Υπαναχώρηση; Τρία: Θα έχουμε επιπτώσεις αν δε σεβαστούμε τους κανονισμούς

«Νερό στο κρασί της» φαίνεται να βάζει η ιταλική κυβέρνηση στη σύγκρουσή της με τις Βρυξέλλες για τον ιταλικό προϋπολογισμό, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του ιταλού πρωθυπουργού Λουίτζι ντι Μάιο και το υπουργού Οικονομικών Τζοβάνι Τρία.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φανούμε υπεύθυνοι προς την ΕΕ και τους πολίτες μας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο στους δημοσιογράφους.

Τόνισε πάντως ότι «η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει τον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να βρει μια λύση, αλλά δεν μπορεί και να αθετήσει τις υποσχέσεις της, διότι δεν είναι ίδια με τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Ο υπουργός Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία ήταν ωστόσο σαφέστερος: «Θα ήταν κακό εάν η Ιταλία κριθεί ότι έχει παραβεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ… Αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στην επεκτατική (οικονομική) πολιτική, προκαλώντας αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους» προειδοποίησε

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αξιολογούμε εάν είναι δυνατόν να βρούμε οικονομικό χώρο για να βελτιώσουμε την ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών, χωρίς να εγκαταλείψουμε τις προτεραιότητές μας» σημείωσε.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην  εφημερίδα Corriere della Sera, ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογραμμίζει ότι «αν μπορέσουν να εξοικονομηθούν δημόσιοι πόροι, ασφαλώς και θα γίνει, προορίζοντας τα χρήματα αυτά ει δυνατόν για επενδύσεις».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός θεωρεί όμως ότι «η κοινωνική σταθερότητα μετρά περισσότερο από την οικονομική» και γνωρίζει ότι «η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι εύκολη».
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ