Υπάρχει ακόμη κίνδυνος κατάρρευσης

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρυκ προειδοποίησε, σε συνέντευξή του το περιεχόμενο της οποίας δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο, ότι θα ήταν εσφαλμένη η υπόθεση ότι ξεπεράστηκε η παγκόσμια κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποπροσανατολιστικό να γίνει ο ισχυρισμός η κατάσταση βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο.

"Ο κίνδυνος κατάρρευσης (των αγορών) απέχει πολύ από το να έχει αποσοβηθεί. Οποιαδήποτε δήλωση περί του ότι η κρίση έλαβε τέλος θα ήταν εσφαλμένη", δήλωσε ο Στάινμπρυκ στην Bild am Sonntag, σε μια συνέντευξη το περιεχόμενο της οποίας διανεμήθηκε σε άλλα ΜΜΕ πριν την δημοσίευσή της.

"Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε ακόμη σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Δεν πρόκειται να αποπροσανατολίσω κανέναν και να πω: έχουμε τα πάντα υπό έλεγχο".

Ερωτηθείς πόσος χρόνος θα χρειαστεί κατά τη γνώμη του για να τελειώσει η κρίση, είπε: "το πακέτο διάσωσης θα διαρκέσει έως το τέλος της επόμενης χρονιάς. Ασφαλώς θα το χρειαστούμε έως τότε".

Η κυβέρνηση της Καγκελαρίου Μέρκελ ενέκρινε ένα πρόγραμμα "διάσωσης" τραπεζών, ύψους 500 δις ευρώ, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς το χρηματοοικονομικό σύστημα.

Η περιφερειακή, δημόσια τράπεζα BayernLB ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα υπαχθεί στο πακέτο -είναι η πρώτη τράπεζα που το παραδέχθηκε δημόσια.

Ο Στάινμπρυκ επανέλαβε την προτροπή του προς τις περιφερειακές τράπεζες, ή landesbanks, να συγχωνευθούν.

"Υπάρχουν λάντεσμπανκς που βρίσκονται σε ταραγμένα νερά. Έχουμε πάρα πολλές περιφερειακές τράπεζες και πολλές εξ αυτών δεν διαθέτουν πειστικό επιχειρηματικό μοντέλο. Χρειαζόμαστε συνένωση μεταξύ αυτών των οκτώ περιφερειακών τραπεζών όπως συνέβη και με κορυφαία ιδρύματα του τομέα των συνεργατικών τραπεζών", δήλωσε.
Πηγή: skai.gr