Ζητείται λύση

Πρόταση για αναδιάρθρωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης θα παρουσιάσει η Ρωσία κατά τη διάρκεια της διεθνούς συνόδου των G20, που έχει συγκαλέσει στην Ουάσινγκτον ο Αμερικανός Πρόεδρος στις 15 Νοέμβριου.

Την ίδια ώρα, οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 7 Νοεμβρίου, προκειμένου να προετοιμαστούν για την σύνοδο των G20. Μία μέρα νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, στο Λονδίνο.

Ωστόσο, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν συναντήσεις Ευρωπαίων ηγετών πριν από τις 6 Νοεμβρίου εάν τις επόμενες ημέρες συνεχιστεί η πτώση των Χρηματιστηρίων.

Σε συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο νομπελίστας οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς μιλά για αύξηση της ανεργίας και εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει σε επιβράδυνση για αρκετό χρονικό διάστημα.

Ανάλογη εκτίμηση κάνει και ο Γερμανός yπουργός Οικονομικών Πίρ Στέινμπρουκ, σε συνέντευξη του στη κυριακάτικη Bild, που υποστηρίζει ότι η κρίση θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως το τέλος του 2009.

Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέληξε σε κατ΄ αρχήν συμφωνία με την Ουκρανία για δάνειο 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ ΣτροςΚαν, τόνισε ότι στη συμφωνία κατέληξαν στελέχη του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και οι ουκρανικές αρχές. Στη συνέχεια τη συμφωνία πρέπει να εγκρίνει η διεύθυνση του ΔΝΤ και το εκτελεστικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί για τις νομικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τις τράπεζες της χώρας. /


Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσανατολίζεται σε μείωση των επιτοκίων πριν από τις 6 Νοέμβριου.

Στην Ισλανδία το Σάββατο, χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Οι διαδηλωτές τους κατηγορούν ότι απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η χώρα.

Η ισλανδική κυβέρνηση αναγκάσθηκε να αναλάβει τον έλεγχο τριών μεγάλων τραπεζών της χώρας, που αντιμετώπιζαν προβλήματα ρευστότητας και να ζητήσει έκτακτο δάνειο ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να σταθεροποιήσει την οικονομία της.

Στο μέτωπο του πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ προγραμματίζει νέα συνάντηση των μελών του οργανισμού το Δεκέμβριο στην Αλγερία, καθώς η μείωση της παραγωγής κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως την περασμένη Παρασκευή, δε μπόρεσε να αναστρέψει την πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού.

Από τη χρηματοπιστωτική κρίση δε θα μπορούσε να βγει αλώβητη και η αυτοκινητοβιομηχανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, τα εργοστάσια της Daimler θα μείνουν εκτός λειτουργίας για πέντε εβδομάδες, επειδή οι πωλήσεις παγκοσμίως των αυτοκινήτων της μάρκας Mercedes έχουν μειωθεί λόγω της διεθνούς κρίσης.

Αλλά και η BMW ανακοίνωσε το πάγωμα των εργασιών για τέσσερις ημέρες σε ένα από τα εργοστάσιά της, στη Λειψία της ανατολικής Γερμανίας.

Παρόμοιες αποφάσεις έλαβαν Renault και Chrysler.
Πηγή: skai.gr