Ζαββός: Χρονιά-ορόσημο για τον τραπεζικό κλάδο το 2020

«Το 2020 θα αποτελέσει μια χρονιά-ορόσημο για τον τραπεζικό κλάδο. Με το σχέδιο “Ηρακλής”, το οποίο σχεδίασε, διαπραγματεύτηκε και ψήφισε τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση, οι τράπεζες θα μειώσουν τα “κόκκινα” δάνειά τους κατά 30 δισ. ευρώ ή κατά 40% του συνολικού όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, σε συνέντευξή του στη εφημερίδα «Νέα Σελίδα».

Ο κ. Ζαββός συμπληρώνει πως «η μαζική συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και η ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών, τον καθιστούν μια σημαντική επιτυχία στους πρώτους έξι μήνες του κυβερνητικού κύκλου». Μάλιστα εκτιμά πως η υιοθέτηση του «Ηρακλή» σε χρόνο-ρεκόρ αποτελεί μια απτή απόδειξη του μεταρρυθμιστικού σοκ που επαγγέλθηκε προεκλογικά ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα οφέλη του «Ηρακλή» συνολικά στην ελληνική οικονομία, ο κ. Ζαββός υπογράμμισε: «Ο “Ηρακλής” θα απελευθερώσει κεφάλαια από τις τράπεζες, που θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και τον Έλληνα πολίτη και μικροεπιχειρηματία […] Ο “Ηρακλής” σπάει […] τον φαύλο κύκλο και βοηθάει τις ελληνικές τράπεζες να διαδραματίσουν τον πραγματικό τους ρόλο ως οι κύριοι πάροχοι της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, που θα δημιουργήσουν νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

Επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η νομική θέση των δανειοληπτών «θα παραμείνει η ίδια, πριν και μετά την υλοποίηση του νόμου». Εξήγησε δε ότι η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες «δεν έχει άμεσα επίπτωση στο χρέος, το έλλειμμα ή το λεγόμενο “μαξιλάρι”, δηλαδή δεν επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος».

Τέλος, αναφορικά με την εταιρική διακυβέρνηση και τις αλλαγές που προωθούνται υπογραμμίζει: «Με το νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης προωθούνται η υιοθέτηση καλών πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης, η διαφάνεια και η ακεραιότητα, που θα λειτουργήσουν ως κίνητρα για την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών ώστε οι Έλληνες πολίτες να επωφεληθούν από την οικονομική ανάπτυξη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ