θεωρείται δικαίως το απόλυτο ΠΟΠ προϊόν της Σαντορίνης, παρ' όλο που μόλις το 2010 αναγνωρίστηκε η μοναδικότητα της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχει πάντα την θέση της στο καθημερινό τραπέζι ακόμη και ως κυρίως πιάτο καθώς έχει υψηλή θρεπτική αξία, αντίστοιχη του κρέατος, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

Ξεχωρίζει επίσης για την γλυκιά γεύση της, που χάρη στο ηφαιστειογενές έδαφος και σε συνδυασμό με το μοναδικό μικροκλίμα της περιοχής (δυνατός ήλιος, θαλασσινός αέρας -μελτέμια και την χαρακτηριστική υγρασία - «πούσι» της καλντέρας) ευδοκιμεί και βρίσκεται σε αφθονία στο νησί για περισσότερα από 3.600 χρόνια! 

Εικάζεται ότι καλλιεργείται στην Σαντορίνη από τον 16ο αιώνα π.Χ. καθώς βρέθηκαν υπολείμματα του φυτού Lathyrus clymenum L. κοινώς Λαθούρι, σε ανασκαφές στον προϊστορικό οικισμό του  Ακρωτηρίου.
 
Η σπορά της γίνεται παραδοσιακά στα μέσα του χειμώνα, ενώ ορισμένοι καλλιεργητές εξακολουθούν να τηρούν το έθιμο φύτευσης στις 21 Δεκεμβρίου, το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Μετά από την επεξεργασία της με παραδοσιακές μεθόδους,που ακόμα κάποια στάδιά της εκτελούνται με το χέρι (ωρίμανση/αποξήρανση/αποφλοίωση σπερμάτων και συσκευασία) έχουμε τα χαρακτηριστικά χρυσοκίτρινα σπόρια της φάβας Σαντορίνης,με την ιδιαίτερη υπόγλυκη και πλούσια γεύση τους και την μοναδική αφρώδη υφή της!

Ταξιδέψτε με την Σαντορινιά φάβα και απολαύστε την σε μοναδικούς συνδυασμούς.

Από την κλασική με κρεμμυδάκι και κάπαρη, την «παντρεμένη», με καπαρόκουμπα γιαχνί, με ψητό καλαμάρι ή χταποδάκι, ή ακόμα και σε πιο τολμηρούς συνδυασμούς για τους λάτρεις της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, όπως φάβα με σουτζούκι και γαρίδες, φάβα με καπνιστό χέλι, τσάτνεϊ κάπαρης και κρίταμο!

Πάντα παρέα με ένα ποτήρι δροσερό ασύρτικο, με την εντυπωσιακή τραγανή του οξύτητα.

Η Σαντορίνη στον ουρανίσκο σας!
 
Φέτος στο εστιατόριο Ρόκα θα απολαύσετε  διά χειρός Σεφ Νίκου Κουκουβά την Φάβα με καπνιστό χέλι, τσάτνεϊ κάπαρης και κρίταμο. 

ΥΛΙΚΑ

200 γρ. Καπνιστό Χέλι

Για τη φάβα

1/2 κιλό φάβα Σαντορίνης

2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες

1 καρότο κομμένο σε φετες

1σκελίδα σκόρδο

2 κλωναράκια φρέσκο Θυμάρι

2 φύλλα δάφνης

100ml ελαιόλαδο

1 1/2 κιλό νερό ή ζωμό 
 
Για το τσάτνεϊ κάπαρης

  • 250 γρ. κάπαρη 
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη 
  • 100 γρ. ξύδι 
  • 1/2 κ.γλ. κανέλα 
  • 1/2 κ.γλ. βανίλια 
  • 2 γαρύφαλα 
  • 2 αστεροειδή γλυκάνισο 
  • 1/2 χούφτα χουρμάδες 
  • 100γρ. νερό 
  • 1/2 κρεμμύδι 
  • 1/2 σκελίδα σκορδο 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη φάβα

Σε κατσαρόλα με χονδρό πάτο προσθέτουμε τα 50ml ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά τσιγαρίζουμε τα λαχανικά έως ότου μαλακώσουν, έπειτα προσθέτουμε τη φάβα να καβουρδιστεί για 3-4 λεπτά,να βγάλει τα αιθέρια έλαια της, καλύπτουμε με το νερό ή τον ζωμό,προσθέτουμε και τα αρωματικά και χαμηλώνουμε την φωτιά. Σιγοβράζουμε μέχρι να πιει τα περισσότερα υγρά και να έχει χυλώσει, περίπου 45λεπτά.

Την πολτοποιούμε στο μιξερ ή με ένα ραβδομπλέντερ ώστε να έχει μια πιο φίνα υφή προσθέτοντας το υπόλοιπο ελαιόλαδο.


Για το τσάτνευ κάπαρης

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ,σε μέτρια φωτιά,με 1κ.σ ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι κ το σκόρδο.

Προσθέτουμε τη καστανή ζάχαρη κ μόλις λιώσει προσθέτουμε το ξύδι. 

Το αφήνουμε να εξατμιστεί κ προσθέτουμε τη κάπαρη με όλα τα υπόλοιπα . Βράζουμε μέχρι να δέσει.
(σημείωση-όσο τσάτνευ μας περισσέψει μπορούμε να το βάλουμε σε ένα βαζάκι και να το φυλάξουμε στο ψυγείο).

Για το χέλι

2 λεπτά πριν σερβίρουμε σοτάρουμε για 1/2 λεπτό από κάθε μεριά το Χέλι.

Σερβίρουμε την φάβα, βάζουμε από πάνω το τσάτνευ και τοποθετούμε το καπνιστό χέλι στην κορυφή.
Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Καλή σας όρεξη!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ROKA OIA (@rokaoia)

Πηγή: skai.gr